panzanella-instock-challenge-ruben-de-ruijter-recept

Instock Challenge: panzanella van droog brood

Ruben de Ruijter Junior sous-chef Instock Utrecht
10 januari 2018
Panzanella van droog brood
Voor de Instock Challenge kregen wij een vraag binnen van Corien: wat kan ik maken van oud geworden brood? Junior sous-chef Ruben van Instock Utrecht legt uit hoe je droog brood om kunt toveren in panzanella.
Panzanella is van oorsprong een Toscaans gerecht voor de armen. Om het uitgedroogde brood meer smaak te geven werd het brood gedrenkt in een vinaigrette met tomaat en rode ui. Het mooie is dat je met dit gerecht zelf enorm kunt variëren en daardoor al je overgebleven groenten er voor kunt gebruiken. Het perfecte recept dus om verspilling tegen te gaan!

Ingrediënten
  • Oud brood (hoe ouder, hoe beter)
  • Tomaten
  • Rode wijnazijn
  • Olijfolie
  • Zout/peper
  • Paprika
  • Rode ui
  • Basilicum
Bereiden
  • Rooster het brood op 180 graden in de oven voor 10 minuten, zodat het iets meer uitdroogt en straks meer smaak op kan nemen.
  • Snij in de tussentijd de tomaat, paprika en ui in dunne plakjes. Voeg naar wens ook andere overgebleven groenten toe, die je nog hebt liggen.
  • Maak een vinaigrette van de olijfolie en rode wijnazijn en voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Voeg vervolgens het brood toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat even 10 min staan zodat het brood tijd genoeg krijgt om alle smaken op te nemen.
  • Garneer met wat verse basilicum.
  • Eet smakelijk!

 

panzanella-instock-challenge-ruben-de-ruijter-recept