Instock Challenge: Salade cocktail

Robin-Collard-Instock-Den-Haag-Instock-Challenge-komkommer-tomaat
Robin Collard Zelfstandig werkend kok Instock Den Haag
27 januari 2017
Instock Challenge: Salade cocktail

Voor de Instock Challenge kregen wij een vraag binnen van Gertie: wat kan ik maken van left-over komkommer en tomaat? Instock kok Robin geeft antwoord en deelt zijn recept voor een salade cocktail.

“Je kunt heel veel met overgebleven komkommer en tomaat. Om dat te bewijzen maakte ik een hele cocktail van verschillende technieken waarop je de komkommer en tomaat kunt verwerken: een salade cocktail! Let op: er zijn veel verschillende conserveertechnieken gebruikt, zoals drogen en fermenteren, deze processen kunnen lang duren.”

 

Ingrediënten: 

  • 6 tomaten
  • Cherry tomaatjes (zo veel als je over hebt)
  • 1 glas witte wijn
  • 30 ml balsamico azijn
  • Agar agar
  • 3 komkommers
  • 500ml slagroom
  • 250gr suiker
  • 250ml azijn 250
  • 250ml water
  • Jouw favoriete (verse) kruiden
  • Zout
  • Peper

*Dit zijn de hoeveelheden die voor dit recept zijn gebruikt, maar hou natuurlijk rekening met wat je ‘in stock’ hebt!

 

 

Bereiding:

Gefermenteerde tomaat:

  • Gebruik hiervoor de uitgelekte tomaten van de tomatengelei of snij tomaten in stukjes
  • Doe deze in een ziplock diepvrieszak
  • Meng hier 2 procent zout door (20 gram per kilo)
  • Duw zoveel mogelijk lucht uit de zak en sluit deze af. Je kunt het voor de zekerheid nog afplakken met tape.
  • Bewaar de zak een paar dagen buiten de koelkast totdat de zak bol staat.
  • Doe de zak daarna in de koelkast, zodat je het fermentatieproces stopt.

 

Tip:
Heb jij een vacumeerapparaat thuis? Dit werkt nog beter voor fermenteren!

 

Gedroogde tomaatjes:

  • Halveer de cherry tomaatjes en leg ze met de binnenkant naar boven op een bakplaat
  • Bestrooi ze met zout, peper en jouw favoriete kruiden naar smaak. Ik heb bijvoorbeeld kerrie, balsamico en verse tijm gebruikt
  • Droog de tomaatjes in de oven tussen de 60 en 95 graden totdat ze de gewenste droogheid hebben bereikt. Met bijvoorbeeld 60 graden kan het een halve dag duren voordat ze droog zijn

 

Komkommerpickles:

  • Snij een komkommer in de gewenste vorm en doe deze ze in een schone afsluitbare (weck)pot
  • Kook een mengsel van water, suiker en azijn op verhoudingen 1 op 1 op 1, maar je kunt ook met de verhoudingen spelen. Net wat je lekker vindt!
  • Schenk het mengsel bij de komkommer in de pot tot de pot vol is en de komkommer helemaal onder vocht staat
  • Sluit de pot af en zet het weg tot het is afgekoeld. Deze komkommerpickles kun je wekenlang bewaren!

 

Komkommerlinten:

  • Maak de komkommer goed schoon
  • Schil de komkommer met een dunschiller en snij de schillen in dunne reepjes
  • Gebruik de overgebleven komkommer voor een pickle of om te juicen
  • Tip: de linten kun je eventueel ook nog pickelen!

 

Komkommerroom:

  • Juice komkommer met een juicer en zeef het vocht meerdere malen in een zeer fijne zeef
  • Verwarm het komkommersap en los er een puntje zout in op
  • Meng één deel sap met twee delen slagroom en doe dit in een slagroomspuit met 1 gaspatroon per halve liter

 

Vegan tomaten en balsamico gelei:

  • Draai de tomaten door in de keukenmachine en laat het uitlekken in een vergiet, liefst met een kaasdoek of schone theedoek, dan wordt de vloeistof nog helderder. Let op dat je doek niet te veel naar wasmiddel ruikt!
  • Meng het opgevangen vocht met witte wijn en voeg zout naar smaak toe. Voeg 1 gram Agar Agar per liter tomatenvocht toe, in dit geval 250 ml sap, dus 0,25 gram Agar
  • Breng dit mengsel 1 minuut aan de kook.
  • Schenk het cocktailglas voor de helft vol en laat afkoelen tot het gestold is
  • Doe dezelfde handelingen met balsamico azijn of een andere vloeistof. Je kunt ook elke keer een dun laagje van beiden doen voor een mooi gelaagd effect!

 

Variatietip:
Je kunt de gelei ook in een bakje laten stollen, in blokjes snijden en in het cocktailglas doen.

 

Afwerking:

Je hebt de gelei al in het glas, nu kun je het klaar opmaken: plaats de gedroogd tomaatjes, komkommerpickles, komkommerlinten en gefermenteerde tomaat in het glas en spuit als laat de komkommerroom erbij. Et voila, een komkommer-tomaat salade in een cocktailglas!