Goedemorgen!

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
22 juli 2015

Foto’s: BySam

In het ochtendgloren van een zonnige zaterdag in juni mochten we bijna veertig enthousiastelingen verwelkomen voor de allereerste Chef’s Breakfast.

Bij Chef’s Breakfast serveert Instock één keer per maand een heerlijk ontbijt in samenwerking met een kok van de Slow Food Chefs Alliantie. Dit verbond van twintig chefs maakt zich sterk voor het behoud van unieke, “bedreigde” producten van kleinschalige producenten, door deze letterlijk op de kaart te zetten. Instock wil de verhalen van deze chefs en onze eigen chefs graag delen, want hun kennis en passie voor eten is aanstekelijk! Wat is dan een beter moment dan tijdens het ontbijt?

Op 27 juni, tijdens de eerste Chef’s Breakfast trappen we af met een zalmtartaar in sinaasappel, met zalmafsnijdsel van versvishandel Jan van As, vergezeld door een rösti met peterselie-selderij mayonaise. Het woord is aan Dalila, chef bij Instock, die de gasten vertelt over koken met waste, waarbij creativiteit noodzakelijk is en je moet durven om recepten los te laten. De gasten zitten aan lange tafels en maken tijdens deze eerste gang kennis met de mensen waarnaast ze zijn aangeschoven. Eten verbindt, zo ook dit ontbijt.

Blog.Goedemorgen

Naast onze eigen chef, staat deze ochtend niemand minder dan John Halvemaan in de keuken van Instock. De tweede gang, “geredde” aardbeien in room op borstplaat, werd geserveerd met verhalen over John’s ontwikkeling van afwasser tot icoon van de Nederlandse Haute Cuisine. John Halvemaan is pionier in de Nouvelle Cuisine en naast zijn restaurant Halvemaan in Buitenveldert bij het grote publiek bekend van creaties als steak tartaar met oester en bread & butter pudding. De borstplaat draagt deze ochtend zijn signatuur van een nieuwe draai geven aan de traditionele gerechten.

De derde gang is een proeverij van roomboter met Franse brioches en confiture van tomaat met piment. Naast gangbare roomboter uit de supermarkt krijgen de gasten Leidse boter (gezouten en ongezouten) voorgeschoteld. Dit is een product uit de Ark van de Smaak, en John vertelt over de traditionele productiemethode en onderscheidende smaak. Het proeven kan beginnen en de boter valt in de smaak. De boter is een bijproduct van de Boeren Leidsekaas waar niet zo veel vraag naar is. Weinig kaas betekent weinig boter. Koop je de boter, koop dan ook de kaas.

We eindigden de ochtend met een demonstatie van het klaarmaken van het perfecte roerei. John heeft eieren, boter, mayonaise en een kommetje klaarstaan en begint enthousiast met het bereiden van het roerei. Naar een paar minuten geeft hij aan dat geduld de cruciale factor is, en je langer dan tien minuten moet nemen om het roerei perfect te krijgen. Wij wachten geduldig en worden beloond met een heerlijk zacht en smeuïg roerei, waar wel vaker de dag mee willen beginnen. Dat moet nu wel goedkomen.

Al met al een zeer smakelijk en inspirerend ontbijt. Ook je weekend beginnen met Chef’s Breakfast? Zaterdag 25 juli is de tweede editie met chef Marnix Benschop. Je kunt je opgeven via deze link: http://goo.gl/forms/J3uWIu26iF