Ventilatiekappen als lamp?

Ruby van den Broek Creative Designer
26 januari 2018
Pimp je interieur op een duurzame manier

Bij Instock vinden we het belangrijk dat het interieur zo duurzaam mogelijk is in onze restaurants. Is het je bijvoorbeeld al eens opgevallen dat de vaasjes waar bloemen in staan eigenlijk orangina flesjes zijn? Of dat de haakjes onder de bar – waar je je jas aan kan ophangen – winkelwagenhaakjes zijn? Om ons gedachtegoed van hergebruik en ‘no waste’ zo veel mogelijk te waarborgen, hebben we dit ook meegenomen in ons interieur. Daarom hebben we Jop Kappelhoff en Mira ter Braak van het MOS Collectief gevraagd om een ontwerp te realiseren passend bij waar Instock voor staat. En dat is erg goed gelukt, vinden wij zelf.

interieur

interieur
Ons zero waste interieur

Zo word je op diverse plekken verrast door ongebruikelijke hergebruikte objecten of toepassingen. Om een paar bijzondere voorbeelden te noemen. De lamp boven de leestafel is van Waarmakers, deze lamp is gemaakt van iepenhout van lokale Amsterdamse bomen die gekapt moesten worden omdat ze ziek waren. De lampen boven de tafels zijn ontworpen door Vrederic en gemaakt van resthout, door een soort lasercut puzzel constructie kan deze zonder lijm of andere chemische producten in elkaar worden gezet. De door MOS ontworpen rode en zwarte draadlampen zijn gemaakt van oude koelkast ventilatie kappen, net zoals de vrieskast lades die een nieuwe functie kregen als kruiden en een planten planken. Alle lichtbronnen in het pand zijn energie besparende ledlampen. De stoelen zijn tweedehands opgekochte schoolstoelen. Deze zijn gemaakt om lang mee te gaan, tegen een stootje te kunnen en om goed op te zitten, ideaal voor ons restaurant dus.

Ook hebben we enkele schooltafels en zijn de tafels van het Westergasterrein hergebruikt door er een nieuw blad op te leggen. De apenrots en de wandplanken in onze berging zijn gemaakt van de oude wandkast van het pop-up restaurant. Bovendien zijn alle basiselementen waarmee Instock is ingericht duurzaam betreft het gebruik zelf. Zo zijn de bar en keuken betegeld met kleine dubbel hard gebakken tegels. Deze zijn extra sterk en in principe niet stuk te krijgen waardoor ze lang meegaan. Alle voorraadkasten zijn custom-made gemaakt van onverwoestbaar staal. Wat we zelf ook heel gaaf vinden is dat de deur naar onze Stockroom (de zijkamer die af te huren is), onderdeel wordt van de kast zodra deze open staat.

interieur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De visgraat vloer bij Instock is van verouderd eikenhout. Doordat de vloer vooraf bewerkt is krijgt deze steeds meer karakter naarmate hij intensiever word gebruikt. En hoe dit pand echt Instock is gemaakt? Dat komt door het Instock-groene plafond. Deze kleur dient ervoor om de architectuur van dit prachtige pand te benadrukken en een intiemer gevoel te creëren in ons restaurant. Kortom alle elementen die in restaurant Instock zijn gebruikt zijn unieke en verhalende objecten. Ze hebben iets speciaals en hun eigen rugzakje. Oh en als je in het restaurant bent, kijk dan eens omhoog en volg het snoer naar de lamp!

instock-restaurant-9

instock-restaurant-8