10 tips om deze dagen thuis een stuk leuker te maken
En zo kun je vanuit huis meteen een steentje bijdragen aan een beter klimaat…
Evenementen die zijn afgelast, restaurants die hun deuren hebben moeten sluiten, niet meer naar jouw sportclub kunnen en vakanties die niet doorgaan. Strenge maatregelen werden de afgelopen dagen genomen om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Oftewel: we kunnen beter thuisblijven. Maar dit betekent zeker niet dat we het coronavirus de overhand laten nemen! Want ook thuis kun je je juist prima vermaken, heel productief zijn en dingen doen die je anders normaal niet zo snel doet – en dat allemaal duurzaam. Wij geven je graag 10 tips om deze dagen thuis een stuk leuker én leerzamer te maken! Lees je mee?
Koken
We beginnen natuurlijk met de allerleukste bezigheid – al zeggen we het zelf: koken! Omdat we in een “alles moet snel”- maatschappij leven, is dit hét moment om iets meer tijd in je gerechten te stoppen. In plaats van maximaal vijftien minuten, kun je je nu helemaal uitleven. Kijk bijvoorbeeld eens wat je in de voorraadkast hebt en bedenk op basis daarvan een recept. Heb je bijvoorbeeld courgette? Maak dan zucchini pasta, courgette soep of een courgette bootje uit de oven. Zo zie je maar: van één ingrediënt kun je een hoop maken.
Ook kun je nu de pakjes en zakjes weglaten: snijd je groente, fruit en aardappelen zelf en experimenteer met verschillende kruiden. Deze kun je trouwens ook zelf planten, want het zonnetje komt er lekker aan. Some vitamin D a day keeps the doctor away, toch? En het is natuurlijk ook super leuk om van je eigen producten te genieten!
We geven je trouwens graag wat inspiratie van lekkere, duurzame recepten met onze kookboeken:
- Instock Circular Chefs: In dit boek laten we je zien hoe je een hap in de juiste richting kunt nemen. Met Circular Chefs ontdek én proef je hoe je jouw klimaatvoetafdruk zo laag mogelijk houdt. Aan de hand van vijf principes nemen we je mee in de verschillende aspecten van circulair koken. Zowel onze eigen chefs als een aantal bekende chefs delen hun klimaatvriendelijke recepten.
- Instock Cooking: Met dit boek dagen wij jou uit om te koken met het eten dat je op dat moment “in stock” hebt. Met behulp van conserveringstechnieken laten we je zien hoe je je gerechten een heerlijke twist kan geven. En je zult merken dat het experimenteren met je voorraad ontzettend leuk is, dit terwijl je ook een steentje bijdraagt aan het milieu!

Lezen
Het is eindelijk tijd om te duiken in die spannende thriller van 600 bladzijden, die zoetsappige roman of in dat ene leerboek. Iets waar we in het dagelijkse leven iets minder tot geen tijd voor hebben, maar nu eindelijk kan. Wil je bijvoorbeeld meer weten over duurzaamheid? Leuk! Er zijn namelijk een hoop boeken die je meer informatie geven over het klimaat en je tips bieden zodat je ook nog impact kunt maken vanuit huis! Twee vliegen in één klap dus. Hierbij zetten we wat toffe boeken voor je op een rijtje:
- Onze toekomst is nu – Claus Hecking. Dit gaat over het inspirerende verhaal van klimaatstaakster Greta Thunberg. Tevens krijg je veel tips om zelf ook iets voor het klimaat te doen.
- Hoe we de aarde redden – Douwe Faber. Alles over een energietransitie, zoals de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen.
- Hoe je stopt met plastic – Will Mccallum. Van een herbruikbare koffiebeker tot een verjaardagsfeest zonder plastic – in dit boek krijg je eenvoudige tips om jouw plastic gebruik te verminderen.
- Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers. In dit boek wordt het hele verhaal omtrent de klimaatverandering helder en duidelijk beschreven.
- Natuurlijk – Jan Terlouw. Hierin wordt een ode aan de natuur gegeven en worden actuele inzichten op het gebied van duurzaamheid en energietransitie beschreven.
Nog meer boekentips nodig? In deze blog delen we nog vijf inspirerende boeken met een duurzame boodschap.

