samenminder

No waste kerstdag 2018: Instock Cooking dag!

Anouk Michon Community Management Stagiaire
24 december 2018

Na eerste kerstdag en tweede kerstdag is het weer zo ver: derde kerstdag. Die dag na kerst waarop je met een verzadigd gevoel wakker wordt en lekker aan het nagenieten bent van alle gezelligheid. Maar wat doe je met het eten dat over is van het kerstdiner? Zonde om weg te gooien natuurlijk! Je kunt van je leftovers een heerlijke maaltijd maken! Het is vandaag: Instock Cooking dag! Zo hoef je misschien niet eens het huis uit. Wij delen twee invulrecepten, zodat je aan de slag kunt op Instock Cooking dag!

Instock Cooking

Zero waste kerstfeest: invulrecepten!

Soep is altijd goed!

Wat dacht je van een heerlijke soep, gemaakt met je leftover groente? Ook nog eens lekker healthy voor het kerstbuikje ;-). De basis van soep is ui, knoflook en bouillon. Snijd je groente in stukken en fruit de ui. Bak de groente even mee met wat knoflook. Kies één soort groente of verwerk verschillende soorten groente in je soep. Blus af met bouillon, tot de groente net onder staat. Laat het geheel zachtjes koken totdat de groente zacht wordt. Daarna pureer je het geheel tot een soep en om het helemaal af te maken, maak je een topping van wat je in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan pepertjes, bosui, geroosterde zaden of pitten, een scheutje olie of een schepje yoghurt. Of wat dacht je van zelfgemaakte croutons, gemaakt van leftover brood?

instock cooking

Zeg ja tegen Fritatta!

Je kunt er ook voor kiezen om je leftover groente te verwerken in een lekkere frittatta. Dit is een lunch/brunchgerecht dat je in de pan of in de oven maakt. Giet een mengsel van ei en room in een overnschaal (of pan, indien je geen oven hebt). Daarna voeg je alle soorten groente die je over hebt toe in de ovenschaal. Bak het ongeveer 30 minuten, of tot het ei helemaal gestold is. Klaar is Kees! Tip: je kunt nog een lekkere salade bij je frittatta serveren om het helemaal af te maken.

Toch nog wat over? Conserveren kun je leren!

Heb je toch nog groente of fruit over? Dan kun je het nog hartstikke goed bewaren door te conserveren! In ons eerste kookboek Instock Cooking heb je misschien al kennis gemaakt met de verschillende technieken: pekelen, konfijten in vet, inmaken, roken, drogen, fermenteren en vriezen. In de blogs op onze website geven we je recepten en tips! Perfect voor het eten dat je over hebt van het kerstdiner dus!

Instock cooking

Tips & Tricks

Share it: Kerst is (niet) gewaste

Nog geen genoeg gehad van je familie en vrienden na de kerstdagen? Geef dan op derde kerstdag een diner waarbij iedereen zijn of haar restjes van het kerstdiner meeneemt, zodat je allerlei lekkers op tafel hebt. Dat is handig en ook nog eens erg lekker! Zo kun je allemaal verschillende gerechtjes proeven en wie weet ontdek je nog verrassende smaakcombinaties.

Give away!

Een kerstdiner is vaak met veel liefde gemaakt en daarom is het eigenlijk extra leuk als je de leftovers van je kerstdiner weggeeft aan iemand die daar ontzettend blij mee is! Denk eens aan je buurman of buurvrouw die het maar druk heeft met koken voor het hele gezin, aan je huisgenoot die brak op de bank ligt of aan je opa of oma die liever niet meer kookt. Eten meegeven valt toch altijd in de smaak?

Hopelijk hebben we je geïnspireerd om je overgebleven eten van kerst een nieuw leven te geven. Wil je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan? Bekijk de website van SAMEN TEGEN VERSPILLING! Daarnaast kun je aan de slag gaan met ons kookboek Instock Cooking, of ga nog een stapje verder en ga voor klimaatvriendelijk koken met ons tweede kookbroek Circular Chefs. Je kunt natuurlijk ook altijd komen genieten van gered eten in onze restaurants.

 samenminder