Instock Challenge: Check what’s instock!

Hilde Grapendaal Community Management Stagiaire
31 december 2019

Instock Challenge: Check what’s instock!

De eerste dag van de Instock Challenge is een goed moment om te beginnen met het uitpluizen van de koelkast en voorraadkast! Je weet waarschijnlijk half nog niet hoeveel eten je in huis heb en daarom is het de hoogste tijd om dit te gaan organiseren: welke producten kan ik nog goed gebruiken en welke producten kunnen nu echt weg? Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet om je hier een handje bij te helpen. Hoe relaxed om het nieuwe jaar te starten met een opgeruimde koel- en voorraadkast? Let’s get started!

1. Alles eruit

Dit wordt waarschijnlijk chaos, maar wees niet bang je krijgt er iets beters voor terug 😉 Haal de hele koelkast of voorraadkast leeg zodat je alles voor je hebt liggen. Zo kan je gericht aan de slag gaan en moet je alles stuk voor stuk door, op deze manier kan je niks achterin de kast vergeten of denken oh die staat daar wel prima.

2. Gooi niet zomaar weg

Kijk, ruik en proef om te bepalen of jij denkt of een product nog bruikbaar is of niet. Laat je niet te snel misleiden door die datum op de achterkant van de verpakking. Bijvoorbeeld droogwaren zoals pasta en rijst of conserven in blik zijn nog jaren na THT te eten. Ook verse producten, zoals eieren, hoef je na THT niet weg te gooien. We hebben eerder een blog geschreven over de ’tenminste houdbaar tot’-datum en de ’te gebruiken tot’-datum, mocht je hier meer over willen lezen!

3. Bedenk recepten

Nu alle producten die je bewaart vers in je geheugen zitten kan je gelijk bedenken wat voor gerechten je hiermee zou kunnen maken de komende week! Wees creatief en probeer uit, wie weet kom je wel achter recepten die je anders nooit had bedacht. Schrijf het misschien zelfs op, zodat je duidelijk hebt wanneer je wat gaat gebruiken en uiteindelijk niks hoeft weg te gooien.

4. Opnieuw indelen

Nu is het tijd om het weer allemaal een plek te geven! We hebben al eerder een blog geschreven over de beste indeling van de koelkast. De bovenste planken van de koelkast is het minst koud, dus een goede plek voor boter, kaas en eieren. De onderste zijn daarentegen juist het koudst, dus hier kan je mooi je groenten en fruit kwijt. De indeling van de voorraadkast blijft een gedoe. Misschien heb je zelf al een handig systeem maar wij zweren bij het gebruik van bakken en labels om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Ohja! En denk aan FIFO: First in, First out. Zet de potjes die het snelst op moeten vooraan, dan zul je deze ook sneller pakken.

Met deze fresh start kan je mooi het nieuwe jaar én de Instock Challenge beginnen! Deel jouw creaties, resultaten en vragen via #instockchallenge op FacebookTwitter en Instagram!