instock-challenge-eten-terug-laten-groeien

Instock Challenge: waarom weggooien als het teruggroeit?

16 januari 2018
9 x groente en kruiden die je gemakkelijk teruggroeit

Gooi jij na het koken ook altijd de stronk van de sla weg? ‘Ja, logisch toch?’ zul je bij jezelf denken, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Dit is namelijk het begin van je nieuwe krop die gewoon teruggroeit uit de stronk. Ook veel andere groente en kruiden kun je op een gemakkelijke manier terug laten groeien. En daar hoef je (gelukkig) geen groene vingers voor te hebben!

Sla, paksoi en selderij zijn het makkelijkst om weer tot leven te brengen: leg de stronk of basis van de groente in een schoteltje met een laagje water. Zet dit schoteltje op een lichte plek in je huis en ververs het water om de paar dagen. Als je kleine wortelen ziet ontstaan kun je de plant in een pot planten.

Gember gebruik ik altijd in de thee, en gaan dus ook snel op bij mij. Het zou ideaal zijn om daar een zelfvoorzienende voorraad voor te hebben. Gember is gewoon een wortel en kun je dus in de grond planten. Zorg er wel voor dat de gember net niet helemaal onder de grond zit. Binnen een aantal weken zullen er kleine plantjes uit de gemberwortel groeien. Na een aantal maanden zal er nieuwe gemberwortel ontstaan onder de grond. Als je de gember nodig hebt, kun je het uit de pot halen, een stukje eraf snijden en weer terugstoppen. Je moet even geduld hebben… maar dan heb je ook wat!

Munt, maar ook andere kruiden, zoals basilicum en koriander zijn ook super makkelijk om te laten teruggroeien. Neem een stengel van ongeveer tien centimeter en zet hem in een glas water, met de bladeren boven het water. Zet het glas bij een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Na een paar dagen zie je wortelen ontstaan. Wanneer ze een paar centimeter groot zijn, kun je ze in een bakje met aarde potten.

Knoflook en bosui komen altijd van pas tijdens het koken. Het komt wel eens voor dat ik een teentje knoflook wil pakken en zie dat het helemaal ontkiemd is. Dit teentje knoflook kun je perfect gebruiken voor een knoflookplant. Plant het teentje dan in een potje. Het loof van de knoflookplant kun je gebruiken bij wokgerechten of salades. Als het loof op een gegeven moment bruin wordt, kun je de knoflook oogsten. Je zult zien dat er uit dat ene teentje meerdere teentjes zijn gekomen. Van bosui zou je normaal gesproken de stronk weggooien, maar als je deze in een glaasje water zet, heb je na een paar dagen al nieuwe bosuitjes.

Wij gingen zelf ook de uitdaging aan met de bosui. En wat blijkt: na een klein weekje ontstond er een nieuw stukje bosui bovenop de stronk. Nog een paar schoteltjes, potjes en glaasjes erbij en we hebben een eigen zelfvoorzienende minimoestuin! Niet alleen goed om verspilling mee tegen te gaan, maar het staat ook eens gezellig op de keukenplank. Af en toe wat water en een portie liefde geven is al genoeg om een eigen voorraad intact te houden.

Wil je graag op de hoogte blijven van onze zero waste tricks? Volg ons dan op Facebook en Instagram of lees onze andere blogs.