2017 in een notendop

21 december 2017
De avonturen van Instock in 2017

Het jaar is alweer bijna voorbij, 2017 was een jaar met pieken en dalen. Dit jaar hebben we vooral gekeken naar manieren waarop we meer impact kunnen maken. Hoe we dat precies hebben gedaan en welke uitdagingen daarbij kwamen kijken lees je in onze terugblik van 2017!

 

Nieuwe Instock producten

Brood is een van de meest verspilde producten. We zagen bergen brood in de prullenbak verdwijnen en bedachten daarom een betere bestemming:  een lekker biertje. Bierbrouwen van brood is nog niet zo makkelijk dus we moesten onze hersenen flink laten kraken. We experimenteerden en brouwden erop los samen met Brouwerij Troost. Het duurde even maar het lukte, met als resultaat het Bammetjes Bier!

Van al dat brouwen bleef ook heel wat bierbostel over. Om het brouwproces circulair te maken, wilden we ook hier iets lekkers van maken. We gingen opzoek naar een bakkerij om de vezelrijke bierbostel om te toveren tot granola. Maar wat bleek… er bestaan geen machine’s om bierbostel te drogen! Dit hadden we niet voorzien en we hebben dus heel wat uurtjes met de hand staan centrifugeren om het vocht uit de bostel te krijgen. Onze zoektocht gaat verder naar een manier om op grote schaal bierbostel te kunnen verwerken. Tot die tijd is onze Beer for Breakfast Granola gewoon lekker ambachtelijk en zit er een beetje extra liefde in.

De kilo teller tikt lekker door

Met onze restaurants, food truck, cateringopdrachten en Instock producten hebben we heel wat kilo’s gered. We bereikten dit jaar de mooie mijlpaal van 300.000 kilo! Dit hebben we natuurlijk niet alleen gedaan, hier hebben duizenden gasten, honderden klanten en handen vol mede-rescuers aan bijgedragen. Het blijft wel een uitdaging om onze drie restaurants alle dagen van de week, van ontbijt tot diner vol te krijgen. Elke dag doen we ons best om lekkere gerechten te maken van de producten die we gered hebben. Dit vergt veel tijd & flexibiliteit en het is lastig om de kwaliteit constant te houden.

Daarnaast blijft het enorm uitdagend om de perceptie van mensen op het gebied van voedselverspilling te veranderen. Zo vertellen wij regelmatig in een interview dat het niet gaat om afval maar om kwalitatief goede producten die wij met z’n alle verspillen. Onderstaand interview met Radio Veronica is een goed voorbeeld van de kritische vragen die wij regelmatig voor onze kiezen krijgen.

We beseffen ons dat het voedsel dat we redden een druppel op de gloeiende plaat is. Maar 1,3 miljard kilo voedsel – het aantal dat jaarlijks wereldwijd verspild wordt – is niet in één keer gered. Daarom hebben wij dit jaar ons Food Rescue Center geopend! Met dit Food Rescue Center kunnen grote restaurants en cateraars ook Instock groente en fruit  inkopen en hiermee koken. Samen kunnen we pas echt impact maken!

Het is een enorm logistieke puzzel om eten te redden. Bedrijven moeten hun dagelijkse routine aanpassen en zich aan strenge warenwetten houden. De voedselstromen wisselen sterk en moeten snel verwerkt worden. Aangezien niet alle geredde producten gebruikt kunnen worden, levert het ook veel afval op. Het liefst zouden we dit gebruiken als diervoeding, maar ook hier is de regelgeving heel streng. Daarom zijn we op dit moment bezig om zelf te gaan composteren. Al doende leren we. Wij maken het proces stap voor stap efficiënter. Andere ondernemingen kunnen vervolgens – met slechts een druk op de knop in onze webshop – eenvoudig duurzaam inkopen doen.

