apps tegen voedselverspilling

5x Apps die jou helpen voedselverspilling tegen te gaan!

Charlotte Mol Stagiaire Community Management
1 december 2021

Wil je een steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling? Goed bezig! De eerste stap begint bij het boodschappen doen, hoeveel je kookt en wat je weggooit. Het zal je verrassen hoeveel creatieve oplossingen hiervoor zijn, zoals online! 

Er is online zoveel te vinden dat je niet meer weet wat je nou wel en niet moet geloven. Maar zeg nou zelf… een app die jou hierbij helpt zou nog fijner zijn. We delen graag vijf apps om je een beetje op weg te helpen!

1. TOO GOOD TO GO

Misschien is Too Good To Go wel de bekendste app als het op voedselverspilling gaat. Met deze app kun je maaltijden of producten die over zijn bij horecabedrijven en supermarkten ophalen voor een klein prijsje. Deze maaltijden of producten mogen vaak de volgende dag niet meer verkocht worden, maar er is eigenlijk niks mis mee. Tijd om in actie te komen! Bestel je box via de app en haal het pakket op bij verschillende locaties bij jou in de buurt. Zo kan je genieten van een heerlijke verrassingsmaaltijd én ga je ook nog eens voedselverspilling tegen.

Wist je dat Instock ook vaak Magic Boxen op Too Good To Go heeft staan? Check it out!

apps tegen voedselverspillingBron: Too Good to Go

2. Thuisgekookt

Met deze app word je gekoppeld aan mensen uit de buurt voor het delen van vers gekookte maaltijden. De app heeft als insteek om de buurt te verbinden zodat er meer sociaal contact ontstaat. Fantastisch toch? Thuisgekookt heeft het doel dat een buurt voor elkaar zorgt, net zoals vroeger. Wanneer je zelf tijdelijk of langdurig geen verse maaltijden kan koken, dan kun je je aanmelden om maaltijden op te halen bij een thuiskok in jouw buurt. 

Wanneer je zelf graag in de keuken staat en het niet erg vindt om een portie extra te koken, kun je je ook aanmelden als kok in de Thuisgekookt app. Zo kan je je gekookte eten delen met de mensen in jouw buurt. Geen eten weggooien betekent no waste! 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Thuisgekookt

3. SuperCook

Kijk jij wel eens in de koelkast en denk je hmm.. wat moet ik met al deze ingrediënten? Een paar tomaten, een paar aardappels, nog een bodempje melk. Deze app vindt een recept met jouw restjes! Je kan gemakkelijk ingrediënten toevoegen in de zoekbalk. De app gaat voor je op zoek naar een recept die zo veel mogelijk van jouw ingrediënten bevat. Handig! Zo krijgen je restjes namelijk altijd een heerlijke bestemming.

Bron: SuperCook.me

4. Slim Koken

Met het doel om verspilling te voorkomen heeft het voedingscentrum de app Slim koken ontwikkeld. Ook deze app gaat op zoek naar lekkere recepten met jouw restjes. Hou je daarna toch producten over? Dan kan je in de app aangeven wat je over hebt, hier krijg je bewaartips over te zien zodat je de restjes zo lang mogelijk kan bewaren!

De app biedt nog meer. Je kan met de app namelijk makkelijk recepten opzoeken en een boodschappenlijstje maken. Ook kan je meteen een planning maken voor de maaltijden van meerdere dagen. Handig!

Bron: VoedingsCentrum

5. Verspillingsvrije Coach

Wil jij er achter komen wat de verhouding is tussen wat je koopt, kookt en weggooit? Milieu Centraal heeft een app ontwikkeld waarbij je tips op maat krijgt tegen voedselverspilling. Een week lang registreer je gegevens in de app. Daarnaast geeft de app je tips en ideeën die te maken kunnen hebben met boodschappen doen, koken of het bewaren van eten.

Naast de Verspillingsvrije coach heeft Milieu Centraal ook een versie van de app gemaakt waarin je in groepen de uitdaging aan kan gaan. Deze app heet Foodbattle en is de groepsversie van de Verspillingsvrije coach! 

Bron: Milieu Centraal

Alle apps zijn gratis te downloaden, dus waar wacht je nog op? Succes met jouw weg naar minder voedselverspilling! Wil je ook op andere manieren voedselverspilling bij jou thuis aanpakken? Ga dan aan de slag met de tips en conserveringstechnieken van Instock cooking, of ga nog een stapje verder en kies voor circulair koken met behulp van Circular Chefs. Daarnaast kun je natuurlijk ook lekker komen eten in ons restaurant.