Luisterboeken
Heb je geen zin om daadwerkelijk te lezen, maar wil je je kennis toch nog wat meer uitbreiden of genieten van een leuk verhaal? Ga dan voor de optie om je boek voor te laten lezen. Via Storytel, Kobo of Luisterbieb kun je ontzettend veel boeken laten afspelen.
Podcasts luisteren
Over luisteren gesproken… tegenwoordig zijn er ook een hoop interessante podcasts! En het leuke is: je kan gewoon verder met je dagelijkse klusjes! Luister via BNR of Spotify alles over duurzaamheid. Aanraders zijn bijvoorbeeld The Green Quest, De Eeuw Van Mijn Dochters van Art Rooijakkers, Het Groene Hart Van, The Sustainability Agenda, Climate One of The Sustainable Jungle.
Mediteren
Leg af en toe even je mobiel weg en doe je laptop uit. Mindfulness en meditatie gaan ervoor zorgen dat jij weer lekker aan de slag kunt! Tegenwoordig zijn er ook hele handige apps voor. Probeer bijvoorbeeld Buddhify, Headspace, Mindfulness App en een leuke voor kinderen: Smiling Mind.

Online cursussen en workshops volgen
Ontzettend veel bedrijven hebben een creatieve oplossing gevonden om toch nog wat inkomsten te genereren: het aanbieden van online cursussen en workshops. Een goede manier om (kleine) bedrijven te ondersteunen in deze zware tijd en tegelijkertijd van een afstandje een hoop te leren. Meld je bijvoorbeeld aan voor een taalcursus, kookworkshop, fotografiecursus of leer een nieuw muziekinstrument bespelen.
Netflix and…
…leer over duurzaamheid! ;-). Want ook op Netflix staan een hoop indrukwekkende films en series over duurzaamheid die je zeker gezien moet hebben! Hierbij geven we je enkele aanraders:
- Minimalism. Alles over de verwerping dat materialisme gelukkig maakt. En hoe minder spullen je hebt, hoe kleiner je klimaatvoetafdruk.
- Before The Flood. Een film met Leonardo Dicaprio (say what!?) die de wereld over reist om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde.
- Given. Over een jonge jongen die op wereldreis gaat en onderweg een bredere kijk op de wereld krijgt.
- A Plastic Ocean. Hierin stuit journalist Craig Leeson tijdens zijn zoektocht naar de illustere blauwe walvis op een enorme plas soep daar waar een schone oceaan zou moeten zijn.
- The True Cost. Deze documentaire gaat over de kledingindustrie en dure, maar niet zo duurzame merkkleding.
Doe iets goeds voor aan ander
Juist in deze tijd moeten we extra goed voor elkaar zorgen (natuurlijk altijd, maar nu een beetje meer). Bel iets vaker je familie of vrienden. Stuur eventueel een kaartje – daar wordt iedereen blij van. Of verras iemand met een giftcard van Instock! Dan kan diegene ergens naar uitkijken én support je ons tegelijkertijd in deze zware tijd! Wil je nog meer lokale ondernemers steunen? Bestel dan de Support Your Locals Box voor jezelf of voor iemand anders. Deze box bevat een hoop lekkere producten van Brandt & Levie, Lindenhoff, MOMA, Bakkerij Mama en… Instock! En natúúrlijk duurzaam thuisbezorgd door E-bakkie. Zo heb jij dus een hoop lekkers en kunnen wij een beetje inkomsten genereren. Én draag je bij aan de missie om voedselverspilling te verminderen. Win win win!

Opruimen
Altijd hebben we die klusjes waar we tegenop zien. “Het kan geen kwaad om dit een andere keer te doen”. No excuses anymore, het is tijd om er ein-de-lijk aan te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de voorraadkast. Wil je dit zo efficiënt mogelijk doen? Wij geven je tips in deze blog. Nog een handige plek om op te ruimen: je bureau. Want dat wordt de komende tijd je grote vriend. En je kunt je natuurlijk een stuk beter concentreren wanneer je bureau opgeruimd en netjes is. Kom je spullen tegen die je niet meer gebruikt, bewaar deze dan voor je vrienden of familie. Zo hoef je niets weg te gooien en maak je er een ander blij mee.
Bewegen…
Tot en met tip 8 ben je niet zo heel veel aan het bewegen – tenzij je rennend aan het koken bent of squattend leest. Daarom geven we je als tip om toch nog zoveel mogelijk te bewegen! Dat betekent: als je dan toch naar de supermarkt moet, pak dan de fiets of ga lopend, maak soms een ommetje of doe workouts die je kunt volgen op YouTube. Of ga iets verder van je koelkast zitten, zodat je toch nog wat meer stappen zet. 😉
We vinden het ontzettend fijn dat we – na al het slechte nieuws – weer wat positiviteit kunnen meegeven! Het lijkt alsof we de wereld op zijn kop staat, maar wie weet geeft deze boosdoener ook nieuwe kansen. Met bovenstaande tips ben je in ieder geval goed op weg. Wij zijn heel benieuwd welke tip(s) je gaat gebruiken. Deel deze vooral met ons op onze sociale mediakanalen zoals Instagram, Twitter en Facebook. Staat er nog een tip niet tussen en moet deze volgens jou zeker op het lijstje? Wij zijn heel benieuwd! Sharing is caring, he.