Instock to the rescue: 10x tips om oud brood nog te gebruiken
Wij staan als Nederlanders al sinds jaar en dag bekend om onze classic bruine boterham met kaas. Toch gek om te bedenken dat juist oud brood één van de meest weggegooide producten is! Elk jaar belandt ruim 380 miljoen kilo brood in de vuilnisbak. Superzonde, toch? Daarom hebben wij even tien bangin’ tips bedacht om je oude brood nog een tweede leven te gunnen. Kun je meteen even indruk maken met je kookskills!
1. Croutons
Croutons zijn zo simpel om te maken, maar maken écht een verschil in je maaltijd! Snijd je overige brood in kleine blokjes, kruid ze naar smaak en bak ze een paar minuten met een scheutje olie in de pan of in de oven. Voor een extra upgrade kun je er ook nog knoflook aan toevoegen. Voilà, je hebt een perfecte topping voor je salades en soepjes gecreëerd!
2. Broodpizza
Je kunt je platte sneetjes brood natuurlijk ook gebruiken als pizzabodem! Hoe simpel en lekker is het om dat oude broodje even om te toveren in je favo pizza? Kun je meteen ook andere leftover producten gebruiken. Sì sì, una win-win situazione! Of zoiets 😉
3. Broodpudding
Ben je meer van de zoete snacks en heb je ook melk en eieren in huis? Dan is een broodpudding een geniale oplossing voor je overgebleven brood, croissantjes of stol! Gebruik voor dit recept 100 gr gesmolten boter, 300 gr oud brood, 900 ml melk, 50-150 gr suiker/honing/iets anders zoets, 7 eieren, een beetje kaneel en een snuf zout. Verwarm de oven voor op 160 °C en snijd het brood in kleine stukjes. Hussel het met de gesmolten boter en leg dit op een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat tien minuten lang in de oven en verhit ondertussen de melk in een pannetje – zet het pitje uit wanneer de melk bijna kookt! Mix vervolgens de suiker, eieren, kaneel en het zout en giet hier dan voorzichtig – terwijl je met een garde klopt – de warme melk overheen. Voeg hier weer het geroosterde brood aan toe en laat dit zo’n 30 minuten staan. Als je het mengsel erna in een ingevette ovenschaal doet, pop je het een halfuurtje in de oven en tadaaa: je broodpudding is ready to go! Zo kom je die regenachtige zomerdagen wel door. Netflix, pudding & chill was het toch?
4. Lasagne broodtopping
Wil je je lasagne eens een keer op een andere manier presenteren? Maak ‘m dan af met een crunchy broodkorst! Hoe doe je dat? Heel simpel: pak je keukenmachine erbij en gooi hier 100 gr oud brood, 40 gr parmezaanse kaas, 40 gr geroosterde amandelen, 2 teentjes knoflook en 40 gr zongedroogde tomaatjes in. Even blitzy blitz en dan heb je een heerlijke topping voor op je lasagne. Tip: deze broodkorst matcht perfect bij een lasagne met pompoen, rode ui, salie en walnoten. Kwijl je al weg?
5. Wentelteefjes
Vind je die broodpudding wel een geinig idee, maar heb je niet zoveel tijd (of zin) om deze te maken? Wentelteefjes zijn een snel en muy delicioso alternatief! Mix een ei, wat melk en kaneel in een diep bord en leg daar eventjes je leftover brood in. Daarna in de pan bakken en easy peasy lemon squeezy: je hebt een lekker ontbijt/lunch/dessert. Serveer het met wat suiker, slagroom en wat aardbeitjes en je dag kan niet meer stuk!
6. Bruschetta
Oelala, de Italianen weten al heel lang hoe ze op een lekkere manier oud brood kunnen gebruiken. Bruschetta is namelijk een slimme bereidingswijze om je oude brood weer als nieuw te presenteren. Smeer simpelweg je sneetjes brood in met wat olijfolie, wrijf er knoflook overheen en rooster ze een paar minuutjes in de oven! Het klassieke beleg bestaat uit tomaat en basilicum, maar kijk vooral wat je in je koelkast hebt. Misschien wat zalm en kappertjes, of mozzarella en pesto?
7. Panzanella
We blijven even in de Mediterraanse sferen hangen! In de vorm van een Italiaanse broodsalade kun je niet alleen je laatste sneetjes opmaken, ook je leftover groente krijgt zo een nieuw leven. Wil je weten hoe je het kunt maken? Check dan hier het instructiefilmpje van Instock’s junior sous-chef Ruben.
8. Burgers met brood
Je kunt best het paneermeel in je burgers eens vervangen voor oud brood! Als je 2 sneetjes oud brood in je keukenmachine fijnhakt, is dit een perfecte basis voor stevige hamburgers. Wat dacht je bijvoorbeeld van bonenburgers met pijnboompitjes? Gebruik hiervoor een blik bonen (zoals kidneybonen) en lek deze uit. Kneed ze vervolgens fijn met je handen en voeg hier het brood en een handjevol geroosterde pijnboompitten aan toe. Doe hier nog een paar theelepels rode pesto bij en kruid het mengsel met chilipoeder, peper en zout. Vorm hier vier burgers van en bak ze een paar minuutjes in de pan. Binnen no-time heb je dan heerlijk voedzame en Instock-verantwoorde burgers. Jammie!
9. Broodsoep
Nadert het einde van je maand, komt de bodem van je portemonnee wel heel erg in zicht en staren die blauwe enveloppen je aan? Oftewel: heb je behoefte aan goedkoop krachtvoer? Look no further: de Portugese broodsoep is al sinds jaar en dag een oplossing voor de hongerige maag! Gebruik hiervoor een paar sneetjes stevig brood die je in stukken scheurt of snijdt. Maak een bouillon met flink wat knoflook en koriander. Pocheer hierin eventueel een ei, voeg het brood toe en klaar is Kees. Je kunt deze soep natuurlijk op allerlei manieren pimpen, maar dat laten we aan jou over, food rescuer!
10. Bánh mì
Waan je even in de Vietnamese streetfood-cultuur met je eigen bánh mì sandwich! Als je oude broodjes hebt, kun je deze weer tot leven wekken door ze even met wat olie in de oven te roosteren. Hoe tover je die om in een culinair hoogstandje? De Instock-chefs kozen laatst voor een bánh mì met Asian style steak, groentespaghetti, zoete nam jim en Madame Jeanette mayo. Doei Nederland, hallo Vietnam!
Nog meer redden?
Je kunt ook brood in liquide vorm redden: ons Bammetjes Bier is namelijk deels gemaakt van brood! Hè? Ja, echt: per biertje red je ongeveer twee sneetjes. Wil je behalve brood nog meer producten redden? In ons kookboek Instock Cooking vind je allerlei recepten voor je leftover groente. Bovendien kun je ook onze blogs checken voor heerlijke rescue-receptjes. Go, go, let’s save some food!