Kef’s kaas en Giel’s cider

Freke van Nimwegen Mede-oprichter
27 juni 2015

Kef’s kaas en Giel’s cider

Wij van Instock houden erg van eten (surprise!) en zijn bovendien altijd nieuwsgierig naar de verhalen achter producten. Tijdens onze verhuizing naar de Czaar Peterstraat kwamen we erachter dat er vele bijzondere en leuke winkels in de straat zitten, waaronder… een aantal met hele lekkere producten! Daarom vroegen wij food ondernemers uit de buurt om wat te komen vertellen over hun product. En zo was het idee van de Czaar Peter food nights geboren! Dinsdag 16 juni vond de eerste editie plaats met onder andere ondernemer Marike van Fromagerie Abraham Kef. Voor wie er niet bij was: lucky you! Want we weten zeker dat alle aanwezigen voor eeuwig verknocht zijn aan de beste kaas en de lekkerste cider. Een korte samenvatting van de avond…

Formagerie Abraham Kef is één van de parels die de Czaar Peterstraat rijk is. Marike van Kef vertelt over haar persoonlijke verhaal en het verhaal van Kef. Maar liefst 63 jaar geleden introduceerde Kef de Franse kaasjes in Nederland. Marike kwam op 24 jarige leeftijd in de winkel terecht en door verloop van omstandigheden nam ze de zaak al vrij snel over. Ze geniet er nog elke dag van om voor elke klant de beste kaasplank samen te stellen en mensen kennis te laten maken met de meest exotische kaasjes.

Tijdens het kennismakingsgesprek met Marike raadde ze ons aan om Andreas van Giel’s Cider uit de nodigen. Hoewel er natuurlijk vaak wijn bij kaas wordt gegeten, is kaas en cider ook een interessante combinatie! Zo komt de smaak van de Franse kaasjes nog meer naar voren. Giel vertelde over hoe hij er persoonlijk voor zorgt dat het hele proces goed verloopt. Geen grote opschaling voor hem, want hij vind het veel te leuk om zo direct betrokken te blijven bij het product.

Daarnaast vroeg Marike ons om Marijke van kaasboerderij Booij uit te nodigen. Deze jonge kaasmaker kreeg het beroep met de paplepel ingegoten. Toch koos ze ervoor om te gaan studeren en een kantoorbaan uit te proberen. Het bleef kriebelen, en zo geschiedde: back to the roots! Vrij recent opende ze haar eigen kaaswinkel, om zo ook direct de zelfgemaakte kazen aan de klanten te verkopen.

En wat ons dan weer opvalt tijdens zo’n avond: mensen zoals Marike, Marijke en Andreas, ondernemers die bovenop hun eigen product zitten en zich hier met zorg voor inzetten, verspillen niet of nauwelijks. Met de kennis die ze hebben weten ze ervoor te zorgen dat alles op tijd opgesmikkeld wordt. En last but not least: Giel maakt de cider van appels die anders op zijn boomgaard zouden blijven liggen verrotten, waarmee ook hij voedselverspilling letterlijk op de (drank)kaart zet!

Vervolgens was het tijd voor… de proeverij! Marike en Marijke zorgden samen voor een gevarieerde kaasplank met de meest uiteenlopende smaken. Met daarbij een heerlijk glaasje cider. Genieten!

Instock.web.kef.2