Groente

7 tips om duurzaam te eten

Abbey Visser Stagiaire Community Management
20 februari 2020

7 tips om duurzaam te eten

Momenteel telt de wereldbevolking zo’n 7,7 miljard mensen. In 2050 zijn dat er maar liefst 9,7 miljard! De hoogste tijd om duurzamer te gaan eten, want daarmee voorzie je de voedingsbehoefte van iedereen en ben je tegelijkertijd lief voor de planeet; nu én in de toekomst! Hierbij geven we je wat tips en tricks, waarvan een groot deel afkomstig is uit ons kookboek Circular Chefs. Zo zie je maar dat duurzaam eten eigenlijk heel eenvoudig en lekker is.

Go vega(n)

Vlees en zuivel hebben de grootste impact op het klimaat. Zo gaat de productie gepaard met veel ontbossing, watergebruik, landgebruik en zorgt dit voor veel CO2-uitstoot. Daar blijft het niet bij, want het vervoer, bewerken, opslaan en verpakken heeft ook een enorme invloed. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het dierenwelzijn… Door vaker vegetarisch te eten, maak je dus een hoop verschil. Ga bijvoorbeeld voor een zwarte bonenburger, een pasta met champignons en sojaroom, een stamppot met spekjes van tempeh, of nasi met gegrilde tofu. Wil je toch vlees eten? Ga dan voor varkensvlees of kippenvlees vanwege de lagere klimaatvoetafdruk, neem een kleinere portie of ga voor mannenvlees! (over mannenvlees lees je later meer ;-))

Tomatenrisotto
Ook een leuke vega optie: ga voor een tomatenrisotto met ketchup van rode ui, (vegan) feta en tijm!
Word een seizoen- en lokavoor

Avocado’s uit Peru, appels uit Nieuw-Zeeland en grapefruits uit Zuid-Afrika: ons voedsel legt heel wat kilometers af. We leiden eigenlijk een luxe leventje, want hierdoor zijn we het hele jaar door voorzien van allerlei producten. Dit brengt als gevolg met zich mee dat deze producten een hele wereldreis maken voordat ze bij ons in de schappen liggen. Lokaal inkopen doen verkort de weg van transport en is dus beter voor het milieu. Maar er schuilt een addertje onder het gras. Lokaal is namelijk niet altijd beter. Zo kunnen producten die verbouwd zijn in een Nederlandse kas een enorme milieu-impact hebben. Dit weegt soms zelfs zo zwaar dat bijvoorbeeld sperziebonen uit Nederland in maart tot en met juni slechter voor het milieu zijn dan sperziebonen uit Senegal of Marokko. Met de Groente- en Fruitkalender kan je op een eenvoudige manier checken welke producten uit het seizoen komen. Hebben ze een A- of B-score? Dan ben je goed bezig!

Groente op markt
Foto: Unsplash
Kies voor het onbeminde

Veel producten halen ons bord niet. Zo hebben we weinig interesse in mannenvlees, zoals bokjes en leghaantjes. Bokjes worden in Nederland op een jonge leeftijd geslacht omdat ze geen bijproduct als melk of eieren produceren. Het vlees wordt vervolgens getransporteerd naar Zuid-Europa of tot dierenvoeding verwerkt. Zonde! Want het is veel duurzamer (en lekkerder) als we het zelf zouden opeten. Hetzelfde geldt voor de haan: hij is “overbodig” en wordt geslacht om vervolgens als diervoeding over de toonbank te gaan. Niet alleen mannenvlees, maar ook de vis is soms de pineut. Heb je wel eens van bijvangst gehoord? Dit zijn de vissen die gevangen worden naast het soort waar eigenlijk op gevist wordt. Deze worden vaak aan hun lot overgelaten en teruggegooid in zee óf ze gaan mee naar het vaste land, maar worden vervolgens niet verkocht omdat ze niet zo bekend zijn. Kies daarom vaker voor bijvangst zoals grauwe poon, schar en steenbolk. Net zo lekker als een schol, paling en zeebaars en nog véél duurzamer ook!

