pickles

In een handomdraai pickles maken van jouw leftover groentes

Anouk Michon Community Management Stagiaire
18 juli 2018
Inmaken van groentes

Heb jij door het warme weer veel buiten de deur gegeten en wil je weten wat je met je groente leftovers kunt doen? Wel eens van inmaken gehoord? Zo niet: geen probleem! Conserveren kun je leren. Met dit makkelijke basisrecept kun jij van je leftovers heerlijke pickles maken, die je kunt serveren bij je borrelplank of in combinatie met jouw maaltijd. Super lekker én weer eens wat anders. Wij delen hier een recept met jou uit ons kookboek Instock Cooking, zodat je thuis ook aan de slag kunt.

Of je nou paprika, ui, knoflook, broccoli, radijsjes, komkommer of andere groentes over hebt, het is allemaal bruikbaar om heerlijke snacks van te maken. Wees niet te picky! Je kunt al deze groentes een wedergeboorte geven door ze zorgvuldig in te maken en in potje te bewaren. Na enkele dagen open je het potje en tada! Je groente is getransformeerd in een heerlijke snack.

Maar hoe doe ik dat dan?

Nou, het is super makkelijk! Dit is een basisrecept dat wij ook veel gebruiken in ons restaurant. Afhankelijk van het recept waaraan je de pickles toe wilt voegen, kun je bepalen hoe zoet of zuur je het wilt maken. Je kunt de gewone suiker en azijn vervangen door andere soorten en in plaats van water kun je andere vloeistoffen gebruiken, zoals sap van groente of fruit, of zelfs bier. Je bent al in een kwartiertje klaar!

Ingrediënten voor 1,5 liter:

  • 1 kg groenten
  • 100 gr suiker
  • 300 ml natuurazijn
  • 300 ml water (ook vervangbaar door sap van groente of fruit, of zelfs bier)
  • Specerijen

Bereidingswijze:

  1. Voeg alle ingrediënten, behalve de groenten, toe aan een grote pan en breng aan de ook. Zorg dat de suiker goed is opgelost. Laat het niet te lang koken, het water zal dan verdampen, waardoor de balans van het mengsel verandert.
  2. Snij de groente in gewenste grootte. Nu kun je kiezen. Als je de groente die je gaat inmaken ook een beetje wilt garen, kun je het hete mengsel over de groente gieten. Als je de groenten knapperig wilt houden of wilt zorgen dat de kleur behouden blijft, laat het mengsel dan eerst afkoelen voor je het dezelfde dag eroverheen giet.
  3. Je kunt je pickles meteen eten, maar het lekkerst is om ze eerst minimaal een paar dagen te laten staan. Goed ingemaakt zijn ze dus maanden houdbaar.

Yes, jij hebt jouw leftover groente in een nieuw jasje gestoken! Jouw pickles smaken vast verrukkelijk. Ben je nu ook nog benieuwd hoe onze chefs pickles verwerken in hun gerechten? Kom dan een keer proeven bij één van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Heb je vragen of wil je meer rescue tips lezen? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.

pickles