Chef Lucas Jeffries

Ruby van den Broek Creative Designer
20 november 2015

Ben jij nieuwsgierig achter het creatieve brein van de gerechten van Instock? Lucas Jeffries (1980) aan het woord: de Australische chefkok die wel raad weet met de oogst aan producten die elke dag worden opgehaald.

“Weggooien is zonde, duur en koken met wat je hebt zet creativiteit in actie”

Lucas volgde de opleiding Hospitality management in Australië waar hij alles leerde over de bediening, koken en management. Vervolgens werkte hij jaren in de bediening waar later zijn passie voor koken bij kwam. Met Cirque du Soleil trok hij als kok over de wereld en kwam hierdoor met allerlei culturen en smaken in aanraking. Deze diverse achtergrond bracht hem bij Instock in Amsterdam. Een concept wat hem direct aansprak, want “weggooien is zonde en duur en bovendien zet deze manier van koken creativiteit in actie.”

chef-kok-instock-amsterdam-9755

Lucas zit nooit stil, hij wil elke dag beter worden. Op zijn vrije dagen bezoekt hij het liefst een goed restaurant of evenementen en workshops waar eten centraal staat. “Als je altijd alleen maar aan het koken bent in je eigen keuken, leer je nooit iets nieuws. Bijleren vind ik erg belangrijk”. Maar leren doet hij niet alleen op kookgebied, hij is druk bezig om zijn Nederlandse vocabulaire uit te breiden.

“Bij Instock train je je flexibiliteit”.
Wat Lucas typeert is dat hij zo min mogelijk verwachtingen wil hebben en het leven laat bepalen wat er gaat gebeuren. Deze mentaliteit zorgde voor een goede ‘match’ met Instock, want een dag bij Instock laat zich moeilijk plannen. Wat Lucas cruciale eigenschappen vindt voor koks bij Instock? Enerzijds moet je enorm flexibel zijn en anderzijds is het belangrijk om veel structuur in de keuken te hebben. Elke dag is een verrassing en daarom is het belangrijk om kalm en georganiseerd te zijn. Lucas weet hierin een goede balans te vinden, samen met zijn team.

Of hij er nooit genoeg van krijgt, elke dag een mystery box? “Tsja, soms wil ik liever gewoon iets maken waar ik zin in heb. Maar tegelijkertijd vind ik dat het probleem van de wereld. Dat mensen altijd krijgen wat ze willen en niet meer tevreden kunnen zijn met wat ze wordt gegeven. Met mijn gerechten hoop ik mensen te inspireren door te laten zien wat je allemaal kan met basis producten. Wij onderscheiden ons met bereidingstechnieken en bijzondere combinaties.”

In april verwachten we een kookboek uit te brengen met de bereidingstechnieken die Lucas vaak gebruikt, zodat mensen thuis ook geen kruimel meer hoeven te verspillen. Houd onze website dus goed in de gaten!

chef-kok-instock-amsterdam-9810

Foto’s door Björn Martens.