Geniet van schil tot pit en van kop tot staart

Ongemerkt gooien we een hoop eten weg dat juist ontzettend lekker kan zijn! Denk bij groente en fruit bijvoorbeeld aan loof, stronken en schillen. Van het loof kan je een heerlijke thee maken of als smaakmaker aan de soep toevoegen. Blaadjes van radijs kan je gebruiken als pittige sla. Broccolistronken kan je omtoveren tot een heerlijke soep, dip of pesto. De schillen van jouw citroenen, limoenen, sinaasappels en mandarijnen hoeven ook niet langer in de groenbak te verdwijnen, want geraspt zijn ze heerlijk door de pasta, over een salade of bij een dessert. Wat doe je met schillen van groenten? Maak in een handomdraai zelfgemaakte chips. Verwarm de oven voor op 150 graden, leg de schillen op een bakplaat met bakpapier, voeg naar smaak wat zout en olijfolie toe et voilà: na een uurtje geduld heb je een super lekkere snack! Bij vlees en vis kun je denken aan minder vanzelfsprekende delen zoals runderwang, longhaas of zelfs orgaanvlees en botten. Botten!? Ja, van kippen- of runderbotten kan je een heerlijke bouillon trekken! Of maak een paté van kippen- of varkenslever. Fun fact: dit bevat zelfs ontzettend veel vitamine A! 

Citroenschillen
Foto: Unsplash
Conserveer

Heb jij ook wel eens groenten, fruit en aardappelen over? Zorg dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten door ze te conserveren! Inmaken, fermenteren, pekelen, roken en konfijten in vet; oftewel er zijn heel veel verschillende conserveertechnieken die ervoor zorgen dat je producten langer houdbaar zijn. Daarnaast creëer je ook meteen een extra lekkere smaak! Nog een leuke bijkomstigheid: door te conserveren kun je seizoensgebonden producten het gehele jaar eten! Driedubbel profijt dus. Conserveren kan je leren tijdens onze Instock Cooking Masterclasses

Conserveren

Ga voor keurmerken

Last but not least: ga voor keurmerken! Hiermee houd je zoveel mogelijk rekening met het milieu, dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden. Kijk bijvoorbeeld vaker naar keurmerken als EKO, Europees biologisch, Demeter, Beter Leven voor vlees, ASC en MSC voor vis en FairTrade voor chocolade, koffie, thee en rietsuiker. 

Keurmerken

Verspil niets

Al met al ben je met bovenstaande tips al op een goede weg om voedselverspilling tegen te gaan. We zetten nog een paar handige tips op een rijtje: 

  1. Door slim in te kopen, te koken en te bewaren, word jij een echte food rescuer. Kijk wat je nog in huis hebt en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Wist je dat daar tegenwoordig super handige apps voor zijn? ‘Bring! Shopping list’ is een boodschappenlijst voor het hele gezin. Iedereen kan er dus aan toevoegen wat hij of zij nodig heeft. Andere handige apps zijn ‘Buy me a pie‘, ‘Checklist‘ en ‘Wunderlist‘. Kijk ook eens op ‘To Good To Go‘. Met deze app kun je eten van onder andere bakkerijen, traiteurs, supermarkten en restaurants redden. Eten dat aan het eind van de dag over is, zetten zij online voor een veel lagere prijs. Zo hoeft er niets weggegooid te worden. Goed voor het milieu en voor je portemonnee! 
  2. Onder het mom van ‘meten = weten’ kun je slim koken door een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje te gebruiken. Hierdoor maak je nooit te veel (of te weinig)! 
  3. Deze zal je wellicht verbazen, maar het kan een groot verschil maken: producten die de THT-datum hebben overschreden hoef je niet meteen weg te gooien. Laat je zintuigen het werk doen en kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. 
  4. Aan het einde van de dag toch nog restjes over? Zorg ervoor dat je deze op de juiste manier bewaart en je kunt er zeker nog één à twee dagen van genieten.
  5. Wil je buitenshuis verspilling tegengaan? Kom dan gezellig een hapje eten bij een van onze Instock restaurants in Amsterdam, Utrecht of Den Haag

Nog meer inspiratie nodig over duurzaam te eten? Onze kookboeken Instock Cooking en Circular Chefs geven nog meer informatie over bovenstaande tips en helpen je flink op weg met lekkere, duurzame recepten!