AD Haagsche Courant over Instock

28 juli 2016

De opening van Instock Den Haag mocht het AD / Haagsche Courant natuurlijk niet missen! Freke sprak over Instock en wat wij doen tegen voedselverspilling.

Instock serveert maaltijd van afgedankt voedsel

Joyce Hoogland
28-07-16

Drie ondernemers redden afgedankt voedsel van de afvalberg en maken er maaltijden van. Na Amsterdam opent restaurant Instock morgen een vestiging aan het Buitenhof in Den Haag.

Twee jaar geleden openden Bart Roetert, Selma Seddik, Freke van Nimwegen en Merel Laarman een pop-up restaurant in Amsterdam. In het restaurant werd gekookt met ingrediënten, die normaliter het bord niet zouden zien. ,,Het was zo’n groot succes dat we een jaar later al een permanent restaurant openden”, zegt Freke enthousiast.

De vier jonge ondernemers hebben elkaar ontmoet tijdens hun werk bij Albert Heijn. ,,We zagen daar dat er veel verspilling van voedsel was. We hebben toen meegedaan met de wedstrijd ‘Het beste idee van Young Ahold’. Wij mochten ons idee uitvoeren en toen is het pop-up restaurant geopend.” Merel is uiteindelijk haar eigen weg gegaan. De drie overige ondernemers worden nog steeds gesteund door Albert Heijn.

Deukje
Iedere ochtend rijden medewerkers van Instock langs verschillende filialen van Albert Heijn en producenten om producten op te halen die niet meer worden verkocht. ,,Het gaat dan niet om groente dat over de datum is of fruit dat beschimmeld is,” vertelt Freke (28). “Soms zit er een deukje in een tomaat waardoor heel het trosje niet meer wordt verkocht of heeft een banaan bruine plekjes. Die producten zijn nog gewoon goed en lekker. Vlees en vis halen we niet bij de supermarkten, maar bij de producent. Het gaat dan om producten waarvan een overschot is.”

De vestiging van Instock in Den Haag, met uitzicht op de Hofvijver, is vanaf zaterdag elke dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. Het interieur heeft aardse kleuren zoals groen en bruin, met overal kruidenplantjes en potten gefermenteerd voedsel. De eigenaren hebben restpartijen meubels opgekocht. Zo zitten de klanten op oude schoolstoelen en komt er een lamp van gerecycled hout. De Haagse tassenmaker Omar Munie heeft de menukaarten ontworpen van restleer en het personeel draagt kleding van 100 procent gerecycled materiaal.

“We hebben een open keuken want we vinden het tof dat de klanten kunnen zien wat onze koks Michael van Emmerloot en Lucas Jeffries doen,” zegt Bart (29). Voor de koks is het concept een hele uitdaging. Elke dag wordt er ander voedsel opgehaald waardoor zij heel creatief moeten zijn. ,,Elke dag staat er iets anders op het menu, maar wel van goede kwaliteit. Want wij willen laten zien dat je van afgedankt voedsel lekker eten kunt maken.”

In april hebben de ondernemers een kookboek uitgebracht. ,,Er staat in hoe je voedsel beter kunt bewaren door bijvoorbeeld fermenteren en drogen,” weet Bart. ,,Ook hebben we een eigen biertje ontwikkeld: Pieper bier, gemaakt van geredde aardappelen.”

Voedselbank
“Vaak krijgen we te veel voedsel aangeboden. Dat doneren wij dan aan de Voedselbank. Gasten kunnen bovenop de maaltijdprijs 12,50 euro extra betalen, wat door ons wordt verdubbeld. Van dat bedrag worden cadeaubonnen uitgedeeld bij de Voedselbank.”

Vrijdag is de opening in Den Haag en vanaf zaterdag zijn gasten welkom. Het team is nog op zoek naar een manager voor de Haagse vestiging.

Lees het originele artikel hier.