Impact for Breakfast: 5x lekkere ontbijtjes met duurzame granola
We krijgen vaak de vraag wat voor producten en ingrediënten nu echt duurzaam zijn om te gebruiken. Je kunt namelijk wel degelijk een positieve impact maken met wat je eet. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een lijstje voor je opgesteld met vijf lekkere én duurzame ontbijt recepten. Het hoofdingrediënt in de recepten is deze keer onze eigen granola. Waarom deze granola zo bijzonder is? Naast dat hij heerlijk crunchy, voedzaam en vezelrijk is, is het ook een granola met een kei goed verhaal. De granola wordt namelijk gemaakt van bierbostel, het moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. Voor de brouwer is het een restproduct, maar voor ons een nieuwe uitdaging om voedsel te redden. Ook hebben we sinds kort een nieuwe smaak toegevoegd aan onze granola-lijn en kun je dus ook binnen de recepten nog extra variëren.
Breakfast tiramisu met granola en banaan
Wist je dat de Bananen Tiramisu een absolute topper is op het menu in onze Instock restaurants? Van dit romige dessert kunnen we simpelweg geen genoeg krijgen. Voor de ontbijtversie vervangen we de dulce de leche en slagroom door een stevige kwark of yoghurt, dan is hij lekker fris. De koffie in dit recept maakt je gelijk wakker!
(Photo: Unsplash)
Ingrediënten
- een halve banaan (bewaar de andere helft voor een smoothie of voor morgen)
- een croissant
- een kopje koffie
- een dikke schep (plantaardige) yoghurt of kwark
- optioneel: honing
- een handje Instock Granola: Honing, Amandel en Kaneel
Snijd de croissant in grove stukken en leg deze in een kom, waarna je de koffie er overheen giet. Het allerbeste is om dit een tijdje te laten staan. Je zou dit dus eventueel de avond van te voren kunnen doen, maar als je wat minder tijd hebt of de tiramisu gaat maken voor een brunch is 2 á 3 uurtjes ook genoeg. Vlak voor je de tiramisu gaat maken hoef je eigenlijk alleen maar de halve banaan in plakjes te snijden, de yoghurt naar smaak te mengen met honing. De tiramisu zelf kun je maken in een glazen pot (lekker hergebruiken!) of een mooie kom.
Zitten er bruine vlekken op je banaan? Geen reden om ze weg te gooien, deze bananen zijn juist extra vol van smaak en daarom geschikt voor smoothies, desserts én in je ontbijt.
Het is tijd om de tiramisu in elkaar te gaan zetten! Laat de croissantjes nog even uitlekken op een bord en leg deze onder in het schaaltje. Vervolgens kun je er een laag bananenplakjes op leggen, gevolgd door een grote schep yoghurt en granola en herhaal dit tot je een aantal mooie lagen hebt. Eindig met een handje granola als finishing touch!
De klassieker: Griekse Yoghurt met Granola
(Photo: Natalia van der Zalm)
Ingrediënten
- een flinke schep (plantaardige) Griekse Yoghurt
- 40 tot 50 gram Instock Granola Honing, Amandel en Kaneel
- verse of gedroogde vruchten
Met dit receptje kun je eigenlijk niet de mist in gaan: een flinke schep yoghurt, lekkere vruchten en daarbovenop de granola. De krokante structuur van de granola matched perfect met de zachte vruchten en de frisheid van de yoghurt. Dit recept kun je helemaal eigen maken door je keuze in vruchten. Je kan kiezen voor verse vruchten, gedroogde vruchten of een combinatie van beide. In ons kookboek Instock Cooking lees je hoe je zelf gemakkelijk vruchten kunt drogen! Ook een aanrader: Millieu Centraal heeft een handige kalender voor je opgesteld waarop je precies kunt zien welke fruitsoorten (en ook groenten) in welke maand een lage millieubelasting hebben. Nu in juli kan je bijvoorbeeld met een goed gevoel kiezen voor aardbeien, abrikozen, kersen, kiwi, mango en perzik. Dat wordt een feestelijk begin van je dag!
Ijskoude granola bars met tropisch gedroogd fruit
(Photo: Unsplash)
Ingrediënten
- (Plantaardige) volle yoghurt
- Instock Granola: Kokos, Chocolade en Noten
- gedroogde mango of ananas (ander gedroogd fruit kan ook!)
