5 x Hoe kan ik mijn bedrijfsrestaurant verduurzamen?

Charlotte Mol Stagiaire Community Management
25 januari 2022

Tegenwoordig kijken we (gelukkig) veel vaker naar verduurzaming. Ook in je bedrijfsrestaurant sta je dagelijks voor verschillende keuzes: wat zet ik op het menu? Wat koop ik in? Waar koop ik in? Je wilt graag je milieu impact verkleinen! Ben jij benieuwd hoe je dat doet? Wij zetten 5 tips voor je op een rij:

Plantaardig

Zie jij ook steeds vaker plantaardige mogelijkheden? De schappen van de supermarkten vullen zich steeds meer met vegetarische en plantaardige alternatieven en ook menukaarten van restaurants bieden meer opties. En dat is niet voor niks! Bij de productie van dierlijke producten wordt veel water, land en andere grondstoffen gebruikt. Ook is de Co2 uitstoot vele mate groter. Door plantaardig te koken verklein je de uitstoot van broeikasgassen en zorg je ervoor dat je bedrijfsrestaurant verduurzaamt. Denk daarom eens aan een Meatless Monday of een Plant-based Tuesday.

Gebruik geredde producten

Al bij het inkopen van producten en ingrediënten zijn er duurzame keuzes te maken. Want waar koop je in? En wat voor afwegingen maak je daarbij? Een duurzame optie is om producten in de kopen die anders verspild zouden worden. Onze eigen groothandel InstockMarket is een groothandel voor geredde producten. Hier kun je net als in een gewone groothandel verse producten kopen. Het enige verschil is dat deze zijn gered van verspilling! Door in te kopen bij InstockMarket zorg je ervoor dat deze producten alsnog gebruikt worden. Een makkelijke en snelle duurzame stap! www.instockmarket.nl.

Verpakkingen

Zeker in deze tijd, waarin er veel eten “to-go” wordt meegenomen is verpakken populair. Hierbij zijn keuzes te maken die beter zijn voor het milieu. Het verpakken van producten in plastic is namelijk slecht doordat de chemicaliën niet goed zijn voor het milieu. Daarnaast breekt plastic slecht af en vergaat het niet. Geproduceerd plastic zal op een bepaalde manier dus altijd aanwezig zijn. Maar wat is dan een betere optie? Karton! Het inpakken van een product in karton werkt net zo goed en is net zo stevig als plastic. Vaak is het ook nog eens goedkoper. Het maken en creëren van herbruikbare verpakkingen is ook een duurzame oplossing. Zo hoeven klanten niet steeds opnieuw een verpakking te gebruiken en voorkom je dat er zwerfafval ontstaat.

Minder verspillen

In een bedrijfsrestaurant draait het om eten, gastvrijheid en kwaliteit voor het personeel. Vaak staat er een ruim aanbod van verschillende opties klaar voor de werknemers. Ruim aanbod betekent vaak veel verschillende producten inkopen. Het nadeel hiervan is dat wanneer niet alles wordt gebruikt er ook veel wordt weggegooid. Toch is dat niet per sé nodig, want tijdens het inkopen, bereiden, serveren en na het (niet) eten kan er veel gedaan worden om waardevolle producten en ingrediënten optimaal te benutten.

Tips om minder te verspillen:

  • Orbisk is een prullenbak die inzicht geeft in wat je weggooit. Deze resultaten kun je vertalen naar de hoeveelheden die je inkoopt.
  • Serveer kleinere porties en vul gerechten steeds opnieuw aan
  • Geef medewerkers eten mee naar huis
  • Mocht je toch eten overhouden, denk dan eens aan een wormenhotel!

Lokaal & seizoen

Tegenwoordig kunnen we alle productsoorten in iedere tijd van het jaar krijgen. Hiermee volgen we de ritmes van de natuur niet. Het is duurzamer om deze ritmes wel te volgen, omdat deze producten op een natuurlijke wijze groeien. Aardbeien in de winter komen bijvoorbeeld uit een kas, of worden van ver geïmporteerd. 

Lokaal inkopen brengt verschillende voordelen met zich mee. Lokale producten zorgen voor minder logistieke bewegingen omdat de transport afstand korter is dan wanneer het product uit het buitenland gehaald wordt. De kortere ketens zorgen ervoor dat het product eerder bij de consument komt, waardoor het product extra vers is.