Zelf aan de slag

Ons doel is tweeledig: we willen niet alleen zelf zoveel mogelijk kilo’s redden, we willen ook dat mensen thuis aan de slag gaan. De consument thuis blijft namelijk de grootste verspiller. Daarom hebben wij het Instock Cooking Kookboek gemaakt. We zijn dan ook erg blij dat er inmiddels al meer dan 10.000 exemplaren gedrukt zijn! Dit jaar brachten we een vernieuwde 3e druk uit. In deze nieuwe editie laten we zien dat je producten kunt gebruiken van kop tot staart en van schil tot pit, we nemen je mee wildplukken en laten zien hoe jij je eigen voedselafdruk kunt verkleinen door slim te koken.

Instock Lespakket Voedselverspilling

Om te zorgen dat in de toekomst iedereen bewust met voedsel omgaat, moeten we bij de jongste generatie beginnen. Want jong geleerd, is oud gedaan. In een wereld waarin we geld en eten zat hebben, verliezen onze kinderen de waarde van eten uit het oog. Dat kan anders! Het is tijd om leerlingen van het basisonderwijs (groep 5 t/m groep 8) te leren waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het dus erg dat er eten wordt verspild én hoe ze dit kunnen voorkomen. Daarom hebben wij een leuk, interactief lespakket ontwikkeld dat gratis gedownload kan worden door docenten!

We vinden het fantastisch om projecten op ons te nemen die ervoor zorgen dat mensen bewust worden van voedselverspilling. Ook is het mooi om te zien dat mensen aan de slag gaan met de tips & tricks die wij met ze delen. Maar aan het einde van de dag moeten ook onze rekeningen gewoon betaald worden. Innoveren kost veel tijd, en daarmee ook geld. Daarom zijn we altijd op zoek naar een goede balans tussen creativiteit en effectiviteit. Want als ons diner €90,- moet kosten, omdat er zoveel arbeidskosten in zitten, bereiken we ook ons doel niet. Bij elke stap die wij zetten en elke schaalvergroting die wij doorvoeren is dit opnieuw een uitdaging. Maar geen zorgen, we gaan de uitdaging graag aan en blijven de strijd tegen voedselverspilling aangaan.

Ons werk bleef niet onopgemerkt

Mede dankzij onze community hebben we dit jaar heel wat prijzen in de wacht mogen slepen. Zo won het Pieper Bier de Karel de Vos Duurzaamheid Award op de Horecava en verschenen de oprichters in mooie lijsten zoals de Duurzame Jonge 100, de Amsterdamse Ondernemersprijs en de Duurzame 100 van Trouw. Ook wonnen we het Groene Lintje van GroenLinks, de NMU Duurzaamheidsprijs, de Duurzame Week Horeca Award en werden we benoemd tot het Leukste Restaurant van Den Haag en Utrecht!

De eerste twee nominaties voor 2018 zijn ook al een feit. In januari kun jij ons helpen om de People’s Choice Award van The Circulars te winnen en om het Leukste Restaurant van Utrecht te worden! We vinden het geweldig dat ons concept zoveel aandacht krijgt en gewaardeerd wordt, want het is zo makkelijk nog niet en we werken er hard voor. We hopen dat andere ondernemers zien dat je een business kunt bouwen rondom duurzaamheid.  En dat we als maatschappij ervaren dat duurzaamheid niet saai of suf hoeft te zijn.

Sneak peak naar 2018

We kijken ernaar uit om in 2018 nog meer mensen te verbazen en te inspireren met onze zero waste visie. We beloven dat we onszelf blijven uitdagen, onze grote ambities na blijven jagen en nooit zullen stoppen om jou en alle anderen te helpen om duurzamer te gaan leven. Onze chefs zijn nog lang niet uit-geëxperimenteerd en er zijn nog meer dan genoeg kilo’s die we kunnen redden. We houden onze ogen open voor nieuwe Instock locaties en gaan aan de slag om het Food Rescue Center flink te laten groeien. Hiervoor hebben we zowel leveranciers als klanten nodig. Kom maar op met 2018, we zijn er klaar voor!

hotspot den haag