zero waste kookboek

Van kop tot staart en van schil tot pit

26 september 2017
Nieuwe editie

De derde druk van ons zero waste kookboek Instock Cooking is een feit! En nee, deze druk is niet precies hetzelfde als de vorige.  We hebben hem namelijk uitgebreid. In deze nieuwe editie hebben wij nog meer zero waste tips en recepten voor jullie. Wat dacht je van de ultieme vegan falafel van groentepuree? We delen ook recepten waarmee je producten van kop tot staart en van schil tot pit kunt gebruiken. Zo kun jij niet alleen van de wortel zelf genieten, maar ook van wortelloofpesto en gefrituurde wortelschil. Guilt-free genieten dus! Verder kun je in de nieuwe editie nog meer informatie vinden over voedselverspilling en de impact hiervan op het milieu.

Verklein je impact

Weet jij welke impact jouw leven heeft de aarde? Je kunt dit meten aan de hand van je voetafdruk. Hier spelen veel verschillende factoren een rol in en je eten & drinken is hier één van. Er zit namelijk heel veel water, energiegebruik en CO2 uitstoot verborgen in ons eten. In de nieuwe editie van Instock Cooking leggen we je hier meer over uit en geven we je tips om je voedselvoetafdruk te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door seizoensproducten te gebruiken of door wild te plukken.

Wildplukken

Niet alles uit de natuur is eetbaar, maar er is verrassend veel wél eetbaar. Het maakt niet uit waar je woont, er is altijd op een steenworp afstand iets lekkers te vinden in de natuur. Een van de dingen waar wij gek op zijn – en die jij gegarandeerd bij jou in de buurt kunt vinden – is vlierbloesem. Een van de makkelijkste dingen die je hiervan kunt maken is vlierbloesemlimonade. Het recept hiervoor vind je hieronder.

Zero waste kookboek

Instock heeft dit zero waste kookboek gemaakt omdat we vaak niet doorhebben hoeveel we thuis eigenlijk verspillen. In Nederland gooien we per persoon namelijk gemiddeld 41 kilo eten per jaar weg. Zonde, toch? Want je kunt nog heerlijke dingen maken van die overrijpe banaan en die halve komkommer. Daarom helpen wij jou graag om te experimenteren met je voorraadkast! Dit is niet alleen voordelig voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Met ons Instock Cooking zero waste kookboek kun jij iets unieks creëren van restanten. We leren je inmaken in zoetzuur, inmaken in zoet, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken. Zo hoef je dus nooit meer iets weg te gooien!

Recept vlierbloesemlimonade

Wat heb je nodig?

  • 25 gram vlierbloesem (alleen de bloemetjes zonder grove takjes)
  • 1 liter water
  • Zoetstof naar keuze (bijvoorbeeld honing of stevia)

Hoe maak je het?

  • Verwarm het water tot 86 graden. Als je geen keukenthermometer hebt, kun je het verwarmen tot net voor het kookpunt.
  • Was de bloemetjes van de vlierbloesem en giet het warme water hier overheen. Voeg daarna zoetstof toe tot jij het zoet genoeg vindt.
  • Dek de limonade af en laat het minimaal een nacht op een koele plek staan.

 

zero waste kookboek

Wil je meer van dit soort recepten? Volg ons dan op Facebook en Instagram.