plastic verspilling

Bammetje met Marius van Plastic Whale

Ruby van den Broek Creative Designer
1 september 2017
Over bammetje met

Voor onze nieuwe campagne ‘Bammetje Met…’ interviewen wij sociale ondernemers en influencers die een positieve impact maken of willen maken op de wereld. Sociaal ondernemen zegt het namelijk al; dat doe je niet alleen. Er zijn genoeg inspirerende verhalen die een toneel verdienen. En laat een no waste traktatie nu de perfecte manier zijn om een no waste verhaal te ondersteunen! Wat dacht je van rondvaren op een boot die plastic verspilling tegengaat?

OVER HET INTERVIEW

Deinend op een van de boten van Plastic Whale – en uiteraard met een Bammetjes Biertje in de hand – interviewden wij Marius. Included: de reden voor het plastic vissen in de gracht, Marius’ toekomstplannen en de ongecensureerde versie van het gekste wat hij ooit uit de gracht heeft gevist… Bekijk het hier!

OVER PLASTIC VERSPILLING

Het is 1997. Kapitein Charles Moore zeilt van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre: een plek waar waterstromingen in cirkels draaien en waar maar weinig zeilers komen. Daar, midden op de oceaan, zag Moore meer plastic drijven dan waar dan ook op de oceaan. Plastic drijvend op het oppervlak en zwevend in de waterkolom. Kapitein Moore keerde terug, vertelde zijn verhaal en noemde deze gigantische hoeveelheid plastic verspilling in de oceaan de ‘plastic soup’.

Tegenwoordig weten we dat deze soep van plastic nog groter is dan dat we met het blote oog kunnen zien. Door verwering, zonlicht en golfslag vallen grote stukken plastic uit elkaar in microscopisch kleine stukjes. Zo raken de oceanen, die zo belangrijk zijn voor het leven op aarde, steeds meer vervuild.

Het zijn niet alleen onze oceanen die veranderen in een plastic soup. Plastic vind je terug in al onze wateren. Van fjorden in Noorwegen tot aan de stranden van Bali en zelfs in onze eigen Hollandse grachten!

plastic verspilling

OVER PLASTIC WHALE

Toen Marius Smit een grote reis maakte met zijn vrouw, herkende ook hij deze plastic soup – zelfs op de meest afgelegen plaatsen. Hij zag dat met lede ogen aan en besloot over te gaan op actie. Zijn doel: het bouwen van een boot gemaakt van plastic waste. En zo het geschiedde.

Nu, een aantal jaar later, is Marius oprichter van Plastic Whale: de eerste professionele plastic fishing company in de wereld. Met een vloot bestaande uit acht boten – allen gemaakt van plastic waste – neemt Plastic Whale nu scholen, bedrijven en enthousiastelingen mee de grachten op. Vervolgens gaan ze vanuit de plastic vloot te vissen naar… Jawel! Plastic!

plastic verspilling

WAAROM WIJ PLASTIC WHALE TOF VINDEN

Een idee naar ons hart! Waarom? Omdat Marius erin geslaagd is om een hele positieve ervaring te creëren rondom een heel negatief probleem – plastic verspilling. Je bent als deelnemer niet per se bezig om de grachten schoon te maken… Je hebt gewoon een hele gezellige middag op de grachten van Amsterdam of Rotterdam, waarbij je met een visnet in een hele grappige situatie verkeert en daardoor constant complimenten krijgt van omstanders! Heel knap om een duurzame missie op die manier in een leuk jasje te stoppen.

Geïnteresseerd in een Plastic Fishing uitje in combinatie met het redden van een lekkere Instock maaltijd? Mail naar events@instock.nl voor het meest inspirerende bedrijfsuitje van Amsterdam. Meer innovatieve ondernemers zien in Bammetje Met? Bekijk dan hier het overzicht of abonneer dan op ons YouTube kanaal!

plastic verspilling