De Alleseter

2 augustus 2014

Vrij Nederland schreef een stukje over voedselverspilling en het pop-up restaurant Instock.

2 augustus 2014 | Vrij Nederland
JOEL BROEKAERT

Alles bij Instock is klaargemaakt met producten die anders waren weggegooid. De inrichting van restaurant Instock in de Amsterdamse Westergasfabriek is strak. De muren zijn wit, de tafels zijn met linnen gedekt. De sfeer is ‘nouveau ruig’: veel blank hout, jampotjes als lampen aan strijkijzerkoord. Het logo wordt op de muur geprojecteerd met een ouderwetse overheadprojector. Op tafel staan wijnflessen met een bloemetje en jampotjes met een waxinelichtje.

Een driegangenmenu kost twintig euro – dat is niet veel. Daarvoor krijg je ook nog een amuse: toast met guacamole. De avocadospread is smeuïg en lekker friszuur, maar mag flink wat zout hebben. Ook de broccolisoep met crème fraîche mist zout. Verder is die goed op smaak met veel knoflook en lekker pittig. Hij wordt geserveerd met een panzanella, een Italiaanse broodsalade. We vinden bimi, radijs, snijboontjes, rauwe rabarber, kappertjes en olijftapenade. Een beetje een allegaartje, maar prima bereid, de groenten lekker knapperig. De chablis komt een tikje koud op tafel, het glas is flink beslagen. Maar het is goede wijn, zeker voor vier euro per glas. Ze schenken sowieso geen lullige glazen bij Instock. Het hoofdgerecht is een biefstukje met salie-jus, een goede gepofte aardappel, gekaramelliseerde witlof en nog zo wat groenten. Stuk voor stuk prima, maar nog niet echt een geheel.

Dit zou zomaar het begin kunnen zijn van een restaurantrecensie van pop- uprestaurant Instock. Een leuke plek met aardig eten. Er was, zoals altijd, ook nog wel wat op aan te merken bij het openingsdiner vorige maand. Maar wat u er niet aan af zou kunnen lezen, is dat alles die avond is klaargemaakt met producten die anders waren weggegooid. Dat is het idee achter Instock, ‘het restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet’.

Het pop-uprestaurant is tot en met het eerste weekend van november elke vrijdag en zaterdag open voor het diner, op zondag is er een brunch. ’s Ochtends om acht uur rijdt er die dagen een busje met een rescue team langs vier tot tien Albert Heijn-filialen in de buurt om alle producten op te halen die niet meer verkocht kunnen worden. Rond elven bedenkt de chef wat er op het menu staat, afhankelijk van wat er die dag in stock is. Met dit concept wonnen vier jonge werknemers van Ahold dit jaar het ‘beste idee van Young Ahold’. Drie kenden elkaar van de afdeling responsible retailing, alle vier werkten ze een tijdje als assistent supermarktmanager. De verspillingproblematiek kenden ze daardoor van dichtbij. Ze mogen hun plan uitvoeren als werknemer van Ahold, maar het restaurant zelf is onderdeel van de stichting Instock, zegt Freke van Nimwegen, een van de vier. Met de opbrengsten zal de stichting weer nieuwe projecten financieren, zoals workshops ‘koken met kliekjes’. Hoewel ze op zoek zijn naar een permanente locatie en het ‘geweldig zou zijn’ om in verschillende steden Instock-restaurants op te zetten, blijft het belangrijkste doel van het project het ‘bijdragen aan de bewustwording in Nederland’, zegt Van Nimwegen.

De FAO, de voedseltak van de VN, heeft berekend dat er wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton voedsel wordt verspild. Dat is ruim een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. Alleen in Nederland wordt jaarlijks twee tot drie miljard euro aan voedsel verkwanseld, rekende Wageningen uit. Slechts vijf procent daarvan is voor rekening van de supermarkt. De consument is met 42 procent verreweg de grootste verspiller.

De dingen die Instock ’s ochtends ophaalt, zijn producten met een schoonheidsfoutje: een vieze of gescheurde verpakking, netjes met één slechte sinaasappel of artikelen die simpelweg uit het assortiment gaan. Die worden door de aangesloten filiaalmanagers gescheiden van alle producten die over datum zijn. Want die laatsten mogen zij van de Voedsel en Warenautoriteit onder geen beding weggeven, ook niet aan de Voedselbank.

Dat is jammer, want ‘over datum’ kan twee dingen betekenen. Op producten als verse vis en zuivel staat een TGT-datum, te gebruiken tot. Na die datum is het gevaarlijk om het te eten. Maar op een pak sinaasappelsap of koekjes staat een THT-datum, tenminste houdbaar tot. Daarmee dekt de fabrikant zich enkel in: tot deze datum garanderen wij de perfecte smaak of kleur of iets dergelijks.

Dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer te eten te is. Als filiaalmanager van uw eigen keuken hoeft u die natuurlijk niet weg te gooien. Maar daar hebben we het een andere keer nog wel over.