Het is deze week Zero Waste Week! En daarom zetten wij vijf boeken met een duurzame boodschap voor je op een rijtje. Hoewel de boeken allemaal verschillende onderwerpen hebben, dagen ze je toch stuk voor stuk uit om je bewust te worden van de wereld om ons heen en hoe we deze mooier kunnen maken. Of het nu gaat om het verbeteren van het voedselsysteem of de voordelen van sociaal ondernemen. Zo geeft het boek ‘Waste’ van Tristram Stuart je een confronterend beeld van de schandalen achter de globale voedselindustrie en hoe wij dit zouden kunnen veranderen. Ook Lucas Simons deelt in ‘Changing the food game’ oplossingen en marktstrategieën om de voedselketen op een duurzame manier aan te pakken. De andere drie boeken die we hier uitlichten, zijn gericht op sociale ondernemingen. De titels zijn: ‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’ van Mark Hillen en Willemijn Verloop, ‘Pioniers van een nieuwe welvaart’ van Kees Klomp en Nadine Maarhuis, en ‘Zaken die je raken’ van Willemijn Verloop. Er is steeds meer vraag naar ondernemerschap met een maatschappelijke missie. Deze drie boeken geven elk op een andere manier inzicht in de uitdagingen en kansen waar sociaal ondernemers vandaag de dag voor komen te staan.
Nu heb je voor elke dag van de Zero Waste Week een boek om te lezen ;-)! Lees gauw verder, want wij hebben ook nog een belangrijk nieuwtje dat we je eindelijk mogen verklappen.
Waste (Tristram Stuart), juli 2009
Hoewel dit boek al enige tijd geleden gepubliceerd is, geeft Stuart met ‘Waste’ nog steeds een goed beeld van het wereldwijde voedselschandaal en het tegengaan van voedselverspilling. Ondernemer en activist Tristram Stuart kaart het probleem van voedselverspilling aan en schrijft over verschillende manieren waarop voedselverspilling tegengegaan kan worden. Hij reisde voor zijn boek van Yorkshire naar China en van Pakistan tot Japan, om je voor stellen aan allerlei verschillende actoren in de voedselindustrie. Door bestaand onderzoek te combineren met nieuwe data, toont Waste hoe de voedselcrisis is gecreëerd, maar ook wat we kunnen doen om het op te lossen.
Changing the food game (Lucas Simons), november 2014
Interessant boek over het proces van veranderingen teweegbrengen binnen de voedselketen. Simons legt uit hoe we een niet duurzame productie en marktsysteem gecreëerd hebben, maar hij geeft ook aan de we redenen hebben om hoopvol te zijn. Daarnaast vraagt hij zich af hoe we nu echt verder moeten in de strijd tegen voedselverspilling. Dit boek brengt de waarheid naar buiten over hoe het eten op het ons bord terecht komt en hij presenteert een radicale verandering om de industrie te veranderen.
Verbeter de wereld, begin een bedrijf (Mark Hillen, Willemijn Verloop), oktober 2013
Mark Hillen en Willemijn Verloop zijn de oprichters van Social Enterprise NL, waar Instock onderdeel van is. Dit unieke en inspirerende boek gaat over sociale ondernemers, die een bedrijf zijn gestart om een probleem op te lossen. Het doel van sociale ondernemingen is niet om zo veel mogelijk geld te verdienen, maar om de wereld mooier te maken. Verloop en Hillen schrijven over de kansen, uitdagingen en de impact die sociale ondernemingen met zich meebrengen.
Zaken die je raken’ (Willemijn Verloop), april 2018
Wil je in een inspirerende no-nonsense stijl positieve verhalen lezen over ‘Zaken die je raken’ in hart en hoofd? Dan mag dit boek niet in jouw boekenkast ontbreken. Het is gericht op sociaal ondernemers uit Vlaanderen en Nederland, die met hun bedrijf grote maatschappelijke vraagstukken aanpakken zeker. Problemen, maar vooral oplossingen voor een betere wereld rondom een breed scala aan thema’s worden besproken, zoals: consumeren, jongeren, vergrijzing, maar ook grond en voeding. Zo wordt Instock ook benoemd als een initiatief dat een oplossing biedt op het gebied van voeding.
Pioniers van een nieuwe welvaart (Kees Klomp en Nadine Maarhuis), juni 2018
De betekeniseconomie groeit en groeit en er is steeds meer belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie. Kees Klomp en Nadine Maarhuis gaan in dit boek in op dilemma’s die de pioniers van de nieuwe welvaart ervaren bij het bouwen van hun missiegedreven bedrijf. Er wordt ook besproken hoe deze dilemma’s het beste getackeld worden. Dit boek is interessant voor beginnende en groeiende pioniers, maar ook voor leiders in het bedrijfsleven die binnen een bedrijf maatschappelijke impact willen maken. Voor dit boek is ook Freke van Nimwegen geïnterviewd door Nadine Maarhuis. Uit deze samenwerking met Nadine is zelfs iets moois voortgekomen, wat we je graag willen vertellen! Freke en Nadine zijn namelijk samen een nieuw kookboek aan het schrijven, waar we super benieuwd naar zijn!
Hopelijk heb je dankzij deze lijst voorlopig nog even wat fijn leesvoer. Benieuwd wanneer het nieuwe kookboek uit komt en waar deze over gaat? Houd dan goed onze Instagram, Facebook-, en Twitterpagina in de gaten! Tot die tijd kun je je alvast voorbereiden met ons eerste kookboek Instock cooking ;-)!
Wil je samen met ons eten redden? Kom dan een keer proeven bij één van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag of Utrecht.