‘Ei rescue food’: 5x paasontbijt recepten
Pasen! Gezellige dagen die voor ons – net als kerst – vooral een excuus zijn om heel veel te brunchen, -lunchen en dineren. En dus duiken we bij Instock snel de keuken in om slag te gaan met de allerlekkerste paasgerechten. Zo hebben onze chefs de perfecte brunchplank samengesteld waar je met het hele gezin van kunt smullen. En welk ingrediënt mag op deze brunchplank echt niet ontbreken? Natuurlijk: het (paas)ei!
We love ei
Het ei: een allround favoriet in de Instock keuken. Niet alleen omdat eieren ontzettend lekker en voedzaam zijn, maar ook omdat het ei perfect is om eten mee te redden. Combineer je restjes groente met een eitje en je krijgt een heerlijke tortilla. Gooi een ei bij oud brood en je maakt de lekkerste wentelteefjes. En zelfs die laatste mandarijntjes verander je met een eitje in een heerlijke citrus curd. Daarom delen wij onze 5 favoriete ‘ei rescue paasontbijt’-tips voor thuis: #1 broodpudding, #2 wentelteefjes, #3 citrus curd merengue, #4 frittata en #5 carrot cake.
5x paasontbijt recepten
Tip #1: Broodpudding met ei
Geschikte left-overs: oud brood
Maaltijd: Paasbrunch
Benodigdheden:
Overgebleven brood, croissantjes of… Paasstol!
7 eieren
100 gr gesmolten boter
300 gr oud brood
900 ml melk
50-150 gr suiker
Kaneel
Snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 °C en snijd het brood in stukjes. Hussel het met de gesmolten boter en leg dit op een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat tien minuten lang in de oven. Verhit ondertussen de melk in een pannetje en zet het vuur uit wanneer de melk bijna kookt! Mix vervolgens de suiker, eieren, kaneel en het zout en giet hier dan voorzichtig – terwijl je met een garde klopt – de warme melk overheen. Voeg hier weer het geroosterde brood aan toe en laat dit zo’n 30 minuten staan. Als je het mengsel erna in een ingevette ovenschaal doet, pop je het een halfuurtje in de oven en tadaaa: je broodpudding is ready to go! Zo kom je de (regenachtige) paasdagen wel door. Netflix, pudding & chill was het toch?
Deze broodpudding en meer recepten in ons kookboek Instock Cooking →
Tip #2: Eggy Wentelteefjes
Geschikte left-overs: oud brood
Maaltijd: Paasontbijt
Benodigdheden:
Overgebleven brood of croissantjes
1 ei
Scheut melk
Kaneel
Suiker, slagroom of gered fruit als topping
Bereiding:
Vind je die broodpudding wel een geinig idee, maar heb je niet zoveel tijd (of zin) om deze te maken? Wentelteefjes zijn een snel en muy delicioso alternatief! Mix een ei, wat melk en kaneel in een diep bord en leg daar eventjes je leftover brood in. Daarna in de pan bakken en easy peasy lemon squeezy: je hebt een lekker ontbijt/lunch/dessert. Serveer het met wat suiker, slagroom en wat aardbeitjes en je dag kan niet meer stuk!
Tip #3: Citrus curd met meringue
Geschikte left-overs: mandarijntjes, sinaasappels
Maaltijd: Paasbrunch
Benodigdheden:
± 5 citrusvruchten
200 gr boter
200 gr suiker
7 eieren
snufje zout
Bereiding citrus curd:
Pers de vruchten en snijd de schil in kleine stukjes. Breng het sap en de schil met de boter zachtjes aan de kook. Meng ondertussen de eieren met de suiker en het zout in een kom. Zeef de schil en zet opzij. Giet voorzichtig het net kokende sap bij het eimengsel terwijl je goed blijft kloppen met een garde. Doe terug in de pan en blijf roeren tot het lobbig is. Haal van het vuur en blijf nog een minuut of 2 langzaam roeren. Giet in een schone pot, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Deze citrus curd is een heerlijke, een tikkie bittere vervanging van jam, maar gaat bijvoorbeeld ook erg goed samen met een zoete meringue. Yummie!
Deze citrus curd en meer recepten in ons kookboek Instock Cooking →
Tip #4: Gevulde ei-frittata
Geschikte left-overs: groente als paprika, ui, aardappel
Maaltijd: Paaslunch
Benodigdheden:
Olijf- of zonnebloemolie
6 eieren
400 gr gegaarde groente of aardappels
300 ml room of melk
peper en zout
Bereiding:
Deze ei-frittata is dé succesformule voor een geslaagde paaslunch. En het leuke is: je kunt er al je restjes in kwijt! Zorg van tevoren dat je je left-over veggies bakt. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C. Vet een ovenschaal of ovenbestendige pan in met olie. Kluts de eieren, voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg je leftovers toe aan het eimengsel, meng en giet in de ovenschaal. Zet in de oven en bak ongeveer 30 minuten, of tot het ei helemaal gestold is. Check na 20 minuten of dat al het geval is. Serveer deze paas-frittata warm of koud!
Deze frittata en meer recepten in ons kookboek Instock Cooking →
Tip #5: Carrot cake met wortel en bieten granité
Geschikte left-overs: wortel, bieten
Maaltijd: Paasdiner dessert
Benodigdheden:
200 gr suiker
5 gr zout
200 gr bloem
6 gr kaneel
3 gr bakpoeder
2 gr baking soda
4 grote eieren
170 ml plantaardige olie
200 gr geraspte wortel
60 ml granité van bietensap
(zie pagina 94 van kookboek Instock Cooking)
Bereiding:
Deze carrot cake is misschien iets meer werk dan de andere ei-recepten in deze paasblog, maar als je echt indruk wil maken op je gasten kunnen wij je vertellen: it’s worth it. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng de suiker en het zout en zet opzij. Meng in een andere kom de bloem, de kaneel, het bakpoeder en de baking soda en zet ook opzij. Klop de eieren met een handmixer in ongeveer 5 minuten luchtig en giet geleidelijk de olie erbij. Voeg vervolgens voorzichtig de suiker met het zout toe en tot slot het bloemmengsel en de wortel. Meng niet te lang. Giet het beslag in de vorm. Bak de cake 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en om dit paaskunstwerkje af te maken: serveer hem bevroren granité van bietensap.
Brunch
Is je wentelteefjes toch zwartgeblakerd of is je frittata finaal ingezakt? Geen zorgen, we got your back. In onze restaurants maken onze chefs op 1 en 2 april een heerlijke paasbrunch voor jou en je partner, gezin of vrienden. Reserveer een tafeltje of kom lekker langs!
Instock Amsterdam →
Czaar Peterstr 21, Amsterdam
+31(0)20 363 57 65
Ma-Zo 08:30 – 23:00
Instock Den Haag →
Buitenhof 36, Den Haag
+31 (0)70 412 61 92
Ma-Zo 08:30 – 23:00
Instock Utrecht →
Vleutenseweg 382, Utrecht
+31(0)30 662 8222
Ma-Zo 08:30 – 23:00