Global Climate Strike

Dit is waarom én hoe wij de klimaatstaking steunen!

Een profielfot van Heleen Stagiare Community Management by Instock
Heleen Sanders Community Management Stagiaire
23 september 2019

Dit is waarom én hoe wij de klimaatstaking steunen!

Deze week (vrijdag 20 tot en met vrijdag 27 september) staat helemaal in het teken van de Global Climate Strike. Dit houdt in dat er over de hele wereld gestaakt wordt voor een beter klimaat. Zo ook hier in Nederland! Op vrijdag 20 september vond er al een Klimaatstaking plaats op de Dam, vijf jongeren begonnen aan hun ‘March for Future’ van Wageningen naar Den Haag en vrijdag 27 september vindt de Nationale Klimaatstaking plaats in Den Haag. Zó gaaf dat zoveel mensen zich hard maken voor het redden van onze planeet. Natuurlijk kunnen wij niet anders dan deze acties steunen en op onze eigen manier een steentje bijdragen. Van de impact die voedselverspilling met zich meebrengt tot het weggeven van ons kookboek Circular Chefs: dit is waarom wij de de klimaatstaking steunen én wat wij zelf doen voor een beter klimaat.

Reeeeewind. Want wat gebeurt er precies en wat staat er op de agenda? 

De temperatuur op aarde blijft stijgen doordat er steeds meer broeikasgassen zoals Co2 in de lucht komen. Wetenschappers over de hele wereld zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor deze opwarming.  De klimaatcrisis is een noodtoestand geworden, maar we doen nog niet genoeg om het op te lossen. Daarom komen er wereldwijd deze week mensen in actie om te laten zien dat verandering nodig is en dat overheden en het bedrijfsleven initiatief moeten nemen voor een betere toekomst. In navolging op de Fridays For Future en de landelijke klimaatmars aangedreven door scholieren, gaat nu iedereen de straat op om de jonge generatie bij te staan in de strijd voor hun toekomst. Fridays for Future NL deed bijvoorbeeld een oproep aan kinderen, ouders, studenten, werkenden, gepensioneerden en grootouders om deel te nemen aan de eerste algemene klimaatstaking op 27 september in Den Haag.

Maar dat is niet het enige. Deze staking gaat namelijk bijna gelijk op met de driedaagse Climate Summit van de VN in New York.

  • Op 21 september kwamen jonge activisten, ondernemers en veranderaars bij elkaar om de Summit af te trappen.
  • Op 23 september presenteerden wereldleiders hun landelijke plannen en strategieën om klimaatneutraal te worden. Deze vergadering, het belangrijkste evenement, bestond grotendeels uit presentaties van de beste plannen van nationale overheden. De ogen waren de afgelopen weken gericht op de 15 jarige Greta Thunberg, die de Atlantische oceaan over zeilde, in plaats van in het vliegtuig te stappen, om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

‪We are on our way! ‬ ‪Leaving Plymouth and heading for New York. Follow our journey here on Instagram and track us live through link in bio

Een bericht gedeeld door Greta Thunberg (@gretathunberg) op

Waarom heeft staken zin?

Hoewel de klimaatcrisis alle mensen op aarde aangaat, is het gemakkelijk te denken dat jijzelf alleen het probleem niet op kunt lossen. Waarom zou je dan gaan staken? In een veel gedeeld artikel van de Correspondent lazen we al dat demonstreren voor het klimaat wel degelijk zin heeft. Zo wordt er beredeneerd dat al die individuele acties los van elkaar geen zin lijken te hebben, maar wanneer je alles bij elkaar optelt het zeker een verschil kan maken. Het is daarom tijd om te stoppen naar andere partijen als verantwoordelijke voor het probleem te wijzen en zelf het voortouw te nemen voor actie. Deze mentaliteit herkennen we bij Instock enorm. Het kan soms ontmoedigend zijn om te zien en horen hoeveel voedselverspilling er plaats vindt, maar des te motiverend is het om geredde producten wel een goede nieuwe bestemming te geven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

🌍CLIMATE MARCH 🌿 Today our Instock Team joined the climate march Amsterdam. It was pouring rain but that was not holding us back from dancing, singing and marching with thousands of people that were attempting. All the posters, the speeches and conversation made it so clear again-we have to act now and it only works when we do it together. 🤝There are so many options to become active and have a positive impact on the environment! Reducing food waste is one of them. The food/drink sector is accountable for 1/3 of the bad effects on the climate of which 1/3 is never consumed. 🍎Now you can do the math to see how big the impact of food waste actually is. That is also why we at Instock are dedicated everyday to rescue food from being thrown away so you can enjoy it and together we can create a difference. Check out our website if you want to hear more of what we are doing at Instock. It was great fun and now it is time for a hot bath and a tea. 🍵 #climatemarch #instock #teamfoodrescue

Een bericht gedeeld door INSTOCK – Zero Food Waste (@instock_nl) op

Wat doen wij zelf voor een beter klimaat?

