Instock op de train to Paris

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
2 december 2015

Freke ging mee met de onderhandelingsdelegatie op de Train to Paris naar de klimaattop. 

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: 30 november startte COP21, een belangrijke VN conferentie over ons klimaat in Parijs. Alle wereldleiders komen gedurende twee weken samen met als doel om tot een nieuw verdrag te komen om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is hard nodig, want in 2050 zijn we met 9 miljard mensen en we hebben maar één planeet. Kortom, noodzaak om te veranderen. Vorige pogingen om tot een verdrag te komen zijn niet succesvol gebleken, de verwachtingen zijn dus hooggespannen.

Voorafgaand aan deze conferentie reed er vrijdag een Groene Top Trein door Nederland. Allerlei initiatieven presenteerden hun bijdrage aan een klimaatneutrale samenleving. Met Instock verzorgden we een ontbijt, gemaakt van geredde producten uiteraard, waarmee de Groene Top Trein reizigers op de vroege morgen al een goede daad konden verrichten.

Een dag later vertrok een grote Nederlandse delegatie richting Parijs, uiteraard niet met vliegtuig of auto, maar met de Thalys. Van staatssecretaris Sharon Dijksma, tot directieleden van o.a. NS en Friesland Campina, tot wetenschappers, tot start-ups. Ik heb als één van de oprichters van Instock de kans gegrepen om mee te reizen. Gedurende deze 3 uur durende reis werden er inspiratiesessies in de verschillende wagons gehouden. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam over hoe Nederland een hotspot voor circulaire economie kan worden en een aantal bedrijven vertelden wat zij doen om hun voetafdruk te verkleinen.

Één ding werd mij duidelijk: we hebben elkaar nodig. Als er een verdrag komt, gaat dit verdrag op zichzelf de wereld niet verbeteren. De huidige voorstellen zorgen nog niet voor  benodigde resultaat om onder de 2 graden temperatuurstijging van de aarde te blijven. De daadwerkelijke verandering moeten we daarom samen voor elkaar krijgen. Als burger, consument, bedrijf. Een vaak terugkerend onderwerp was het herdefiniëren van waarde binnen bedrijven. Financiële waarde dekt anno 2015 niet meer de lading. Bedrijven – groot en klein – moeten hun maatschappelijke impact ook kunnen kwantificeren. Nog belangrijker: daar hun besluitvorming op aanpassen. De gevestigde bedrijven die blijven hangen in het oude denken, bestaan op de lange termijn niet meer.

De noodzaak om te veranderen was des te meer voelbaar toen fotograaf Kadir van Lohuizen die avond zijn reportage over klimaatverandering presenteerde, die hij samen met de NY Times maakte. Wat veel indruk maakte waren beelden van delen in de wereld waar mensen op dit moment worden geconfronteerd met het stijgende zeepijl. Ver van mijn bed? Nederland bestaat voor een groot deel uit rivierdelta’s… Juist heel dichtbij dus.

Hopen op een goede uitkomst van de klimaatconferentie. Maar ondertussen besef ik me des te meer dat de échte verandering van jou en mij moet komen. Minder vlees eten, duurzame energie gebruiken, vaker de fiets pakken en geen eten meer weggooien… Doen jullie mee?

Freke van Nimwegen

Foto: Annelies Roon van Duurzaam nieuws NL