Aardappelwereld Magazine over Pieper Bier

4 juli 2016

Yes! Pieperbier wordt ook opgemerkt door de aardappel professionals! Aardappelwereld Magazine schreef een stukje over het biertje gemaakt van geredde aardappels.

Met Pieperbier wil Instock aandacht vragen voor verspilling

Half juni heeft het bedrijf Instock een heus Pieperbier op de markt gebracht. Met de introductie van dit speciaalbier wil het bedrijf de bewustwording rondom verspilling verder vergroten. Instock heeft namelijk als doel voedselverspilling tegen te gaan. Sinds de oprichting in 2014 bereiden de koks van het bedrijf al dagelijks maaltijden van onverkochte producten uit de supermarkt.

Onder grote belangstelling werd op 17 juni jongstleden het eerste Pieperbier van Nederland ten doop gehouden in het Instock restaurant te Amsterdam. “Dit speciaal bier is gebrouwen van aardappelen die anders verspild zouden worden”, legt Freke van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van Instock uit. Samen met drie anderen werd Van Nimwegen in 2014 als ‘young professional’ van Albert Heijn geconfronteerd met voedselverspilling. Samen met de grootgrutter kwamen ze in actie. Met hun initiatief Instock zetten ze sinds die tijd voedselverspilling op de kaart. De initiatiefnemers ontdekten dat een derde van alle voedselproductie verloren gaat in de keten. “Voedselverspilling is zonde, omdat hierdoor veel water, landoppervlak en energie verloren gaan die nodig waren voor de productie. Bovendien is voedselverspilling verantwoordelijk voor ongeveer 5 procent van onze uitstoot aan broeikasgassen”, legt Van Nimwegen uit. Van onverkochte producten uit de AH-supermarkten bereiden de koks ieder dag ontbijt, lunch en diner. Dit doen ze in een restaurant, toko en foodtruck in Amsterdam. “Omdat de gerechten afhankelijk zijn van de ‘surplus’ ingrediënten, vraagt het bereiden van de maaltijden om improvisatie en niet-alledaagse technieken. Dat levert vooral bijzondere smaakcombinaties op”, legt Van Nimwegen uit.

Aandacht voor aardappelverspilling
Instock krijgt dagelijks veel aardappelen binnen. Daardoor ontstond het idee om er een nieuw product mee te maken. Ze deden inspiratie op met het Brusselse bier Babyloon, waar oud brood als een van de ingrediënten is gebruikt. “Aangezien aardappelen veel zetmeel bevatten en een typisch Nederlands product zijn, hebben we contact gezocht met brouwerij Troost in Amsterdam om een aardappelbier te gaan maken. Na diverse testen bleek dat we door 10 procent aardappelen toe te voegen aan de mout een heerlijk bier konden brouwen”, legt Van Nimwegen uit. “Pieperbier is een ludiek product en dat helpt ons de aandacht te vestigen op aardappelverspilling. Samen met Wageningen Universiteit en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie hebben we berekend dat in er in de hele keten jaarlijks 340 miljoen kilogram aardappelen verloren gaan.”

Ten minste heerlijk tot
“Bij Instock maken we al veel lekkere gerechten met aardappelen. Door het nieuwe biertje redden we nog meer aardappelen. We hopen natuurlijk dat alle spelers in de voedselindustrie zelf ook steeds creatiever om zullen gaan met hun reststromen”, vertelt Van Nimwegen. Door de neutrale smaak van de aardappel ontstaat een fris en hoppig smakend bier. Om extra aandacht te vragen voor de verplichte ‘ten minste houdbaar tot’ datum, heeft Instock gekozen om op de fles een ‘ten minste heerlijk tot’ datum te communiceren. “We zijn van mening dat de wetgeving op dit gebied aan vervanging toe is. Door de verkeerde interpretatie van de ‘ten minste houdbaar tot’ datum vindt zo’n 42 procent van alle voedselverspilling bij de mensen thuis plaats. Je kunt beter eerst gewoon kijken, ruiken en proeven voordat je iets weggooit”, is de mening van het Instock-team.

Het initiatief slaat goed aan in de markt en daarom staat deze zomer de opening van een tweede restaurant op de planning. Deze vestiging zal op het Buitenhof in Den Haag komen. “Hiermee kunnen we nog meer het thema voedselverspilling op de kaart zetten”, benadrukt Van Nimwegen. Voor wie Den Haag of Amsterdam te ver is: het Pieperbier zal ook geschonken worden op het Pieperfestival dat in de eerste volle week van september in Emmeloord plaatsvindt.