Thuis aardappelbier brouwen

Thuis aardappelbier brouwen: Recept voor Pieper Bier

Ruby van den Broek Creative Designer
6 december 2017

Thuis aardappelbier brouwen: Het recept voor Pieper Bier
Uit het boek ‘Over Drank’ van Meneer Wateetons

Het is zover. Vanaf nu mag er geen pieper meer verspild worden. Geen krieltje mag meer in de bak belanden en geen aardappel meer bij het GFT, want vandaag is de dag dat wij het recept voor ons enige echte Pieper Bier delen.

Ruim een jaar geleden merkten wij dat de keuken van Instock elke keer vol stond met aardappels. Kratten vol piepers, op het nippertje gered van de verspilling. Geen uitzondering op de regel, want ieder jaar halen ruim 340 miljoen kilo aardappels onze Nederlandse bordjes niet. Maar toch, zoveel aardappels: dat kunnen onze eigen restaurantgasten niet op. En dus moesten we iets anders verzinnen om ervoor te zorgen dat deze piepers niet verspild zouden worden. Zo ontstond het recept voor een zero waste aardappelbiertje! We namen een krat vol piepers mee naar Amsterdam West en gingen samen met Brouwerij Troost het experiment aan om van aardappels bier te maken. Speciaalbier, welteverstaan.

En dat lukte! Pieper Bier is een feit. Een speciaalbiertje met een sterke hopsmaak, die sterk naar voren komt door de neutrale smaak van de aardappels. Hierdoor proef je een bloemige bitter die door kenners wordt vergeleken met een Pale Ale. Sounds good, right?

Meneer Wateetons publiceerde het recept voor Pieper Bier al eerder in zijn prachtige boek ‘Over Drank’: de ultieme handleiding voor thuisbrouwers. Maar nu delen wij hem dus ook op onze eigen website. Dus, hobbybrouwers opgelet! Zo brouw je thuis van overgebleven aardappels heerlijk Instock Pieper Bier.

Instock Pieperbier

 


 

Recept voor Pieper Bier

Voor 5 liter bier

Thuis aardappelbier brouwen

Thuis aardappelbier brouwen: de bereiding voor Pieper Bier 

 1. Bereiding
 2. Schroot de mout
 3. Maisch de gekookte en fijngestampte aardappels met de mout volgens het maischschema
 4. Laat uitlekken
 5. Kook, hanteer het hopschema. Koel terug tot 18-24℃
 6. Voeg de gestarte gist toe
 7. Vergist bij kamertemperatuur, of de temperatuur die de gist fabrikant aangeeft
 8. Hevel over in een ander vat en lager maximaal een maand op een koele plek
 9. Bottel en voeg circa 1 theelepel suiker toe per flesje
 10. Laat twee weken bij kamertemperatuur gisten op fles
 11. Laat drie maanden rijpen op een koele plek

 

 

Heel veel succes!
We horen over drie maanden graag van je of het is gelukt. Deel het resultaat op social media (@instock_nl, #pieperbier) of mail ‘m naar products@instock.nl.

 


 

Bierbostel granola
Heb je thuis jouw aardappelbier gebrouwen? Mooi! Dan is het tijd voor de volgende stap. Wist je dat je van het overgebleven bierbostel ook weer hele lekkere dingen kunt maken? Droog het in de oven en maak er bijvoorbeeld granola van! Bekijk hier het recept.

 


 

Over Drank
Meneer Wateetons deelde het recept voor Pieper Bier in zijn boek ‘Over Drank’.
Lees hier meer.