De Week van de Circulaire Economie

Jill Paat Community Manager
14 januari 2019

De Week van de Circulaire Economie

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Een week waarin circulaire koplopers het thema circulair ondernemen eens goed onder de aandacht willen brengen. Een supermooi initiatief, als je het ons vraagt. Want een circulaire economie is ook zeker iets waar wij bij Instock in geloven. Maar wat is die circulaire economie nu precies? En wat is de link met Instock en de missie om voedselverspilling tegen te gaan? In deze blog leggen we je het uit en geven we je leuke tips op het gebied van een circulaire levensstijl!

Een circulaire economie; wat is dat?

Bron video: Ellen McArthur Foundation 

Op dit moment leven we binnen een overwegend lineaire economie. Dit houdt in dat we grondstoffen verbruiken om iets van te maken, waarna we het vervolgens weer weggooien. Ook wel ’take-make-waste-gedrag’ genoemd.  Niet alleen doen we hiermee een beroep op onze eindige voorraad grondstoffen, maar we produceren hierdoor ook heel veel schadelijk afval. Dat kan duurzamer!

De recycle economie zorgt ervoor dat producten die niet meer gebruikt worden niet worden weggegooid, maar dat deze worden verwerkt tot iets nieuws. Een goede manier om producten toch nog een tweede leven te kunnen geven. Oude jeans? Verschillende modemerken maken hier weer nieuwe kledingstukken van. Versleten autobanden? Die worden regelmatig omgetoverd tot speeltuintegels.

En dan is er de circulaire economie, ook wel de kringloop economie genoemd. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Dat wil zeggen dat we ons binnen deze economie focussen op het hergebruiken van grondstoffen. Op deze manier behouden grondstoffen hun waarde en creëren we tegelijkertijd zo min mogelijk afval. Net zoals in de natuur dus! De natuur bestaat namelijk uit eindeloze kringlopen. Wat voor de ene soort slechts afval is, is voor de ander juist weer voedsel. De zon zorgt voor duurzame energie, en wanneer een plant of dier doodgaat, vloeien de overgebleven voedingsstoffen terug in de bodem. Afval bestaat niet en hergebruik wordt gestimuleerd.

Maar wat is dan het verschil tussen de recycle economie en de circulaire economie?

Hoewel beide het produceren van afval proberen te voorkomen, is er toch een duidelijk verschil tussen de recycle economie en de circulaire economie. Binnen de recycle economie breekt er altijd een moment aan waarop een product het begeeft. Of dat nu na een tweede of vijfde leven is. Vroeg of laat belandt het dan toch nog in de vuilnisbak. Daarnaast betekent het ontwikkelen van een nieuw product ook dat er weer nieuwe grondstoffen moeten worden verbruikt. Binnen de circulaire economie is het juist de bedoeling dat gebruik van nieuwe grondstoffen worden geminimaliseerd. En waar er met recyclen vaak slechts een paar onderdelen worden hergebruikt, is circulair gezien het streven om een product in zijn geheel her te gebruiken. Allemaal met het idee een product een oneindige levensduur te kunnen geven.

Circulaire producten van Instock: Bammetjes Bier gemaakt van gered brood, Pieper Bier van geredde aardappelen en Instock Granola dat weer gemaakt wordt van het bierbostel dat overblijft na het brouwen.

En hoe zit dat bij Instock?

Ook in onze restaurants proberen we de circulaire levensstijl zo goed mogelijk na te streven. Met onze missie om voedselverspilling tegen te gaan, doen we ons best om iedere dag weer de lekkerste gerechten te maken van groente en fruit dat anders verspild zou worden. Want producten die nog perfect in staat zijn om gegeten te worden, zouden toch absoluut niet mogen worden weggegooid? Een typisch gevalletje ’taste before you waste’!

Ik hoor je denken; hoe circulair is het dan als we eten opeten? De grondstoffen voor ons eten zijn al verbruikt en komen niet meer terug in het voedselsysteem. Juist daarom is het belangrijk om rekening te houden met de hele voedselketen. Dat doe je door voor ingrediënten te kiezen die een lage food-voetprint hebben, zoals plantaardige producten of ‘het onbeminde dier’, zoals mannetjesvlees. Maar ook door alles optimaal te gebruiken, van schil tot pit en kop tot staart. Interessant? In ons nieuwste kookboek Circular Chefs leer je de vijf principes van circulair koken.

Circular everywhere!

Waar het op neer komt, is dat we onze levensstijl op allerlei verschillende manieren circulairder kunnen maken. Of dat ‘m nu zit in de keuzes die je maakt op gebied van eten, mode, gadgets of reizen; elke stap die je zet, is een stap in de goede richting. Samen kunnen we het verschil maken!

Houd deze week de website in de gaten, want de hele week zullen we blogs posten die volledig in het teken staan van de Week van de Circulaire Economie. Nu al toe aan meer circulair leesvoer? Onderstaand een aantal leuke tips over het onderwerp!