Half miljoen kilo eten gered!

Jill Paat Community Manager
7 september 2018

Burgemeesters nemen de laatste hap naar de half miljoen kilo!

Een nieuwe mijlpaal voor Instock. We hebben een half miljoen kilo eten van de verspilling gered! Om dit te vieren, ontvingen we in Den Haag en Utrecht hoog bezoek. De burgemeesters van de twee steden begaven zich naar onze restaurants, om de laatste hap naar die halve miljoen te nemen.

SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP

Beide burgemeester spraken tijdens hun bezoek een enthousiaste mening uit over Instock en sociaal ondernemen. “Wat ik mooi vind aan initiatieven als Instock, is dat jullie niet alleen een idee hebben, maar deze ook in de praktijk brengen”, aldus Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag. “Jullie laten zien hoe goed je kunt eten van voedsel dat anders gewoon weggegooid zou worden.”

Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen is het hier volledig mee eens en benadrukt het belang van sociaal ondernemen. “Als je profijt en sociaal kunt combineren, dan bewijs je aan de samenleving dat je impact hebt en dan doe je het volgens mij goed”, vult Van Zanen aan. “Dan wordt het iets wat leuk, vrolijk en speels is en het levert ook nog wat op!”

Hoe kun je de half miljoen nu beter vieren dan met de Proeverij van de Chef? Burgemeester Pauline Krikke mag ‘m proberen.
WEET WAT JE EET

Naast de feestelijke insteek van de mijlpaal, was er ook een moment van bewustwording. Hoewel steeds meer initiatieven zich inzetten tegen voedselverspilling, blijft het nog altijd een groot globaal probleem. Het is makkelijk om onze ogen hiervoor te sluiten waardoor we de ernst er niet van in zien. Volgens Van Zanen komt dat mede door de omgeving waarin we leven. “We zijn met steeds meer en er is steeds meer welvaart. Omdat we in zo’n rijk werelddeel wonen, lijkt het soms alsof de gevolgen van voedselverspilling ver weg zijn”, zegt de burgemeester van Utrecht.

Maar niets is minder waar. Krikke geeft daarom aan hoe essentieel het is om stil te staan bij de herkomst én eindbestemming van ons eten. “Het is belangrijk om je te realiseren dat een tomaat niet zomaar op je bord belandt”, zegt de burgemeester van Den Haag, “Je ziet dat er in de wereld steeds meer monden zijn om te voeden, maar tegelijkertijd wordt het ook steeds ingewikkelder om voedsel te produceren door het gebrek aan water en door de klimaatverandering. Juist het feit dat voedsel geproduceerd is – met schaarse grondstoffen – maakt dat je er ook zorgvuldig mee moet zijn.”

Burgemeester Jan van Zanen proeft de terrine van wortelgroenten. De wortels zijn geroosterd in overgebleven koffiedik, bedekt met een crisp van brood en omringd door rodekoolgazpacho en piccalilly-ijs.
STEEDS MEER VOEDSELVERSPILLING OP DE KAART

Als het aan Instock ligt, koken alle chefs in de toekomst met producten die anders verspild zouden worden of in elk geval met producten die een lage impact op het milieu hebben. “We willen anderen graag onderdeel maken van onze missie en bijdragen aan een circulaire economie”, vertelt Freke van Nimwegen, mede-oprichter van Instock. Daar wordt hard aan gewerkt. Zo levert Instock sinds vorig jaar ook gered groente en fruit aan andere horeca, dat via een online webshop te bestellen is en uitgeleverd wordt vanuit hun een eigen sorteercentrum: het Food Rescue Center. Maar de thuiskok is net zo belangrijk. Om hen te helpen om een klimaatvriendelijk bord met eten op tafel te zetten, brengt Instock later dit jaar een tweede kookboek uit: Circular Chefs. Stay tuned!