De houdbaarheidsmythe: alles over de TGT en THT datum
“Jullie zijn toch dat restaurant waar gekookt wordt met producten die over de datum zijn?” Deze reactie horen wij vaak. Bij Instock gebruiken we echter producten die om andere redenen niet meer verkocht kunnen worden (bijvoorbeeld brood van een dag oud), maar niets is over de datum.
De wetgeving schrijft voor dat je gekoelde producten met een verstreken houdbaarheidsdatum niet meer mag gebruiken voor verkoop. Maar eenmaal bij de consument, heeft deze datum een veel minder belangrijke betekenis. En laat dat nou net één van de oorzaken zijn waarom er bij huishoudens zoveel wordt verspild.
Waar het fout gaat?
De associatie van voedselverspilling en ‘over datum’ is niet zo gek. Deze data worden afgelopen jaren vaak aangehouden als uiterste consumeerdatum. En dát is eigenlijk waar het fout gaat. In Nederland zijn we per persoon goed voor 34 kilo voedsel wat thuis in de afvalbak verdwijnt. Naar schatting wordt circa 15 procent van deze voedselverspilling veroorzaakt door een verkeerde interpretatie van houdbaarheidsdata. Het is luxe dat we een maatschappij hebben gecreëerd waar volop keus en aanbod is… Maar tegelijkertijd verliezen we daarmee de waarde van dat eten uit het oog. Je beseft vaak niet wat er voor nodig is geweest om die mooie producten op je bord te krijgen. Bovendien zijn we doorgeslagen met onze bezorgdheid over voedselveiligheid. In plaats van vertrouwen op onze eigen reuk- en smaakzintuigen vertrouwen we op een datum op de verpakking.
Te gebruiken tot
Hoe zit het nou precies met die houdbaarheidsdata? Wat belangrijk is om te realiseren is dat alleen de ‘te gebruiken tot’-datum (TGT) er echt toe doet qua voedselveiligheid. Deze aanduiding wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vlees en vis, waarbij het op een gegeven moment daadwerkelijk gevaarlijk kan zijn om het nog te consumeren.
Tenminste houdbaar tot
De ‘tenminste houdbaar tot’-datum (THT) daarentegen, geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Het verschilt per product wanneer het écht niet meer goed is. Droogwaren zoals pasta en rijst of conserven in blik zijn bijvoorbeeld nog jaren na THT te eten. Ook verse producten, zoals eieren, hoef je na THT niet weg te gooien. Leg het ei voor het koken in een glas water: alleen als het ei gaat drijven is het niet meer goed. Bij melk en yoghurt kan je erop vertrouwen dat je het proeft of ruikt wanneer het niet meer goed is. Yoghurt kun je zelfs vaak een paar weken na de THT nog veilig eten. Een stuk harde kaas dat is gaan schimmelen? Snij het beschimmelde stukje eraf en er is niets aan de hand.
Beste kwaliteit tot
Bij groente, fruit en aardappelen staat soms een ‘beste kwaliteit tot’-datum vermeld. De enige functie die deze datum heeft, is om het FIFO (First In First Out) vullen mogelijk te maken. Immers, de groenteman in de Albert Heijn-winkel kan anders niet beoordelen welke paprika het langst in het schap ligt en op een gegeven moment vervangen mag worden door een verser exemplaar.
Slim koken
Als je dus slim wilt koken, hoef je alleen de TGT-datum te onthouden. En verder: ruiken en proeven in plaats van weggooien. Scheelt trouwens ook weer in je portemonnee…
Ps. op de Facebookpagina van Instock plaatsen we regelmatig tips over hoe je producten het beste kan bewaren, wat je kan doen met je left-overs, of hoe je bijvoorbeeld producten kan conserveren of infuseren.