Hoe word je een echte Instockie?

Ruby van den Broek Creative Designer
11 mei 2016

Communicatie stagiaire Ruby gaat voor het eerst aan de slag met conserveren. Lees hier hoe ze het er vanaf heeft gebracht!

Een jaar geleden wist ik niet van conserveren. Ik gooide mijn brood in de vriezer en dat was het wel. Ik moet toegeven, als student ga je vaak voor gemak. Je rent vanuit de trein op weg naar huis even snel langs de supermarkt, zonder te kijken wat je nou eigenlijk in huis hebt, om er thuis achter te komen dat de drie tomaten die je net nieuw gekocht hebt eigenlijk al iets te lang thuis op je lagen te wachten.

Maar sinds drie maanden loop ik stage bij Instock. Ik  zie vaak hoe ze in de keuken bezig zijn met slimme maniertjes om de oogst van de dag zo lang mogelijk lekker te houden. Dit zou iedereen toch eigenlijk moeten kunnen? Vanuit deze instelling ontstond bij Instock het idee om een kookboek over conserveren te maken. Een te gek boek dat uitlegt dat conserveren helemaal niet moeilijk is. En aangezien ik inmiddels een echte Instocker ben, moet ik dit natuurlijk ook kunnen bewijzen. Dus pakte ik vorige week Instock Cooking erbij. Inmaken it is!

IMG_0217

Inmaken in azijn, maar ook in suiker, is al eeuwenoud. Het wordt zelfs genoemd in de Bijbel. Zonder koelkast of vriezer was het immers een hele uitdaging om groentes en fruit lang goed te houden. Maar nu, anno 2016, is inmaken – net als bijvoorbeeld bierbrouwen – helemaal hot! Nu ben ik er nog niet helemaal toe om zelf aan de slag te gaan met ketels en hop, maar inmaken leek me een mooie eerste stap in de hippe richting.

IMG_0231De basis van inmaken is simpel. Wat je nodig hebt zijn drie basiselementen: een vloeistof (meestal water), zuur (meestal azijn) en zoet (meestal suiker), waar je smaakmakers aan kan toevoegen. Over het algemeen gebruiken ze in het restaurant de verhouding 1:1:1 als basis, maar in het boek staat dat je er ook best mee kan variëren. Proberen dus!

Ik besloot voor de Chinese pickle te gaan (te vinden op pagina 44 van het boek). Niet te moeilijk, maar volgens mij een fijn potje om in huis te hebben. Ik heb altijd knoflook in huis, suiker en witte wijnazijn had ik ook nog wel staan en bovendien had ik nog wat left-overs wortel, Spaanse peper en bosui liggen. Bij de supermarkt hoefde ik dus alleen maar verse gember en steranijs te halen. De rettich heb ik niet gebruikt. Wat ik zo leuk vind aan deze manier van koken is dat je creatiever gaat koken.

IMG_0247

Dan het bereiden, wat echt belachelijk makkelijk bleek te zijn. Groentes gesneden in reepjes. Azijn, water en suiker aan de kook gebracht. Groentes in potje. Afgekoelde vloeistof bij groentes in potje, samen met de steranijs en klaar! Een kind kan de was doen.

Ik ben absoluut niet objectief als Instockie zijnde, maar dit boek is echt te gek. Pickles zijn terecht hip. Ingemaakte groentes zijn niet alleen lekker, maar ook verrassend en je redt er op een simpele manier heel veel eten mee van de verspilling.

Instock Cooking, €19,99