Wat heeft Instock met Taiwan? Of beter gezegd: wat heeft Taiwan met Instock? Vraag me niet waarom maar vanaf het begin van ons Instock avontuur kregen we veel interesse uit Taiwan. Dat begon al in het eerste jaar van Instock, in ons pop-up restaurant, hadden we een Taiwanese stagiaire in de keuken werken: Ann Huang. In 2015 kregen we een hele Taiwanese delegatie over de vloer via de ambassade. Sindsdien zijn we regelmatig in de Taiwanese media geweest, van reisprogramma’s tot de Vogue. En zelfs Taiwanese politici en beleidsmakers kwamen langs. Het kwam dan ook eigenlijk niet als een verrassing dat we werden uitgenodigd om in Taipei een presentatie te geven over circulaire economie en in ons geval over circulaire business modellen. Twee jaar geleden lieten we al zo’n aanvraag voorbij gaan. Maar dit keer dus niet… Het leuke is namelijk, dat onze oud stagiaire inmiddels een eigen cateringbedrijfje is gestart op basis van ‘gered’ eten van de verspilling. Gaaf toch! Samen met haar zou ik wat vertellen over Instock en werken met surplus food. En zo geschiedde…
De reacties?
Mensen waren erg enthousiast en een deel van de aanwezigen was zelfs al bij Instock geweest! Wat een bizarre gewaarwording is dat, als je aan de andere kant van de wereld staat te presenteren.
En wat nu?
Nu hopen we natuurlijk dat de hele beweging verder op gang komt in Taiwan en dat jonge ondernemers zoals Ann doorzetten om dit groot te maken. Dat is het sneeuwbaleffect wat we voor ogen hadden toen we met Instock begonnen: meer bewustwording over voedselverspilling en dat de food rescue community groter en groter wordt.