Hoe verspillingsvrij ben jij?

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
7 maart 2019

Hoe verspillingsvrij ben jij?

Ik was maandag bij de lancering van de campagne “Hoe verspillingsvrij ben jij” van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Het doel? Gezinnen helpen minder te verspillen, want jaarlijks gooien we per persoon 41 kilo aan alleen al etensresten weg. Dat kan natuurlijk beter. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat driekwart van de Nederlandse gezinnen in actie wil komen tegen voedselverspilling. Maar er is vaak een groot verschil tussen intentie – het willen – en het daadwerkelijk doen. Dit herken ik zelf helaas ook… Ik ben al jaren met dit onderwerp bezig en tóch gaat het thuis nog wel eens mis. Zo zonde en totaal onnodig.

Ik ga m’n leven beteren, doen jullie mee?

De komende tijd zullen wij extra veel tips delen via onze Facebook en Instagram met de hashtag #verspillingsvrij. Hieronder nog een keer onze 10 tips op een rij om thuis voedselverspilling te verminderen! En kom je binnenkort in één van onze restaurants in Amsterdam, Utrecht of Den Haag? Neem dan gelijk een (gratis) Eetmaatje mee: een maatbeker die het Voedingscentrum ontwikkelde om je pasta en rijst mee af te meten. Zo kook je nooit meer teveel!

Tien tips:

1. Check what’s in stock voordat je boodschappen gaat doen

Vaak heb je meer dan je denkt! Voorkom dat je te veel producten in huis haalt door eerst de koelkast open te trekken voordat je boodschappen gaat doen.

2. Maak een boodschappenlijstje

We weten het. De schappen van de supermarkt liggen vol verleidingen. Maar wie boodschappen doet met een lijstje op zak, doet stukken minder impulsaankopen. Schrijf dus op wat je echt nodig hebt en je zult uiteindelijk minder voedsel verspillen én ook nog eens geld overhouden.

3. Meten is weten

Gebruik een maatbeker voor rijst, pasta e.d. Dit helpt je om in te schatten hoeveel je nou daadwerkelijk nodig hebt waardoor je uiteindelijk minder hoeft weg te gooien.

4. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit

Het verkeerd interpreteren van de THT-datum op producten is een belangrijke oorzaak van voedselverspilling. De THT-datum is slechts een kwaliteitsgarantie van de producent (terwijl de TGT-datum wél de uiterste datum is waarop je een product kunt eten). Vertrouw dan ook op je eigen zintuigen voordat je iets weggooit.

5. Bewaar voedsel op de juiste temperatuur

Wist je dat je tomaten beter buiten de koelkast kunt bewaren? En dat 4 graden celsius de juiste temperatuur is voor de koelkast?

6. FIFO

Oftewel: first in, first out! Maak eerst de producten op die op de kortste houdbaarheid hebben. Het spreekt voor zich, maar open geen nieuw zakje kaas als er al een open zakje ligt.

7. Geef je producten een tweede bestemming door ze te conserveren

Fermenteren, inmaken, pekelen… Het klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar het is makkelijker en leuker dan je denkt! Een halve komkommer bewaar je bijvoorbeeld in een potje met azijn, water, suiker en chili peper en serveer je als frisse snack bij een rijstgerecht. Meer leren over conserveren? Bekijk dan eens ons kookboek!

8. Bewaar je restjes in goed afsluitbare bakjes

Eten over? Fijn! Als je het goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Neem het mee als lunch of verwen jezelf door een avondje lekker niet te koken.

9. Share it!

Met je vrienden, buurvrouw of oma… Je kunt vast iemand blij maken met jouw overgebleven maaltje! Er bestaan ook verschillende apps waarop je je eten kunt aanbieden aan anderen of juist zelf eens kunt kijken wat er bij anderen over is.

10. Maak de geitjes op de kinderboerderij blij met jouw restjes

Maar wel eerst even checken wat ze mogen eten natuurlijk.

Kijktip: Afgelopen maandag waren we te zien tijdens het NOS Journaal, waar aandacht werd besteed aan de #Verspillingsvrij-campagne. Heb je het gemist? Kijk de video hier terug en lees bijgaand het artikel!