Vriezen bij Instock
Zet je muts maar op en doe je handschoenen aan, want we gaan het hebben over vriezen. Brrr oké, waarom vriezen we eigenlijk eten in? Door iets in te vriezen stop je de groei en vermenigvuldiging van micro-organismen en stop je de enzymen die de rot veroorzaken. Perfect! Naast de alledaagse dingen die je in kan vriezen, zoals brood, vis en vlees, hebben wij een paar handige invries-tips voor jou!
- Overgebleven kruiden kun je fijnhakken, verdelen over een ijsblokjesvorm en overgieten met olijfolie of water. Zo heb je e komende weken een smaakmaker in de buurt voor in je soep, stoofpot of lasagne.
- Ontbijt je graag met een smoothie? Je kunt bakjes klaar maken met daarin de aangepaste hoeveelheid blokjes fruit (of groente!) voor een glas, en die ’s ochtends even in de blender doen met sap, water, melk of kokoswater. Je kan het zo gek niet bedenken! Even mixen en tadaaa: een kind kan een smoothie maken.
- Koffiebonen gaan snel in kwaliteit achteruit na het branden. Invriezen is daarom de ideale oplossing. Extra handig: je hoeft de bonen niet eerst te laten ontdooien voor je ze gebruikt.
Zo, weer genoeg geleerd voor vandaag. Aan de slag!
(N)ice avocado- of bananenijs
De ideale (en de meest lekkere) manier om je rijpe avocado’s of bananen van de verspilling te redden. En het handige is: je hebt hier niet eens een ijsmachine voor nodig! Waar wacht je nog op? Let’s go!
Wat heb je nodig?
4 avocado’s of bananen
Sap van een halve citroen
250ml melk
250ml slagroom
125gr suiker
(Fruit en crumble om te serveren)
- Schil en ontpit de avocado’s of bananen, snijd grof en pureer glad met een staafmixer (of blender of keukenmachine). Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot het mengsel mooi glad is.
- Zeef, laat afkoelen in de koelkast en doe dit nu in je ijsmachine (als je deze hebt). Anders; zeef, giet het mengsel in een laag bakje en zet dit in de vriezer. Als het mengsel bevorderen, maar nog niet keihard is, pureer je het tot een gladde massa.
- Zet nog even in de vriezer om op te stijven. Serveer eventueel met fruit (wat je in stock hebt) en een crumble van gedroogde koekjes.
Granité
Daartegen zeg je geen nee! Maak eens je eigen granité, het is namelijk geen rocket science. Gewoon experimenteren, want binnen een kwartier (en een aantal uur vriestijd) heb je een heerlijke granité waarmee je eindeloos kan variëren. Perfect voor bij je favoriete dessert of zelf bij oesters (tomatensap granité)!
Wat heb je nodig voor 1 liter granité?
1 liter sinaasappelsap of ander (groente)sap, zoals bieten- of tomatensap
Suiker naar smaak
10gr gelatine (of agar agar)
- Doe alle ingrediënten in een pan met een dikke bodem en verwarm op laag vuur terwijl je goed blijft roeren. De gelatine zal dan smelten. Let op: zorg dat het niet gaat koken! Giet je vloeistof als de gelatine is opgelost in een ondiep kunststof bakje met deksel, maar laat de deksel er nog even af tot de vloeistof is afgekoeld.
- Dek het bakje af en vries dit in tot het sap bevroren is. Je kunt het bevroren sap tijdens het invriezen elk half uur een beetje losschrapen met een vork. Doe dit gedurende 3 a 4 uur. Heb je een blender? Dan kan je het geheel eventjes kort in de blender doen.
- Tadaaa, klaar! Proef of je granité mooi in balans is qua zoet, zuur, zout of zelf bitter.
- Je kunt de granité tot drie maanden in de vriezer bewaren.