Instock Challenge: ingemaakte venkel

Terri Salminen Instock Challenge ingemaakte venkel van rode bieten azijn
Terri Salminen
16 januari 2017

Ik ben echt gek op rauwe groenten. Bovendien ben ik altijd op zoek naar manieren om nieuwe smaakcombinaties te creëren — zo mogelijk door ingrediënten te gebruiken die anders zouden in de prullenbak landen.

Neem bijvoorbeeld de schillen van de rode (of gele) biet. Normaal gesproken hebben ze geen nut omdat de bieten nadat ze gekookt zijn zonder schil worden gegeten. Toch bevatten de schillen (rauw of geroosterd) niet alleen krachtige kleurstoffen, zij bevatten ook nog heel veel smaak.

Wanneer ik bieten gebruik in de keuken, bewaar ik juist de schillen; deze leg ik in het azijn voor een nacht. Zo maak ik bijzondere marinade voor mijn ingelegde groenten. Hieronder mijn recept voor ingemaakte venkel knollen met rode bietenazijn.

 

Ingrediënten

  • De schillen van 2 rode (of gele) bieten
  • 300 ml appel cider of witte wijnazijn
  • 75 ml rauwe honing
  • 1 snufje zeezout
  • 1 Madame Jeanette of Spaanse rode peper
  • 4-6 laurierblaadjes
  • 2 venkel knollen (alternatief: meiknol of kohlrabi)

 

Extra

  • Schone weckpot

 

Bereiding

  • Doe het azijn, honing en zeezout in een weckpot. Los de honing op in het azijn door goed te roeren met een garde. Doe de (schoongewassen) bietenschillen in het azijn en laat ze intrekken minstens 12 uur.
  • De volgende dag: haal de bietenschillen uit het azijn. Verwarm de oven voor tot 200 graden.
  • Was de venkelknol, halveer het en snijd het vervolgens en smalle repen. Doe de repen venkel op een met bakpapier bedekte bakplaat. Gril de venkel 5 minuten en haal ze hierna uit de oven.
  • Doe de venkel in een schoongemaakte weckpot. Giet de bietenazijn over de venkel en dek het helemaal af. Voeg een pittige peper en laurierblad aan het geheel.
  • Laat de venkel minstens vier uur maar bij voorkeur 1 hele dag intrekken in de koelkast.
  • Serveer de venkel als onderdeel van een salade, bij oude kazen of met verse vis.
  • Eet smakelijk !

 

Ingemaakte venkel in rode bieten azijn Terri Salminen Instock ChallengeIngemaakte venkel in rode bieten azijn Terri Salminen Instock Challenge

 

 

 

 

 

 

 


Terri Salminen Instock Challenge ingemaakte venkel van rode bieten azijnTerri Salminen geeft de Masterclasses Instock Cooking bij Instock en is private chef, food blogger en culinaire fotograaf in het dagelijkse leven. Zij schrijft over haar levenservaringen in de keuken op haar Engelstalige blog “Recipe Writings and Food Memories” op terrisalminen.com. Terri is opgegroeid in Italië en is daarom helemaal weg van de Italiaanse keuken!