4 sterren voor Instock Cooking

25 april 2016

WOW! Wat zijn wij blij met deze mooie recensie van Jonah Freud in Het Parool. Ons kookboek Instock Cooking krijgt 4 sterren! Lees hieronder het stuk.

Jonah Freud recenseert Instock cooking

Het is een mooi verhaal, het verhaal achter Instock, een inmiddels bloeiend bedrijf wat de voedselverspilling op de kaart zet. Vier mensen leren elkaar kennen via hun werk bij Albert Heijn, ze werken daar als assistent supermarktmanagers en gaan zich meer en meer druk maken over de enorme hoeveelheden voedsel die dagelijks via de achteruitgang in de kliko belanden. Ze bedenken een plan en leggen dat voor aan de directie van Albert Heijn. Ze winnen daarmee begin 2014 het ‘Beste idee van young Ahold’.

AH wilde het plan steunen en stelde een startbudget beschikbaar. De stichting Instock werd opgericht en in de zomer van 2014 opende het pop-up restaurant op het Westergasterrein. Vanaf dag één een groot succes; het gevolg was een vast restaurant in Oost, de Instock toko in de Ferdinand Bol en een foodtruck voor festivals. De basis voor alle gerechten die bij Instock klaar gemaakt worden ligt in afgekeurd eten van Albert Heijn. Elke ochtend rijdt een elektrisch aangedreven vrachtauto door de stad langs de verschillende filialen om het voedsel op te halen. Pas daarna weet de brigade van het restaurant wat er s’avonds op het menu komt te staan. Want we weten het wel maar vergeten ook snel: Ruim een derde van onze voedselproductie gaat verloren. Hiervan ligt de verantwoordelijkheid voor 42 procent bij de consument, voor 39 procent bij de producent, voor 14 procent bij de horeca en voor 5 procent bij de supermarkt.

Het boek dat Instock heeft gemaakt heeft als uitgangspunt conserveren, simpelweg omdat als je dat onder de knie hebt je voedsel veel langer kan bewaren en het voor het conserveren van voedsel ook niet altijd roodglimmende tomaten hoeven te worden gebruikt, een plekje hier en daar kan helemaal geen kwaad. Met de gekonfijte, gefermenteerde, gedroogde, gerookte, gepekelde en ingemaakte ingrediënten worden vervolgens recepten gemaakt die simpel en doeltreffend zijn. Geen rare fratsen of onverkrijgbare spullen de basis voor alle recepten komt immers gewoon uit de supermarkt. Alle conserveertechnieken zijn simpel verwoord; iedereen die boodschappen doet bij de supermarkt kan ermee aan de slag.

De lijstjes met tips tegen voedselverspilling ontbreken natuurlijk niet in het boek – doel van Instock is om dat tegen te gaan en dat krijgt dus ook alle aandacht. Het ontwerp van het boek is van designbureau Mattmo, en jeetje mina, wat hebben die dat boek mooi vorm gegeven. Geef het boek allemaal aan elkaar cadeau, deze doeltreffende samenwerking tussen de grootgrutter en de wereld van de voedingsgoeroes verdient alle steun en is daarbij vooral ernstig nodig en nuttig.

****

Titel: Instock cooking

Uitgeverij: Karakter

ISBN: 9789045208152

Prijs: € 20,-