Het is al weer vrijdag en dat betekent dat het weekend al weer bijna voor de deur staat. Een heerlijk moment om op de bank te hangen met een goede documentaire. Eerder deelden we al een blog waarin vijf documentaires gericht op voedselverspilling centraal staan. Deze keer delen we vier documentaires met een klimaatvriendelijke boodschap, namelijk: ‘Minimalism,’ ‘The Clean Bin Project,’ ‘No impact man’ en ‘Closing the Loop.’ Van consuminderen tot het compleet vermijden van afval: deze documentaires zijn ieder op hun eigen manier gericht op de impact die wij als mens op het milieu hebben. Ze brengen schokkende feiten boven tafel, maar zijn ook gericht op de mogelijke oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat we op een positieve manier impact maken. Zo kunnen we de Week van de Circulaire Economie op een mooie manier afsluiten! Deze documentaires zijn echte eyeopeners, die het gesprek over onze impact kunnen aanwakkeren en kunnen inspireren om het anders te doen. Bekijk de trailers voor een korte impressie.
-
Minimalism (2016, Matt D’Avella)
Dit is de documentaire waar de boodschap less is more centraal staat. We raken als mens verstrikt in de constante jacht naar nieuwe producten. Wanneer we iets kopen, is er vrij snel weer een nieuwe versie van dat product beschikbaar en worden we geprikkeld om weer iets nieuws te kopen. Maar worden we daar uiteindelijk wel gelukkig van, of houden we onszelf eigenlijk maar voor de gek? Wat is er nu echt belangrijk in het leven? The minimalists kiezen ervoor om de controle te herpakken en te leven op de manier waarop zij dat zelf willen, in een wereld waarin zij materialisme een halt toe roepen. In verschillende inspirerende interviews vertellen mensen over hun gedachtes en ervaringen bij het terug gaan naar het minimalisme.
-
The Clean Bin Project (2010, Grand Baldwin)
Zou jij voor een jaar geen afval kunnen produceren en geen spullen meer kunnen kopen? De hoofdpersonen Jen en Grant gaan de uitdaging aan: de persoon die het minste afval heeft en het minste gekocht heeft, wint de challenge. Soms zorgt dat ook nog eens voor een grappige scenes. Zo wordt Grant maar raar aangekeken wanneer hij liever met zijn handen eet, dan met (plastic) bestek. Zou het ze lukken? Je kunt de documentaire bekijken via de Itunes store. Zou jij de challenge aangaan?
-
No Impact Man (2009, Laura Gabbert & Justin Schein)
Colin Beavan begon het No Impact Project in aanloop van zijn boek in 2006. De missie van Collin was om een jaar zo min mogelijk impact te maken. Dat resulteert bijvoorbeeld in het lopen van 47 trappen om bij een radioshow te komen, in plaats van simpelweg de lift te nemen. Maar deze manier van leven heeft nog veel meer gevolgen voor het leven van Colin. Hij leeft zonder elektriciteit, eet geen producten die niet lokaal geproduceerd zijn, maakt geen beruik van geautomatiseerd vervoer en hij schaft geen materiële goederen aan. Het gaat Colin redelijk goed af, maar op een gegeven moment wordt ook zijn gezin beïnvloed door de nieuwe levensstijl van Colin. Benieuwd hoe dat zich ontwikkelt? Bekijk de documentaire via de website van No Impact Man.
Closing the Loop (2018, Graham Ehlers Sheldon)
We sluiten af met een documentaire die gericht is op de circulaire economie. Waarom is het zo belangrijk dat we overschakelen naar een circulaire economie? De antwoorden vind je in deze inspirerende documentaire. Daarmee staat de boodschap van deze documentaire in lijn met het UN Sustainable Development Goal 12, voor verantwoordelijke productie en consumptie. De documentaire is gemaakt door de global sustainability expert professor Wayne Visser en regisseur Graham Ehlers Sheldon. De docu strekt zich uit over drie verschillende continenten. Een aantal innovatieve cases van de circulaire economie worden door experts behandeld. Je kunt de documentaire huren of kopen op de website van Vimeo.
Hopelijk hebben we je met deze lijst met veelbelovende documentaires weer van wat inspirerend kijkvoer kunnen voorzien. Maar bij kijken zou het natuurlijk niet moeten blijven. Wil je meer weten over hoe je klimaatvriendelijk(er) kunt leven? Met ons nieuwe kookboek Circular Chefs kun je thuis aan de slag gaan met klimaatvriendelijk koken. Voor vragen of opmerkingen kun je ons ook altijd een berichtje sturen op onze Instagram-, Facebook– of Twitterpagina. Laat het ons weten als je nog mooie titels hebt die hier ook tussen zouden moeten staan!