Instock’s nieuwe menu maakt next level voedsel mogelijk

5 juli 2017

Het nieuwe menu van Instock

Wauw! De afgelopen jaren groeiden we als geredde kool. Van een pop-up naar foodtruck en inmiddels drie restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht die dagelijks geopend zijn voor ontbijt, lunch en diner. Dat ene handjevol op Instock aangesloten Albert Heijn winkels is inmiddels toegenomen tot wel 165 supermarkten. Allemaal gaan ze met ons de strijd aan tegen voedselverspilling! Zij zorgen ervoor dat iedere dag bruikbare producten apart worden gezet, zodat onze chefs daar heerlijke gerechten mee kunnen maken.

Instock's nieuwe menu: chefs Lucas en Kasper

De oogst van de dag?

Instock hoofd-chef Lucas Jeffries ziet het als zijn missie om iedere dag onze gasten te verrassen met gerechten van onverkochte producten. Maar om elke keer werken met de ‘oogst van de dag’… Dat is nogal wat. Het is dan ook heel erg tof om te zien dat de kunstwerkjes die de keukens van Instock verlaten elke keer mooier én lekkerder worden! Dat is natuurlijk te danken aan de creativiteit van onze chefs, maar zeker ook aan het feit dat we steeds meer eten kunnen redden van de verspilling.

Een jaar geleden bestond de ‘oogst van de dag’ uit slechts enkele rescued ingrediënten. Wat bananen hier, wat croissantjes daar en af en toe een heerlijk stukje biefstuk. Oftewel: genoeg om vier prima gangen van te bereiden. Anno 2017 is dat beeld flink veranderd! De stroom met eten die we redden is gegroeid, en daardoor hebben we steeds meer productkeuze. Dat geeft onze chefs veel meer vrijheid om los te gaan met onze geredde ingrediënten. Bánh mì met sweet nam jim? Geen probleem! Broccoli stem ceviche? Kan gewoon. Tataki met salami en kimchi? Gaan we voor je maken!

Instock's nieuwe menu: sorteercentrum AGF

‘Creativity does not flourish under time pressure’

We redden nu zoveel eten, dat onze chefs de ruimte hebben om elke week met een nieuw menu te werken. Dat menu is altijd geïnspireerd op een bepaald thema of op een bepaalde keuken. In plaats van 365 dagen per jaar iets nieuws te moeten verzinnen, kunnen we nu een week lang een fantastisch menu op de kaart zetten. ‘Creativity does not flourish under time pressure’, legt Lucas uit. ‘Het is ontzettend cool om iedere dag een nieuw menu te bedenken, maar dat betekent ook dat je niet de tijd heb om iets volledig uit te denken. Nu we per week meer een lijn kunnen trekken in ons menu, hebben we de kans om de gerechten iedere dag beter en lekkerder maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld ‘the ultimate falafel’ bereiden, omdat er drie verschillende keukens (Amsterdam, Den Haag en Utrecht, red.) een week lang mee experimenteren.’

Eén keer in de week zit Lucas met een kok uit één van onze restaurants om de tafel om een partijtje ouderwets te brainstormen. Uit hun gemeenschappelijke ideeën en concepten vloeit een thema voor het nieuwe menu! De drie restaurants geven daar dan hun eigen draai aan.

Instock's nieuwe menu: Bánh mì

Next level voedsel

Waar we heen willen in de toekomst? ‘Alles staat nog helemaal open’, aldus hoofd-chef Lucas. ‘We streven er in ieder geval nu al naar om next level voedsel te serveren en veel te conserveren. Eén gefermenteerd gerecht per dag! Het zou ook tof zijn om uiteindelijk gasten meer keuze te kunnen bieden. Op het gebied van kwaliteit willen we ons richten op de Bib Gourmand (prijs voor een zaak met een goed driegangenmenu voor maximaal 37 euro, red.). Als je het echt over de toekomst hebt, lijkt het mij tof om helemaal over de top te gaan. Twaalf gangen serveren, why not? En misschien dan wel gedeeld eten? Lijkt me super!’

Instock's nieuwe menu: gerechten in Utrecht

Reserveren en redden?

Benieuwd naar de creaties van de chef? Reserveer dan snel een tafeltje en proef de nieuwe menu’s! En wil jij met jouw restaurant of catering ook eten redden? Neem dan contact met ons op.