Dag van de Duurzaamheid
We praten vaak over duurzaamheid en klimaatverandering, maar voor veel mensen blijft het iets abstracts. Wij wilden bij Instock op de Dag van de Duurzaamheid daarom verder inzoomen op het onderwerp: wat is klimaatverandering nou precies: hoe komt het en wat kunnen we ertegen doen? Dit kwam allemaal langs bij het event Cool it Down.
Lesje afkoelen
Klimaatverandering heeft alles te maken met temperatuurstijging. De vraag is dus: hoe kunnen we deze stijging tegengaan? Meer vegetatie speelt daarin een grote rol, en deze uitdaging gaat de organisatie Justdiggit aan, door plat gezegd ‘het graven van gaten’. Het gat vangt water op en kan, met een beetje begeleiding van de mens, nieuwe vegetatie creëren. De nieuwe vegetatie zorgt voor een ‘hydrologische corridor’, of te wel: de nieuwe planten zorgen voor een nieuwe waterkringloop. Het systeem zorgt voor de rest, aldus Wessel van Justdiggit.
Graaf gaten en de aarde kan weer afkoelen. Het klinkt te simpel voor zo’n moeilijk thema. Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om het voorkomen van de uitstoot van teveel broeikasgassen en hier hebben wij als mens een grote invloed op. Om dit inzichtelijk te maken nodigden we Boy Vissers uit. Deze natuurwetenschapper liet ons (letterlijk) het onderwerp proeven. Wist je bijvoorbeeld dat je opgelost CO2 gewoon kunt proeven in een glas spa rood? En dat je zelf CO2-uitstoot kunt nabootsen met een simpel experimentje met bakpoeder en azijnzuur.
Boy vertelde over de verschillende ontwikkelingen en feiten rondom onze planeet. Waarbij uit eerdere onderzoeken kon opmaken dat Nederland inderdaad onder zeespiegelniveau ligt, maar nog lang niet in gevaar zit, kunnen we nu uit recente cijfers zien dat Nederland met elke graad die omhoog gaat, misschien wel eens 20 meter verder onder zeespiegelniveau komt te staan. Pas onlangs kwamen wetenschappers er namelijk achter dat het smelten van het ijs van de zuidpool een veel groter probleem vormt dan dat ze eerder hadden gedacht. Waar het ‘zeeijs’ van de noordpool al in het water ligt, en daardoor meegerekend kan worden met het zeespiegelniveau, ligt het ‘landijs’ van de zuidpool op land. Hierdoor wordt het water als het smelt extra toegevoegd aan het zeespiegelniveau.
Oplossingen
De grote veranderingen bij de aanpak van klimaatverandering moeten bij de mens plaatsvinden. In alle onderdelen van je leven kun je nadenken over wat jouw invloed op het milieu is met de handelingen. Thuis kun je klimaatverandering en CO2-uitstoot tegengaan door vaker de fiets te pakken, energieverbruik in huis te verbeteren, minder spullen te kopen of door simpelweg minder eten te verspillen en minder vlees te eten. Zo gaf Boy het voorbeeld: je creëert 5 liter benzine aan CO2 uitstoot bij het eten van 1 kg biefstuk. Dit betekent dat 28 biefstukken gelijk staan aan een autotrip naar Parijs qua CO2 uitstoot.
Leestip: voor het inzicht krijgen in jouw impact op de aarde is het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. En met deze tool van het Voedingscentrum kun je de impact van jouw voedingspatroon uitrekenen.