Dit zijn de toekomstplannen van Instock
Voedselverspilling voorkomen en verminderen: dat is onze missie waar we dag in dag uit aan werken. Nu we afscheid hebben moeten nemen van onze restaurants in Den Haag en Utrecht, valt er als het ware een deel van het middel weg. Maar we blijven onze missie onverminderd voortzetten! In deze blog vertellen we je alles over onze toekomstplannen met onder andere meer informatie over ons restaurant in Amsterdam, onze online marktplaats InstockMarket.nl, onze Instock productlijn en ons nieuwste initiatief Support Your Locals. Lees je mee?
Instock Amsterdam
Na het succes van ons pop-up restaurant in 2014, openden we een jaar later ons eerste permanente restaurant aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Het opzetten van een restaurant is daarbij altijd een middel in plaats van een doel geweest. Dit houdt in dat het houden van een restaurant enkel een manier is om voedsel van de verspilling te redden, doordat we het vervolgens omtoveren tot de lekkerste gerechten waarvan jullie kunnen genieten.
Het concept ‘eten redden’ was toen we begonnen nog onbekend. “Maar maken jullie dan gerechten van eten dat niet goed of over de datum is?”, werd er vaak gevraagd. Inmiddels snappen mensen al snel dat onze gerechten gemaakt worden van al het voedsel dat van de verspilling wordt gered om andere redenen. Simpelweg een overschot aan eten, een ‘schoonheidsfoutje’, te groot, te klein, een verkeerde verpakking, misvormd… Maar nog net zo lekker (of zelfs lekkerder ;-)).
We laten in ons restaurant zien waarom verspilling verminderen zo belangrijk is en hoe we hieraan kunnen bijdragen. Bovendien laten we je proeven dat van geredde ingrediënten lekkere gerechten gemaakt kunnen worden. Zo hebben we van veel mensen gehoord dat ze een stuk bewuster zijn na het bezoeken van ons restaurant en zelf ook anders met hun restjes eten omgaan. Op deze manier dragen we hopelijk ook ons steentje bij aan minder verspilling bij jou thuis. Nog niet gegeten bij Instock of al veel te lang niet geweest? Reserveer hier je een tafeltje.

InstockMarket.nl
Een restaurant runnen op basis van minimaal 80% geredde producten; het kan dus! Instock Amsterdam dient daarbij als voorbeeld. Met dit voorbeeld willen we dan ook alle andere horeca en cateraars inspireren. En om een all rescued beleid voor hen nog gemakkelijker te maken, zijn we in 2019 gestart met InstockMarket.nl. Dit is de eerste B2B-marktplaats tegen voedselverspilling. Hierbij verbinden we voedseloverschotten en imperfecte producten aan chefs en horecabedrijven. Het doel: voedselverspilling op de hele (land)kaart zetten! Iets is beter dan niks natuurlijk, maar één restaurant dat eten van de verspilling redt, is een (te) klein onderdeel van de oplossing. Dus hoe meer leveranciers en restaurants zich aansluiten, hoe meer we bij onze missie komen!
Maar hoe werkt InstockMarket.nl nou precies? Leveranciers melden zich bij ons aan. Dat levert meerdere voordelen voor hen op. Het voedsel waarmee zij niks kunnen, moeten zij normaliter zelf naar de afvalverwerking brengen en zij moeten tevens geld betalen om de producten te laten vernietigen. Wij halen de producten kosteloos bij ze op. Bovendien krijgen de gewassen een mooie bestemming; men kan er namelijk toch nog van genieten. Dat is natuurlijk vele malen beter dan de afvalhoop als eindbestemming! Als laatste dragen ze een steentje bij op het gebied van duurzaamheid en werken we samen naar een circulaire economie toe.
Nadat de producten bij de leverancier opgehaald zijn, gaan de producten naar het Food Rescue Center bij Amsterdam Sloterdijk. Hier worden de producten verzameld en zorgvuldig gesorteerd. Vervolgens brengen de Instock drivers de producten naar de afnemers van de restaurants. De afnemers melden zich ook aan op Instockmarket.nl. Zij kunnen ingrediënten gemakkelijk bestellen en besparen een hoop inkoopkosten. Al met al een online marktplaats waarbij veel gewonnen wordt dus. Vooral voor het milieu ;-).

Productlijn Instock
Op een gegeven moment kwam in ons restaurant zo’n grote hoeveelheid brood en aardappelen binnen, dat zelfs wij deze niet konden opkoken. We moesten dus een andere manier vinden om ze te verwerken voor consumptie. Tadaaa, het idee van een Instock productlijn was geboren! Zo maken we ons Instock Bier van brood, aardappels of frambozen die natuurlijk allemaal gered zijn van de verspilling. Tijdens het brouwen van het bier blijft het moutrestant ‘bierbostel’ over. En zoals je van ons gewend bent, gooien we dat natuurlijk niet weg 😉. Daar maken we onze heerlijke Instock Granola van. Niet alleen deze producten zorgen voor no waste. Met onze twee kookboeken, Instock Cooking en Circular Chefs, kun jij thuis ook zero waste koken. Want wist je dat thuis de meeste verspilling plaatsvindt? Met de -eerdergenoemde- bewustwording en de hulpmiddelen die we je aanreiken, kun jij dus thuis gemakkelijk voedselverspilling voorkomen of verminderen. En dat sluit dus perfect aan bij onze missie!
Support Your Locals
Toen we onze Instock deuren vanwege de coronacrisis moesten sluiten, kwamen we na een telefoontje met Samuel Levie al snel tot de conclusie dat we een boodschappenbox voor mensen thuis wilden opzetten. En dat resulteerde in de landelijke campagne Support Your Locals door Food Cabinet. Met verschillende boxen steun je daarbij de lokale ondernemer die het in deze tijd moeilijk heeft en kun jij thuis genieten van heerlijke ambachtelijke producten. Alhoewel de Instock deuren binnenkort open mogen, hebben we jouw hulp nog steeds hard nodig! Doordat de horeca nog geen ‘normale bezetting’ heeft, kunnen lokale ondernemers nog niet al hun afzet kwijt. Maar met dit initiatief komen de producten dus gelukkig goed terecht, met als gevolg – je raadt het misschien al…- minder voedselverspilling! Daar worden we als Instock natuurlijk heel blij van!

In deze blog kreeg je een kijkje in onze toekomstplannen. En wie weet komen er nog veel meer interessante dingen op ons pad. Voor nu kunnen we gelukkig met deze vier middelen onze missie goed blijven voortzetten! Help jij ook een handje mee? 😉
Wil je meer weten over onze missie en wil je tips om zelf voedselverspilling te verminderen? Volg ons dan op Instagram, Facebook en Twitter!