Verrijk je kennis met deze documentaires over voedselverspilling
Cijfers over voedselverspilling: het blijft lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Logisch, want het gaat om gigantische getallen. Zo wordt er wereldwijd jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild -wow! Om een beter beeld te krijgen bij deze enorme getallen zijn er gelukkig een aantal documentaires gemaakt. Deze laten de problematiek zien, maar komen gelukkig ook met oplossingen voor de toekomst! Of het ‘feel good’ docu’s zijn? Nou, nee. Maar laten ze de realiteit zien? Ja, absoluut! Daarom heeft Instock een top vijf gemaakt van de docu’s die je gezien moet hebben!
1. JUST EAT IT (2014, RUSTEMEYER EN BALDWIN)
Deze documentaire gaat over een Canadees stel, Jen en Grant, die een half jaar op food waste overleven. Zij redden eten van de hele voedselketen. Van boerderijen en producenten, tot supermarkten en consumenten. De documentaire maakt op een pijnlijke manier duidelijk hoe dwaas de voedselverspilling op diverse in de keten is. Het leuke aan deze docu is dat er voor de afwisseling humor in wordt verwerkt. Tijdens het IDFA filmfestival in 2014 werd deze docu getoond. De pop-up van Instock was op dat moment net open en wij waren zeer vereerd omdat wij Jen en Grant mochten ontvangen voor een diner.
2. WASTED! THE STORY OF FOOD WASTE (2017)
Deze docu laat zien welk negatief effect voedselverspilling op de klimaatverandering heeft. Maar de docu leert je ook hoe een van de grootste problemen van de 21e eeuw opgelost kan worden als iedereen kleine veranderingen toepast. Door te kijken vanuit de ogen een van ’s werelds meest invloedrijke chefs zoals Antony Bourdain, leer je hoe je het meeste uit elk soort eten kan halen en dit om kan toveren in ongelooflijke gerechten.
3. 10 BILLION – WHAT’S ON YOUR PLATE? (2015, VALENTIN THURN)
Meer recente docu van de documentairemaker Valentin Thurn (zie hierboven). Het is een informatieve docu die voorspelt dat in 2050 10 miljard mensen op aarde wonen. Maar hoe gaan we met de huidige landbouw al die monden voeden? Daar kom je in deze docu achter! Leuk om te weten: tijdens de premiere in Nederland kwam Valentin Thurn, de documentairemaker met zijn gezin bij Instock Amsterdam langs. Ze waren heel enthousiast over Instock!
4. ZEMBLA OVER VOEDSELVERSPILLING (2012, DAAN VAN ALKEMADE)
Een pak yoghurt één dag over de houdbaarheidsdatum? De meeste mensen gooien het dan weg. Een blik met boontjes een paar maanden over de datum? Dan gaat deze zeker bij het afval. Supermarkten en consumenten gooien elke dag grote hoeveelheden voedsel in de container. In Nederland wordt jaarlijks voedsel met een totale waarde van meer dan vier miljard euro op de vuilnisbelt gegooid. Maar veel daarvan is nog prima eetbaar. Deze docu onderzoekt waarom Nederlanders zoveel eten verspillen.
Deze Nederlandse documentaire van Zembla deed destijds veel stof opwaaien. Dit kwam omdat dit onderwerp voor het eerst goed in Nederland op de kaart werd gezet. Ook is Daan later (in 2015) bij Instock geweest om ons te filmen voor een uitzending van EenVandaag.
5. TASTE THE WASTE (2011, VALENTIN THURN)
Dit is een wat serieuzere en activistischere docu van Valentin Thurn, een Duitse documentairemaker die ook bij Instock geweest maar we bestonden nog niet toen de docu werd gemaakt. Is dus wat minder recent, maar daarom juist interessant om te zien wat voor stappen we al hebben gemaakt!
Wil je na het zien van deze docu’s eten redden van de verspilling? Dat kan bij restaurant Instock in Amsterdam, Den Haag of Utrecht!