toffe peren

Een heel tof memoryspel: ‘Toffe Peren’

Anouk Michon Community Management Stagiaire
31 oktober 2018

De toffe peer, de kronkelige komkommer en de aubergine-drieling spelen de hoofdrol in dit memory spel. Juist omdat ze er zo eigenwijs uit zien, zijn ze zo mooi! Bij Instock weten we natuurlijk ook maar al te goed dat ze net zo lekker en gezond zijn als hun soortgenoten waar wel een markt voor is. Met hun memoryspel Toffe Peren, bestaande uit mooie, aansprekende foto’s van afwijkende vormen groente en fruit, willen fotografen Annette Behrens en Carina Hesper het gesprek over voedselverspilling al spelenderwijs in alle huiskamers op gang brengen en mensen meer bewustmaken.

toffe peren

Over Carina en Annette

Carina is geen vreemde van ons, want zij heeft afgelopen half jaar het team in de keuken van Instock Den Haag versterkt. Zij wil graag nog meer leren op het gebied van koken en gaat binnenkort voor een nieuwe kans. In België zal ze iedere woensdag een module nagerechten en een module  initiatie warme keuken volgen, waarbij ze zich focust op de basis van gerechten, zoals het maken van de allerlekkerste sauzen. Carina zit niet stil, want daarnaast is ze full time fotograaf en beeldend kunstenaar en werkt ze aan verschillende eigen projecten en foto opdrachten. Ze is erg geïnteresseerd in alle aspecten rondom Food. En die passie deelt zij met Annette Behrens. Carina ontmoette Annette toen zij beiden werkten bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Annette Behrens is fotograaf en beeldend kunstenaar. Ze werkt middels fotografie, video en tekst aan langlopende documentaire projecten die resulteren in publicatie en/of installaties. In haar werk bevraagd ze de manier waarop we naar elkaar kijken, elkaar beoordelen en proberen te categoriseren.

Hoe het begon

Het is allemaal begonnen in maart van dit jaar, toen Annette haar idee voor een project over afwijkende vormen groente en fruit deelde met Carina en voorstelde om samen te werken. Vrij vlot daarna kwamen Annette en Carina in gesprek met Kromkommer. Kromkommer heeft hen meer informatie en advies gegeven rondom voedselverspilling en werd een echte partner in crime. Voor de fotografie van het memory spel hadden Annette en Carina zo veel mogelijk bijzondere groente- en fruitsoorten nodig. Uiteindelijk vonden ze die op de markt bijvoornamelijk de Marokkaanse en Turkse kramen, omdat die vaak wel restpartijen opkopen met gekke vormen. Daarnaast vonden ze bijzondere groente- en fruitsoorten via kennissen die een moestuin hebben en via boeren, telers en buurtinitiatieven zoals GroenGoed en de DakAkker in Rotterdam. Omdat ze een periode iedere week op de markt vinden waren, waren er marktkramen die zelfs groente en fruit met een hele bijzondere vorm voor hen apart legden. Via via kregen Annette en Carina steeds meer contacten op verschillende punten en kregen ze steeds meer bijzondere groenten en fruit in handen. Carina en Annette vertellen vrolijk over een peer die op een pinguïn leek. Ze hebben met heel veel plezier dit project uitgewerkt en hadden een super goede samenwerking.

toffe peren

Duurzaam geproduceerd

Tevens is de productie van het memoryspel op duurzame wijze gerealiseerd. Daardoor is er een iets hogere kostprijs, maar is het wel mogelijk om lokaal te drukken in Nederland met Drukkerij Tienkamp, een duurzame drukker die werkt met plantaardige inkten en zonder aardolie. Omdat zowel de drukker als de ontwerper Jelle F. Post dezelfde duurzame visie delen, werkt het prettig samen en komen zij ook met slimme oplossingen en ideeën om het zo duurzaam mogelijk te produceren, met zo min mogelijk afval. Qua verpakking willen Annette en Carina ook zonder plastic werken.

Het memoryspel Toffe Peren

Uiteindelijk hebben ze na de succesvolle crowdfunding op Kickstarter Toffe Peren kunnen realiseren. Het spel bestaat uit 24 unieke paren, waarbij elk paar net iets anders is. De aardbeien hebben bijvoorbeeld dezelfde achtergrondkleur, maar zijn uniek van vorm, wat de diversiteit weer benadrukt. Annette en Carina zien Toffe Peren als een langlopend fotografie project. Het memoryspel is het eerste wat zij dit jaar vóór Sinterklaas op de markt brengen, naast een kaartenset en hoogwaardige fotoprints in editie. Voor volgend jaar staat een kinderboek in de planning. Ze willen voedselverspilling tegengaan en daarvoor kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zij doen dit door middel van prachtige fotografie en aansprekende producten om meer bewustzijn te creëren. Wij hebben heel veel zin om het spel te spelen! Jullie ook?

De launch van Toffe Peren is op 30 november 2018 in de middag bij restaurant Instock in Den Haag. Er is dan ook een tentoonstelling in het restaurant die nog wat langer blijft hangen. Wil je zelf een Toffe Peren memoryspel? Je kunt het bestellen via de online shop.

toffe peren

 

Colofon
Concept Annette Behrens
Fotografie, conceptontwikkeling en productie Annette Behrens & Carina Hesper
Ontwerp Jelle F. Post
Beeldbewerking Carina Hesper, Annette Behrens, Editproductphoto
Tekstredactie Raymond Frenken, Sirena Dudgeon, Cees van Dam
Assistent: Desiree Hubbard
Drukwerk Drukkerij Tienkamp, Groningen (NL)