Foto aardbeien

5 tips om overrijp fruit een tweede kans te geven

Abbey Visser Stagiaire Community Management
28 februari 2020

5 tips om overrijp fruit een tweede kans te geven

Bananen met bruine vlekjes, appels met een zacht plekje of een vergeten mango. Je kent het misschien wel: de fruitschaal lijkt niet heel veelbelovend meer te zijn. Maar niets is minder waar, want overrijp fruit is ontzettend goed op smaak. Doordat het fruit in dit stadium meer suikers aanmaakt, zijn je meloenen, ananassen en peertjes juist extra zoet. Met de volgende 5 tips geef je je overrijpe fruit een tweede kans en krijgen ze toch nog een mooi plekje in het glas of op het bord. 

Foto rijpe bananen
Foto: Instock

Maak een smoothie

Dit is een van de makkelijkste manieren om overrijp fruit te gebruiken. En het leuke is: je kan ontzettend veel variëren! Bij deze geven we je vier opties die ervoor zorgen dat jij de dag goed doorkomt. Lekker, makkelijk én verantwoord.  

  • Het maakt niet uit wat voor weer het buiten is, want met deze zomerse smoothie breng jij het zonnetje in huis. Mix een kiwi, sap van een halve limoen, een halve banaan en een half glas appelsap in de blender. Genieten maar! 
  • Houd je van iets zoeters? Ga dan voor een smoothie met rood fruit en banaan. Hiervoor heb je nodig: 75 gram rood fruit naar keuze, 1 banaan en 250 ml yoghurt. Deze mix je in de blender.
  • Ben je een chocoladeliefhebber? Dan is de chocolade smoothie echt iets voor jou! Je hebt het volgende nodig: 1 banaan, 80 ml chocolademelk, 1 bolletje chocolade ijs en 1 tl vanillesuiker. Schil de bananen en snijd ze in plakken. Vries de bananen in (bijvoorbeeld een avond van tevoren). Mix daarna alle ingrediënten in een blender.
  • Of tover je fruit om tot een heerlijke tropische smoothie. Hiervoor mix je 1/4e mango (in stukjes), een halve banaan, 1 kiwi, sap van 1/4e limoen en 50 ml sinaasappelsap in een blender. Enjoy!
Foto van smoothies
Foto: Unsplash

Ga voor zoetigheid

Om 4 uur lekkere trek? Door fruit te verwerken in een tussendoortje kan jij weer even vooruit! Wij delen de lekkerste recepten voor een tussendoortje met je. En je vrienden en familie kunnen er ook nog eens van meegenieten. Sharing is caring!

  • Van overrijpe bananen kun je een heerlijk bananenbrood bakken. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter! Dus dat komt alleen maar goed van pas. Je kan natuurlijk ook gaan voor andere soorten fruit. Denk bijvoorbeeld aan blauwe bessen, frambozen, of appel. Een combinatie daarvan is natuurlijk ook erg lekker. Alleen al de geur wanneer ‘ie net uit de oven is, is onweerstaanbaar…
  • Of ga voor een favoriet van onze Instock kok Chris: vegan chocolate cookies. Wederom weer gemaakt van overrijpe bananen. Deze vervangen het ei en zorgen voor een lekkere fudgy structuur. Voor de koekjes heb je het volgende nodig: 500 gram bloem, 240 gram zachte boter, 130 gram basterdsuiker, 150 gram bruine suiker, 1 theelepel bakpoeder, twee theelepels vanille extract, 200 gram pure chocolade chips en 1 grote banaan. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Mix de suiker en de boter. Prak de banaan en voeg hier vanille extract aan toe. Mix het geheel met bloem, bakpoeder en choco chips. Maak er ronde koekjes van en doe deze voor 8 à 10 minuten in de oven. Enjoy!
  • Liever een gezonder tussendoortje? Ga voor een crumble van appel, peer,  frambozen of blauwe bes. Hiervoor heb je het volgende nodig: 40 gram havermout, 150 ml havermelk, 1 stuk fruit (zoals een appel of peer) of een handje frambozen of blauwe bessen, 15 gram rozijnen en een snufje kaneelpoeder. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de havermout met de havermelk. Voeg het fruit, de rozijnen en een vleugje kaneel toe. Meng goed en schep in een ovenvast schaaltje. Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven. Smullen maar!
Foto van bananenbrood
Foto: Unsplash

Tover je overrijpe fruit om tot een lekkere jam, compote of saus

In een jam, compote of saus maakt het niet uit dat het fruit iets te rijp is. Het is bijvoorbeeld heerlijk voor in je yoghurt of op een boterham, wafel of pannenkoek. Een stamper of vork is eigenlijk het enige dat je nodig hebt. Prak het fruit tot een puree. Koud serveren is al erg lekker, maar het is nóg lekkerder als je de fruitpuree nog even rustig opwarmt in een pannetje.

Foto van jam met pannenkoeken
Foto: Unsplash

Drogen

Heb jij de droogoven in onze restaurants al gespot? Wij drogen hier graag fruit in. Heerlijk in een karaf met water, door de limonade of thee of zelfs als garnering. Snijd je overgebleven appels, sinaasappels en bananen in gelijke plakken en verspreid deze over een bakplaat. Laat ze vervolgens drie tot vijf uur in de oven drogen op 100 graden Celcius. Makkelijk, hé? 

Foto van gedroogde sinaasappels
Foto: Instock

Healthy ijs

We weten dat de zomer nog even op zich laat wachten, maar we zeggen natuurlijk geen nee tegen het eten van ijs het hele jaar door. Zeker als het ook nog eens gezond is. Het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn ijsstokjes en ijsvormpjes, maar je kunt ook siliconen vormpjes gebruiken. Probeer bijvoorbeeld de ijsjes met blauwe bes en sinaasappel. Hiervoor heb je 100 gram blauwe bessen en 200 ml sinaasappelsap nodig. Mix de ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Schenk vervolgens het mengsel in de vormpjes en doe er een ijsstokje in. Zet de ijsjes voor minimaal 8 uur in de vriezer (geduld is een schone zaak :-)). En…je kunt er gerust eentje extra nemen, want ze bevatten boordevol vitaminen! 

Foto ijs
Foto: Unsplash

 

Kun je het fruit op dit moment niet gebruiken? Snijd het fruit in stukjes en vries ze in. Deze kun je prima een andere keer gebruiken om deze om te toveren tot heerlijke recepten!

Wij zijn super benieuwd naar jullie gerechten! Deel je creaties met ons via onze sociale media kanalen op Instagram, Facebook en Twitter

Wil je nog meer eten redden? Kom dan gezellig een keertje langs in een van onze restaurants in Amsterdam, Utrecht of Den Haag