dagje utrecht

Dagje Utrecht: 10 insider tips!

Ruby van den Broek Creative Designer
27 november 2017

Dagje Utrecht: 10 tips om je te vermaken in de Domstad!

Utereg, me stadsie. De echte Utrechters wisten dit natuurlijk allang, maar in 2014 is Utrecht uitgeroepen tot de mooiste grachtenstad van Europa. Ja Venetië, eat your heart out, want onze eigen Domstad is in opkomst. Maar wat te doen als je een dag in Utrecht bent en het weer per sé geschikt is om te gaan kanoën in de gracht? Wij delen onze beste tips voor een dagje Utrecht die het hele jaar door kunnen!

 


 

#1 Tourist: De Dom beklimmen
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Dom by night

De Utrechtse Dom beklimmen
Jep. Je bent een toerist of je bent het niet. De Dom beklimmen is dan ook wel de ultieme must-do als je in Utrecht bent. Zeker ’s avonds is de Dom een aanrader. Dan heb je een spectaculair uitzicht over lichtgevend Utrecht. Feitje: de trots van de stad is 112 meter hoog en is dan ook het hoogste gebouw van de stad. Sterker nog, nieuwe gebouwen in Utrecht mogen absoluut niet hoger zijn dan de Dom. En nog een leuk feitje: wist je dat de Dom soms hitjes speelt? Zo speelde de kerktoren al eerder Gangnam Style, Oasis en David Bowie.

 


 

#2 Bars: Malt Vault whiskey bar
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Malt Vault Whiskey bar

Malt Vault Whiskey bar Utrecht
Eén van Utrechts best bewaarde geheimen vind je aan de Voorstraat. Hier, bij de Malt Vault whiskey bar, serveren ze de beste whisky’s, met oog voor ambacht en een hart voor kwaliteit. Enneh, als de drank je hongerig maakt… Ze serveren allerlei fijne borrelhappen. Cheers!

 


 

#3 Cultuur & drinks: Springhaver Theater
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Springhaver theater. Foto: springweg.nl

Springhaver Theater Utrecht
Naar onze mening, Utrecht’s meest authentieke theater. In het Springhaver Theater op de Springweg is het alsof de tijd even stilstaat. De bioscoop is in 1978 geopend door filmproducent Jos Stelling en is voor veel Utrechters een begrip. In de intieme zalen kijk je de mooiste filmhuis films, maar ook het bijbehorende café is zeker aan te raden voor een goede kop koffie.

 


 

#4 CULTUUR: CULTURELE ZONDAGEN UTRECHT
Culturele Zondag in Utrecht

 

Culturele Zondagen in Utrecht
Ben je op zondag in Utrecht? Check dan even of het Culturele Zondag is! Zes keer per jaar barst de Domstad van de culturele evenementen. Zomaar een greep uit het programma van Culturele Zondag in juni: Volg een workshop DJ worden in de bibliotheek Utrecht, woon een intiem concert bij van Eefje de Visser of loop de Werkspoorkathedraal in en bevind jezelf in de het modulaire synthesizer project van Colin Bender (beter bekend als Kyteman).  Of je nu op pad gaat in je eentje, met een vriend of met het hele gezin: Culturele Zondag is elke keer anders en is altijd leuk!


 

#5 Cultuur: Daklozen tour
dagje utrecht
What to do in Utrecht – stadswandeling app

Daklozen Tour Utrecht
Wil je Utrecht eens zien van een hele andere kant? Laat je dan rondleiden door een dakloze! Via Utrecht Underground nemen daklozen je mee op pad. Vind je dat interessant, maar toch een beetje spannend? Richard van Rijn, hoofd distributie van straatnieuws, bedacht een app waarmee het mogelijk is. In de app vind je een audiotour, waarin Utrechtse daklozen je leiden langs verschillende bijzondere plekken. Terwijl je dus wandelt door Utrecht, vertellen 10 daklozen hun verhaal. Waar ze vandaan komen, wat ze hebben meegemaakt. Echte verhalen van de straat dus.

 


 

#6 Kunst: Trajectum Lumen lichtkunst wandeling
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Trajectum Lumen. Foto: Kunstwerk van Erik Groen.

Trajectum Lumen Utrecht
De daklozen tour toch niet helemaal jouw ding of ben je op zoek naar een bijzondere avondactiviteit? Ga dan voor Trajectum Lumen! Deze stadswandeling leidt je langs verschillende lichtkunstwerken in de binnenstad van Utrecht! Vanaf zonsondergang kun je de route volgen aan de hand van een app. Het aanbod varieert van lichtkunst van bekende kunstenaars tot vernieuwend studentenwerk. Een bijzondere manier om de de stad Utrecht beter te leren kennen.

 


 

#7 Kunst: Eindeloos gedicht
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Eindeloos Gedicht

Eindeloos Gedicht Utrecht
Kijk eens naar beneden als je langs de Oudegracht loopt. Daar liggen namelijk De Letters van Utrecht, gehakt in oude klinkers. Samen vormen alle klinkers een eindeloos gedicht. Elke zaterdag rond een uur of 13 wordt er een klinker bijgelegd. Zo veranderen letters in woorden en woorden in zinnen. Zoveel mogelijk lezen? Begin dan bij de Smeebrug bij ’t Oude Pothuys! Daar begint het gedicht.

 


 

#8 Cultuur: Kasteel de Haar
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Kasteel de Haar Utrecht. Foto: koetshuis de Haar

Kasteel de Haar Utrecht
Net iets buiten Utrecht vind je Kasteel de Haar. Hier waan je je voor even in de 13e eeuw. Enneh, een beetje kou maakt de sfeer in dit kasteel alleen maar gezelliger.

 


 

#9 Groen: De Oude Hortus
dagje utrecht
What to do in Utrecht Oude Hortus winter waterlelies

De Oude Hortus Utrecht
Waterlelies van anderhalve meter doorsnede en stokoude Ginkgo biloba’s. Je vind ze in de Oude Hortus. Hier kun je een kijkje nemen in de oudste universitaire hortuskassen van Nederland. Ze zijn in 1906 gebouwd en worden nog steeds volop bezocht! Dus of je nu zin hebt in een stevige winterwandeling of wil genieten van het inspirerende natuurschoon… Welk seizoen het ook is, de Oude Hortus heeft genoeg te bieden voor elke natuurliefhebber.

 


 

#10 Food: Ontbijten, brunchen, lunchen of dineren bij Instock
dagje utrecht
What to do in Utrecht – Kom je ook borrelen bij Instock?

Dineren bij Instock Utrecht
En als je écht bijzonder wil eten in Utrecht? Dan fiets of wandel je rustig richting de Lombok (de wijk, niet het eiland) met als bestemming: het authentieke Jaffa gebouw aan de Vleutenseweg, restaurant Instock! 😉 Hier redden onze keukenhelden iedere dag eten van de verspilling en maken hier de heerlijkste gerechten mee. Zo wordt een vierkante spruit kimchi voor op je burger en een bruine banaan ineens bananenijs. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch, diner, koffie en borrel. Ook eten redden? Reserveer dan hier een tafeltje.

 


 

What to do in Utrecht?
Eén ding is duidelijk: je hoeft je nooit meer te vervelen in Utrecht met al deze hotspots op een rijtje. Op de hoogte blijven? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube!

Ook leuk om te lezen: