6 stappen op weg naar een circulair voedselsysteem
Je hoort steeds vaker over de circulaire economie als het gewenste economische model voor de toekomst. Maar wat betekent de circulaire economie eigenlijk in de praktijk? En in het speciaal voor voedselproductie en consumptie? Omdat het deze week ‘de week van de circulaire economie’ is vertellen we je graag welke dingen er nu al gebeuren om een circulair voedselsysteem te bereiken.
kringloop economie
De circulaire economie laat zich inspireren door de natuur. Men probeert de meeste waarde uit een product te halen door producten te hergebruiken en verspilling te voorkomen. Door de focus op hergebruik wordt het ook wel de kringloop economie genoemd. Eigenlijk kun je wel stellen dat in zo’n economie afval niet bestaat. Want wat voor de ene afval is, is voor de andere voedsel. Om een voorbeeld te geven; bierbostel is het restproduct van een brouwerij waar zij zelf niks meer mee doen, terwijl de bakkerij het weer kan gebruiken als grondstof voor het bakken van de granola. Instock’s granola is op deze manier gemaakt.
Circulaire landbouw
De landbouw is een onmisbare sector tijdens het voedselproces. Bij circulaire landbouw is het belangrijk om naast betaalbaar ook duurzaam te produceren. Dit doen boeren en telers door zo min mogelijk giftige stoffen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is om geen kunstmest, maar dierlijk mest te gebruiken. Dit is namelijk veel beter voor het milieu. Daarnaast kunnen dieren ook lokale voedsel reststromen eten in plaats van geïmporteerd veevoer. Op lokale schaal is het sluiten van kringlopen makkelijker.
Duurzaam transport
Voedsel moet altijd worden gevoerd van de productieplaats naar de consument. Let jij er wel eens op waar je product vandaan komt? Het land van herkomst staat altijd op groente en fruit producten. Is dit een lange reis? Als je het product lokaal kan produceren, kies dan voor lokaal. Naast de afstand is het vervoersmiddel ook belangrijk, zo kun je voor korte afstanden tegenwoordig prima elektrisch vervoer gebruiken. InstockMarket werkt met twee duurzame transportbedrijven samen E-bakkie en eZE delivery.
Korte keten
In een korte keten zitten er niet veel stappen tussen de producent of boer en jij zelf. Het is duurzaam om als consument lokale producten te eten omdat er dan minder transport nodig is. De boer krijgt een betere prijs omdat er minder marge opgaat aan de extra schakels in de keten. Ook is het belangrijk voor jou als consument om te weten of boeren in jouw omgeving goed omgaan met de natuur. We hebben een paar korte ketens voor je op een rijtje gezet: Support your locals, Boerschappen, Local2Local.
Verpakkingen
Bij het produceren van verpakkingen worden energie en grondstoffen gebruikt. Dit is schadelijk voor het milieu. Al deze verpakkingen belanden bij het afval. Wat wij kunnen doen wordt goed samengevat door: ‘reduce, re-use, recycle’. Koop producten met zo min mogelijk verpakkingen, hergebruik de verpakkingen als dat mogelijk is en gooi de verpakkingen weg op de juiste plek. Steeds meer bedrijven denken gelukkig ook na over de materialen waarmee ze verpakkingen maken; zo zijn kartonnen rietjes beter dan plastic rietjes omdat ze gemaakt worden van materialen die nooit uitgeput raken daarnaast creëert het ook minder zwerfafval omdat het sneller in de natuur verdwijnt.
Bewust koken
Het weggooien van het eten is het niet alleen verspilling van geld, maar ook van het product zelf. Producten worden geteeld, verpakt, bewaard in een koeling en vervolgens bereidt. Al deze stappen gaan verloren bij het weggooien van eten. Er zijn verschillende restaurants in Nederland die aandacht besteden aan circulair koken. Zij koken met minder vlees, veel plantaardige producten, producten met schoonheidsfoutjes en met een groot overschot. We hebben een aantal duurzame restaurants voor je op een rijtje gezet, Juni Lekkernijen, Circl, De Groene Afslag, Kweekcafé en ons eigen Instock restaurant!
Thuis aan de slag
Ook thuis kun je wat doen aan een circulair voedselsysteem, gewoon in je eigen keuken. In Nederland wordt er jaarlijks per persoon 141 kilo aan eten weggegooid. Zonde en super onnodig! Er zijn zoveel manieren waarop je ervoor kan zorgen dat dit voorkomen kan worden. Maar naast verspilling voorkomen is er meer: heb je bijvoorbeeld wel eens mannenvlees gegeten, groenten gefermenteerd of veganistisch gekookt? Het zijn allemaal manier om de food-voetafdruk in te krimpen. Daarnaast zijn er nog talloze andere tips die je bewuster stil laten staan bij voedselverspilling. Met onze 10 tips om voedselverspilling te verminderen kom je ook al een heel eind.