- voor de liefhebber: extra chocolade en noten (bijvoorbeeld amandel)
- dit heb je nodig: een bakvorm (eventueel met bakpapier) , ovenschaaltje of muffinvormpjes
Wanneer het buiten warm is, is er weinig meer verfrissend dan koude granola bars uit de vriezer. Een favoriet van Vera van Instock in Amsterdam! Hoe je ze maakt? Heel gemakkelijk! Meng de yoghurt, granola en het gedroogde fruit door elkaar. De hoeveelheden hangen af van hoe groot je bakvorm is. Hou als een richtlijn de verhouding 1/3e deel yoghurt met 2/3e deel fruit, granola en andere toppings aan. Het gedroogde fruit zorgt ervoor dat de bars niet te vochtig worden en lekker stevig blijven. En wist je dat zelf fruit drogen eigenlijk heel gemakkelijk is? Als je nog een extra bite aan de bars wil geven kun je nog extra chocolade of noten, zoals amandel, toevoegen. Het is lekker als je ze eerst even in kleine stukjes hakt. Daarna doe je het mengsel in een bakvorm bekleed met bakpapier en druk je het lichtjes aan. Vervolgens kun je het een aantal uren laten opstijven in de vriezer. Een nacht lang is het allerbeste. Als laatste stap kun je de de granola bars in het juiste formaat snijden en smullen maar. De overgebleven bars kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, zonder dat ze weer smelten. Maar wij vinden ze ijskoud het lekkerst. Een frisse tropische verwennerij!
Breakfast Raspberry Muffin met Granola
(Photo: Unsplash)
Ingrediënten (voor 5 muffins)
-
2 eieren
-
1 banaan
-
100 ml (plantaardige) melk
-
1 el citroensap
-
2 tl zuiveringszout (baking soda)
-
1 tl kaneelpoeder
-
200 g havermeel
-
6 zachte dadels
- 100 g (bevroren) blauwe bessen/ frambozen
- Instock Granola: Kokos, Chocolade en Noten
- Je hebt nodig: muffin vormpjes en een blender of mixer
Dit recept is geïnspireerd op de Blueberry Muffins van Rens Kroes. Wij vinden het extra lekker als onze muffins een beetje crunchy zijn, daarom voegen we er wat granola aan toe. Voordat we de ingrediënten gaan mengen, kun je de oven vast voorverwarmen op 180 graden. Meng de eieren, geprakte banaan, melk en citroensap met een blender of mixer tot een luchtig beslag. Voeg de baking soda en havermeel toe en roer het goed door. Verwijder de pitten uit de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Deze meng je vervolgens samen met de blauwe bessen/frambozen door het beslag. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Nu kun je de granola er royaal over heen strooien. Na 30 minuutjes in de oven zijn de muffins klaar!
Granola rabarber crumble uit de oven
(Photo: Unsplash)
Ingrediënten
- 400 gram rabarber of 2 appels in stukjes
- 1 rijpe banaan
- kaneel, vanille of koekkruiden
- citroensap
- plantaardige melk (sojá- of havermelk)
- een halve eetlepel citroensap
- 3 eetlepels havermout
- 4 zachte dadels
- snufje zout
- Instock Granola: Honing, Amandel en Kaneel
- nodig: kleine ovenschaal/plaat met bakpapier, een keukenmachine (optioneel)
Ook wisselvallig weer in de zomer biedt ruime mogelijkheden voor ontbijt. Als de zon in de ochtend nog even op zich laat wachten, is deze warme granola crumble met rabarber een lekkere manier om je lichaam warm te krijgen. Rabarber is van mei tot en met juli in het seizoen! Buiten het seizoen kun je het prima vervangen door friszure appels.
Verse rabarber kun je in de koelkast ongeveer een week bewaren. Wikkel het in een in een schone theedoek en dan kun je er nog nét iets langer van genieten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Nadat je de rabarber in stukken hebt gesneden, meng je het een aantal theelepeltjes kaneel, vanille of koekkruiden (afhankelijk van wat je in stock hebt). Roer het goed door elkaar en laat het even intrekken. Vervolgens kun je de dadels, banaan en havermout mengen in de keukenmachine of stevig prakken met een vork. Schep beide mengsels bij elkaar en roer het goed door. Giet het mengsel op het bakpapier in de ovenschaal. Bestrooi het royaal met de granola en zet de plaat voor 20-25 minuutjes in de oven en genieten maar!
Nog meer inspiratie voor lekkere en duurzame recepten vind je in ons kookboek Instock Cooking en Circular Chefs. Heb jij een van deze lekkere ontbijtjes gemaakt? Deel een foto op Instagram met de tags #instockcooking #cerealimpact! Uiteraard kun je de granola ook komen proeven bij een van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.