Bij Instock zijn we ons dagelijks bewust van de impact die ons huidige voedselsysteem heeft. Dat zien we heel direct terug in al het voedsel dat dagelijks binnenkomt op ons Food Rescue Center. Een derde van al het eten op de wereld wordt verspild. En ook al redden wij hier relatief gezien maar een klein deel van,  we weten dat het meetelt. We redden deze producten namelijk niet alleen van de verspilling, maar we voorkomen hiermee ook dat alle (Co2) uitstoot en gebruik van water en andere grondstoffen voor niets zijn geweest. De uitstoot van voedselverspilling is namelijk gigantisch! Om een idee te geven: de hoeveelheid broeikasgassen die tijdens het proces van boer naar bord wordt uitgestoten is zó groot, dat als het een land zou zijn, dit na China en de VS de grootste vervuiler zou zijn. Dat is toch bizar!

Met deze feiten in in ons achterhoofd zijn we destijds Instock begonnen. En nog steeds zetten we iedere dag weer met veel passie en plezier de oogst van de dag op onze menukaart. Zo kun je in Amsterdam, Den Haag en Utrecht genieten van een ontbijt, lunch en diner en zet je meteen samen met ons voedselverspilling op de kaart. Dat voelt goed, toch? En tegenwoordig kan ook de rest van de horeca aan de slag gaan met imperfecte producten. Via onze online marktplaats InstockMarket.nl. bieden we deze overschotten aan, zodat chefs en cateraars net als wij voedselverspilling op de kaart kunnen zetten. Zo kunnen we onze gasten, de horeca, de rest van Nederland en misschien zelfs wel de rest van de wereld wakker te schudden en inspireren om anders om te gaan met het eten dat we voorhanden hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

HEAPS OF RESCUED FOOD 🍅🥦 Busy days at our food rescue center.. 😲 Look at the amount of food that we rescued in just one day! So crazy to think that all those pretty cauliflowers, oranges and tomatoes would have been thrown away 🌶🥒🍆. Eventhough we are super happy that we were able to collect this amount of produce, in an ideal world this picture would be empty..❌ But where do these products go after they’ve been rescued? A part of it goes to the chefs in our three restaurants👨‍🍳👩‍🍳👨‍🍳. But as you can see, we receive much more. So the rest finds its way to other food businesses and the food bank through our InstockMarket.nl platform. #teamfoodrescue #circular #zerowaste

Een bericht gedeeld door INSTOCK – Zero Food Waste (@instock_nl) op

Wat doen wij deze week?

  • We zullen via onze kanalen de #klimaatstaking en #wijstakenmee onder de aandacht brengen
  • Je kunt ons vinden op vrijdag 27 september bij de Klimaatstaking in Den Haag. Loop je met ons mee?
  • Op vrijdag 27 september ontvang je met een diner in een van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht een gratis exemplaar van ons kookboek Circular Chefs!* Zo leer je de meest klimaatvriendelijke keuzes in eigen keuken te maken door circulaire gerechten op tafel te zetten.

Wat kan jij doen deze week?

  • Wij moedigen iedereen aan deze week zich kenbaar te maken en mee te staken. Maar ook daarna kun je bijdragen aan een beter klimaat door bijvoorbeeld te beginnen met klimaatvriendelijk koken, voedselverspilling in je eigen huis terug dringen én natuurlijk langs te komen in een van onze restaurants.
  • Loop met ons mee vrijdag 27 september. Wij maken de borden! Je kunt ons vinden bij ons restaurant aan Buitenhof 36.
  • Ook als je op 27 september niet naar Den Haag kunt komen, kun je meedoen met de Klimaatstaking! Maak een ‘groene’ foto met de groep voor social media; trek iets groens aan, doe groene gel in je haar, duik in de struiken 😉. Post je foto online met de hashtag #wijstakenmee. Doe mee!