Fermenteer je suf tijdens de lockdown

Janoux van Erkelens Stagiaire Community Management
21 januari 2021

Fermenteer je suf tijdens de lockdown

Begint de verveling tijdens de lockdown langzamerhand toe te slaan? En ben je opzoek naar een leuke bezigheid om de dag door te komen? Wij hebben de perfecte activiteit waar je tijdens deze lockdown meer dan genoeg tijd voor hebt én wat ook nog eens lekker is: fermenteren! Het klinkt misschien avontuurlijk maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het basisrecept bestaat uit veel tijd en een beetje zout, en laten we dat nou net allemaal hebben! Het is een makkelijke manier om de houdbaarheid van een product te verlengen en zo geef je het ook nog eens extra smaak. Klinkt goed toch?

Hieronder lees je de vijf fermentatie toppers:

Kimchi

Misschien heb je er al eens van gehoord: kimchi. Kimchi is gemaakt van gefermenteerde Chinese kool. Het leuke hiervan is dat je dit van vrijwel elke soort kool kunt maken en dus lekker kunt afwisselen. Maar kende je de killer combinatie kimchi-tosti al? Misschien klinkt de groente kool gek op een tosti, maar het is zeker de moeite waard om het eens te proberen. Want gesmolten kaas op een tosti is heilig, maar met dit recept breng je het naar een nieuw level!

Zuurdesem

Wat is er nou lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? Je zult zelf misschien wel eens zuurdesem brood in de winkel hebben gekocht, maar wist je dat je het ook zelf kunt maken? Om dit te maken heb je water, roggemeel en bloem nodig. Daarnaast is geduld, inspanning en zorgvuldigheid heel belangrijk. Anders kan het nog wel eens mislukken. Maar met dit recept wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het moet aanpakken. Het begint bij het maken van het desem om vervolgens na 12 dagen (ja je leest het goed, 12 hele dagen) te beginnen met bakken. Het vergt dus wel wat tijd en structuur maar dan heb je ook wat!

Kombucha

Kombucha is dé nieuwe trend, ook in het Instock restaurant. Dit gefermenteerde drankje is gebrouwen van thee, suiker en water. Deze ingrediënten ondergaan een fermentatieproces. Hiervoor is een SCOBY nodig. Een zwamachtig vel dat ontstaat bovenin de fles. Na ongeveer een maand eet deze SCOBY de suikers op en wordt dit omgezet in nieuwe bestanddelen, zoals (kool)zuur. Deze SCOBY kun je gebruiken om zelf nieuwe kombucha mee te maken of om iemand anders er blij mee te maken. Daarnaast bevat de kombucha weinig suikers doordat deze worden opgegeten, ideaal als je het ons vraagt! Een super lekker drankje om thuis eens uit te proberen en waarmee je goed kunt experimenteren met verschillende smaken. Wij delen graag dit recept met jullie om de basis onder de knie te krijgen.

Kefir 

Naast Kombucha is er ook het gefermenteerde kefir drankje, dit spreek je uit als “kee-fier”. Dit drankje is gemaakt van water en melk waarbij je kefirkorrels toevoegt zodat het gaat fermenteren. Dit resulteert in een verrassend fris drankje met een portie gisten en gezonde bacteriën. Voor dit lekkere drankje heb je maar een aantal benodigdheden en ingrediënten nodig. De bereiding duurt slechts tien minuten maar om het daadwerkelijk op te drinken zul je nog even geduld moeten hebben. Wanneer uiteindelijk de tijd (en kefir) rijp is zul je niks anders meer willen! 

Rode zuurkool 

Heb jij geduld? Dan is dit hét perfecte recept voor jou! Dit recept voor gefermenteerde rode zuurkool duurt dan wel ongeveer 14 dagen maar dan heb je ook wat. Met een combinatie van verschillende lekkere ingrediënten zoals komijnzaadjes en dille maak je dit heerlijke recept. Na een week kun je gaan beginnen met dagelijks proeven totdat je ‘m zuur genoeg vindt. Hierdoor kun je het helemaal zelf naar eigen smaak brengen. Deze lekkere rode zuurkool past niet alleen goed bij deze winterse dagen maar je kunt het ook nog eens een half jaar na bereiding bewaren. Dat betekent dus extra lang genieten!

Wij zijn benieuwd of jij de fermenteer kneepjes al onder de knie hebt gekregen en welke recepten je hebt geprobeerd. Deel het met ons op Instagram of Facebook!