eieren gered van de verspilling

Eten redden is een eitje: 3000 eieren gered van de verspilling!

Anouk Michon Community Management Stagiaire
10 september 2018

Je leest het goed. Instock heeft samen met boerderij Zonneveld maar liefst 3000 eieren gered van de verspilling. We vertellen je graag hoe dat precies is gegaan. Toen Bart Roetert op een evenement in Utrecht was, ontmoette hij Linda de Groot, de eigenaresse van Boerderij Zonneveld in Rossum. Linda vertelde aan Bart wat er gebeurde met de zogeheten ‘buitennest eieren,’ oftewel de eieren die de kippen niet in het nest, maar op de grond leggen. Veel buitennesteieren worden namelijk verspild. Daar moest verandering in komen. En daar ontstond een mooie samenwerking.

eieren gered van de verspilling

BUITENNESTEIEREN?

De kippen van Linda lopen lekker buiten en de eieren krijgen dan ook de stempel ‘vrije uitloop eieren.’ Linda vertelde ons: “Zo’n 1% van de kippen legt hun ei niet in het nest, maar op de grond. We noemen dit in vaktaal ‘buitennest eieren’. Deze eieren worden dagelijks van de grond geraapt en zijn kakelvers maar ze hebben alleen wat vuiltjes aan de buitenkant. De kippen, en daarmee de eieren, voldoen aan alle wettelijke normen. Dat betekent dat de voedselveiligheid van de eieren hiermee gewaarborgd is. De afzet van de buitennesteieren gaat nu naar de industrie of wordt bijvoorbeeld gebruikt voor veevoer.”

eieren gered van de verspilling

HOE KAN INSTOCK HELPEN?

De buitennesteieren zijn alleen aan de buitenkant een beetje vies. En dat betekent dat ze daarmee niet voldoen aan de eisen van bijvoorbeeld supermarkten, maar dat wij ze wel gewoon kunnen eten. De eieren zijn vers en hebben dan nog zeker een houdbaarheid van zes weken. Onze Selma Seddik en Jorrit van Kooij hebben voor de zekerheid een doosje eieren getest en de eieren bleken hartstikke goed te zijn. Zij keerden als blij ei terug naar Amsterdam, want er konden 3000 eieren van de verspilling gered worden!

EN TOEN?

De eieren zijn voorzichtig getransporteerd naar ons Food Rescue Center en vanuit daar weer naar onze restaurants gebracht. Zo kregen de eieren een nieuw huis in de keuken. Daar kunnen de chefs van Instock AmsterdamDen Haag en Utrecht de eieren weer verwerken in gerechten, zoals het Groente kaasomelet, de Aubergine mousse of in de Shakshuka.