Instock Academy in de koksopleiding!

Jill Paat Community Manager
23 april 2019

Instock Academy in de koksopleiding!

We hebben een leuk nieuwtje, want de SVO Vakopleiding biedt vanaf nu het keuzedeel ‘Duurzaamheid Instock’ aan! Wat?! Een eigen keuzedeel? Jaaaa, echt waar! Het voelt toch wel een beetje als een droom die uitkomt. Want dit is waar het begint, de koks van de toekomst inspireren om duurzame en circulaire keuzes te maken. Voor zover we weten is dit de eerste koksopleiding in Nederland die circulariteit integreert. Instock oprichters Bart, Freke en Selma zaten al tijden over een ‘Instock Academy’ te dromen. En dit wordt werkelijkheid nu de studenten van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) voor een Instock keuzedeel kunnen kiezen.

Bij Instock vinden we een goede opleiding ontzettend belangrijk. Daarom vinden we het ook zo leuk om met leerlingen te werken. Zij staan immers aan het begin van hun loopbaan, zijn hartstikke ambitieus én onwijs ijverig om bewuste keuzes te maken. Ook in de keuken lopen er regelmatig topkoks in spé rond. Onze chefs leren hen hoe ze als een echte Circular Chef zo klimaatvriendelijk mogelijk kunnen koken. Dit doen we aan de hand van ons kookboek Circular Chefs, met de vijf principes als leidraad.

SVO Vakopleiding en Instock: hoe dat zo?

En die wereld zonder voedselverspilling kunnen we natuurlijk nooit alleen bereiken. Des te gaver dat we nu samen met de studenten van de SVO Vakopleiding nog meer impact kunnen maken! “Hoewel het keuzedeel Duurzaamheid voor Zelfstandig Werkend Koks al bestond, ontbrak er de nodige diepgang”, vertelt Martijn Rosink (Projectleider SVO Vakopleiding Food). “Het keuzedeel was vrij breed en algemeen. We waren benieuwd hoe we nog meer circulariteit en duurzaamheid aan de opleiding zouden kunnen toevoegen”, vervolgt Martijn. “Instock is wat dat betreft veel verder met technieken die mensen misschien wel kennen, maar helemaal niet (meer) toepassen. Ik ontmoette Bart en Freke en ontving hun kookboek Circular Chefs. De vijf principes van circulair koken die hierin omschreven staan, zijn uiteindelijk de basis van het vernieuwde keuzedeel geworden.”

De vijf principes van Circular Chefs

  1. Kies voor plantaardig
  2. Kies voor het onbeminde
  3. Geniet van schil tot pit en van kop tot staart
  4. Conserveer wat je over hebt
  5. Circulair binnen en buiten de keuken

In de praktijk

Met de aanvulling van de vijf principes van Instock, wordt het keuzedeel veel makkelijker toe te passen. “In de kern van het voormalige keuzedeel was het voornamelijk je gedachtegoed die je ging aanpassen. Maar wát je precies kon doen, was nog niet helemaal duidelijk”, aldus Martijn. “Met de vijf principes kunnen we daadwerkelijk handen en voeten geven aan de vervolgstappen in de keuken. Waar onze studenten voorheen nog niet concreet bezig waren met termen als koken ‘van schil tot pit’ en koken met ‘onpopulaire dieren’, krijgen ze nu de mogelijkheid om kritischer om zich heen te kijken en de principes vervolgens meteen toe te passen. Dit geldt niet alleen voor de student, maar ook voor de docent.”

Een leuke samenwerking

Wij zijn in ieder geval heel erg blij met de samenwerking. Dat geldt ook voor Martijn: “We hebben er bewust voor gekozen om met Instock in zee te gaan omdat veel mensen het verhaal hierachter kennen. Dankzij het Instock keuzedeel kunnen we praktijkvoorbeelden laten zien waarbij het ook echt werkt. Hoe mooi zou het zijn als onze studenten zeggen dat ze bij Instock zijn geweest, het boek hebben gelezen en tips of recepten mee zullen nemen voor hun eigen kaart. Als we dat bereiken, hebben zowel wij als Instock steeds meer chefs die het verhaal verder vertellen.”

  • Klik hier voor meer informatie over de SVO Vakopleiding
  • Nieuwsgierig naar Circular Chefs? Koop ‘m bij een van onze restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, online of in de boekwinkel