instock op eigen benen

Instock op eigen benen!

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
16 januari 2019

Een vaak gestelde vraag bij Instock: “Hoe zit dat nou precies met Albert Heijn?”. Want de samenwerking tussen Albert Heijn en Instock is best uniek. Het idee voor Instock ontstond op een avond brainstormen na ons werk bij Albert Heijn: er moest toch een betere bestemming te bedenken zijn voor al dat onverkochte eten… Die brainstorm leidde tot onze deelname aan “Het Beste Idee van Young Ahold”. We wonnen, maar belangrijker: we stonden in de startblokken om van ons plan realiteit te maken. En wat vervolgens op 21 juni 2014 begon als een pop-up restaurant voor 5 maanden, is inmiddels uitgegroeid tot het huidige Instock. Dat we deze ontwikkeling destijds niet hadden voorzien, is een understatement.

Trouwe supporters
Dankzij die interne wedstrijd waar we ons idee pitchten, hadden we belangrijke supporters voor ons gewonnen: de directie van Albert Heijn! Ze besloten om Instock te steunen en gaven ons de vrijheid om van ons plan werkelijkheid te maken. Albert Heijn is al die jaren op de achtergrond onze ‘incubator’ gebleven: we konden bij ze terecht voor advies en we mochten rekenen op hun medewerking om met hun onverkochte producten aan de slag te gaan. Bovendien hielpen ze met de financiering van nieuwe initiatieven en betaalden ons salaris door. In ruil daarvoor, zorgden wij voor een nieuwe bestemming van hun ‘reststromen’ en deelden we onze kennis over de ‘ladder van moerman’ en praktijkervaring om het hoogwaardig opwaarderen van eten schaalbaar te maken.

Een eigen koers
Vanaf het prille begin hebben we een eigen koers gevolgd; onze persoonlijke visie, missie en strategie. En dat maakt de samenwerking met en steun van Albert Heijn des te bijzonderder. Als jonge onervaren ondernemers (start-up hipsters, zoals we zelf grapten), kregen we vertrouwen en vrijheid om zelf een initiatief neer te zetten, maar wel mét support van een groot bedrijf en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.  Inmiddels kunnen we vanaf vandaag met trots zeggen dat Instock helemaal op eigen benen staat! Een moment waar wij al jaren naartoe hebben gewerkt.

Samenwerking blijft
De samenwerking tussen Albert Heijn en Instock blijft: wij zetten de bruikbare onverkochte producten van de supermarktketen en hun leveranciers op de (menu)kaart in de horeca. De deuren van Instock staan daarnaast open voor andere organisaties en bedrijven met reststromen. Zo startten we in 2018 al met een samenwerking met ZLTO, om afwijkende groente en fruit van diverse telers een nieuwe bestemming te geven. We willen zoveel mogelijk partijen betrekken om met ons de weg naar een circulaire economie te verkennen.

Van bewustwording naar activatie
We streven als Instock altijd twee doelstellingen na: enerzijds zoveel mogelijk eten van de verspilling redden door ermee te koken, en anderzijds ook mensen bewust maken van het probleem. In de afgelopen vijf jaar is het bewustzijn rondom voedselverspilling enorm toegenomen en hebben we meer dan 600.000 kilo van de verspilling gered. De volgende stap is om nog meer mensen om ons heen in actie te krijgen om voedselverspilling verder terug te dringen. Hopelijk ook samen met jou!

Lees hier het bericht van Albert Heijn: Instock slaat de vleugels uit, samenwerking met AH blijft