koelkastindeling

Instock Challenge: wat is de beste koelkastindeling?

6 januari 2018
De beste koelkastindeling

koelkastindeling

Er zijn veel simpele dingen die je thuis kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan, neem bijvoorbeeld je koelkastindeling. Door je eten op de goede manier te bewaren, houd je het niet alleen langer goed maar blijft het ook een stuk lekkerder.

Zorg om te beginnen voor de juiste temperatuur van je koelkast, de ideale temperatuur ligt rond de 4ºC. Geeft jouw koelkast niet goed aan wat de temperatuur is? Dan kun je een losse koelkast thermometer kopen en deze aan de binnenkant plakken, ongeveer in het midden van de koelkast. De temperatuur in de koelkast verschilt per plank en daarom is het goed om een algemene indeling aan te houden.

De bovenste planken zijn het warmste deel van de koelkast. Hier kun je het beste boter, kaas en eieren bewaren. Eieren kun je overigens, in tegenstelling tot de supermarkt, het beste wel in de koelkast bewaren. Verder kun je in het bovenste deel ook goed je sauzen en geopende potten neerzetten. Zet de geopende potjes met een korte houdbaarheid vooraan zodat je deze niet vergeet.

In het onderste deel is de temperatuur van de koelkast het laagst. Producten die het snelst bederven kun je het beste hier plaatsen. Denk hierbij aan rauw vlees, rauwe vis of maaltijdrestjes. Zorg ervoor dat deze producten goed verpakt zijn om kruisbesmetting te voorkomen. Er zit ook nog verschil in temperatuur tussen de voor en achterkant van de koelkast, voorin is het warmer dan achterin, dit is dus ook goed om rekening mee te houden.

De groentelade is, hoe kan het ook anders, de plek om groente en sommige soorten fruit te bewaren. Doordat de lades niet volledig zijn afgesloten, kan de warmte die van deze producten afkomt goed ontsnappen. Let er wel op dat niet al het groente en fruit in de koelkast bewaard hoeven te worden, bijvoorbeeld die uit een tropisch klimaat of producten die in kassen groeien zoals tomaten. Wanneer je deze in de koelkast bewaart, gaat vaak de kwaliteit van smaak en textuur achteruit.

Ook de deur van de koelkast hoort bij de indeling. Bij het open- en dichtdoen van de koelkast heeft dit deel het meest last van de temperatuurwisseling. Hier kun je het best potjes met een lange houdbaarheid bewaren zoals bijvoorbeeld zongedroogde tomaten, kappertjes of pesto.

Met deze koelkastindeling blijven jouw producten het langst goed, en heb je voor jezelf een goed overzicht van welke producten je ‘in stock’ hebt. Ook kun je een ‘eat me first’ bakje in je koelkast plaatsen. Hier doe je alle producten in die aangebroken zijn of die je snel moet opeten. Als je dan gaat koken kun je eerst even in het bakje kijken en vergeet je nooit meer per ongeluk iets achterin de koelkast. En als laatste nog één tip: zorg ervoor dat je de koelkast regelmatig schoonmaakt, bij voorkeur als er weinig in zit.

 

Doe mee met de Instock Challenge! Deel jouw creaties, resultaten en vragen via #instockchallenge op Facebook, Twitter en Instagram!